Back to top

Abocament d'aigües residuals a Cap d'en Font

Canonada d'on prové l'abocament

S'ha observat la presència d'aigües residuals a la costa de Sant Lluís i això ha permès detectar una instal·lació fixa per vessar directament sobre el domini públic. El GOB ha documentat el cas i l'ha denunciat davant Costes i davant Medi Ambient.

Cap d'en Font acull una sèrie de grans xalets amb enormes jardins de gespa. De fet, aquesta zona va ser escollida pel GOB per mostrar el gran consum d'aigua lligat a la jardinera, en el marc de les excursions realitzades el passat any en la campanya Menorca In-SOS-tenible.

Idò bé, a la vora d'un d'aquests grans xalets, en un espai de roques plenes de cocons, uns excursionistes van veure diversos indrets plens d'aigua residual i ho van comunicar al GOB. Una inspecció sobre la zona ha servit per seguir el rastre i arribar a una canonada, amagada dins la vegetació, d'on prové l'abocament.

Els comentaris de vesins apunten a que s'han vist altres vegades les roques amb aigües amb colors i olors sospitosos. Això apunta a una pràctica habitual de buidar la fossa de líquids, en un xalet que, també diuen, registra molta activitat turística durant l'estiu malgrat no tenir distintiu de lloguer turístic.

Cap d'en Font és una de les urbanitzacions que no té clavegueram. La propietat de cada establiment ha de contractar l'extracció de la fossa sèptica quan està plena.

El GOB estima que el jardí del xalet adjacent a la instal·lació descoberta deu gastar uns mil litres d'aigua diaris només per a mantenir la gespa a l'estiu. Això són 90.000 litres per temporada turística, com a mínim.

Només per aquest fet, aquests xalets ja haurien de ser objecte d'inspeccions sistemàtiques. Que a més, tenguin una instal·lació preparada per abocar aigües residuals sobre el domini públic, en una zona on la gent es pot banyar, agreuja molt més la situació.

S'ha presentat denúncia formal davant la Conselleria de la Mar del Govern Balear (que des del juliol ha assumit les competències de vigilància de Costes) i davant els Agents de Medi Ambient.

Abocar cap al mar deu sortir més econòmic que contactar un servei de buidatge de la fossa. Les sancions que s'imposin haurien de fer que tal possibilitat desaparegui de la ment d'aquells que s'hi trobin temptats.

Comentaris

Abocament aigües residuals

Això és triplement escandalós: abocament a la mar d’aigües residuals, ús d’aiguaabusiu per al reg de gespa i, si es pot demostrar, activitat turística no legalitzada. Però també és un escàndol que una zona d’urbanitzacions tan extensa no disposi de xarxa de clavegueram ni depuració d’aigües. I ja fa anys que no es compleix la normativa europea. Què pensa fer l’Ajuntament de Sant Lluís?

Cap d'en Font

Senzillament escandalós. Una bona sanció es mereixen els propietaris a més del precintat del xalet.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.