Back to top

Creixements bumerang i moratòria turística

Canutells

Escopir cap al cel no ha estat mai una estratègia gaire exitosa. Qui ho faci té molts de nombres de descobrir que la llei de la gravetat no és una teoria conspiranoica, sinó un fet incontestable, que pot provocar fàcilment que l'escopinada retorni al rostre del que pretenia desfer-se de la mucositat en qüestió.

I és que hi ha accions que regressen amb efectes que potser no esperam. Conten que quan els europeus van conquerir Austràlia hi van voler portar conills, que no existien en aquella gran illa continent. Sense gaire enemics naturals, els conills van disparar la seva població en pocs anys i van començar a acabar amb la vegetació, de manera que la terra quedava nua i sotmesa a l'erosió que se'n portava la capa de sol fèrtil.

Veient el desastre que s'estava generant, els europeus van tornar a decidir per la brava. Com ho fan les autoritats acabades d'elegir per majoria absoluta o com ho fan alguns tècnics que es consideren per damunt de les misèries mundanals. I van acordar portar guineus a Austràlia, perquè controlessin la desenfrenada població de conills.

Però les guineus, que per qualque cosa tenen fama de ser un animal llest, van descobrir que en aquelles terres hi havia un munt de fauna autòctona molt més fàcil de capturar que no els fugissers conills. De manera que, a la important agressió sobre la flora feta pels rosegadors importats, s'hi va afegir una preocupant pressió carnívora sobre animals únics al planeta.

A Menorca s'han fet un munt d'intervencions per augmentar l'oferta d'amarraments nàutics a les darreres dècades. El port antic de Ciutadella, alliberat de l'entrada del vaixell de passatgers que ara van a Son Blanc, s'ha convertit en port nàutic. Maó ha anat incrementant molt també el seu nombre d'amarratges, a la Colàrsega, a la vorera nord, al litoral des Castell o als peus de la ciutat.

Cala Molí es va omplir de pantalans, es va dragar la primera part del torrent de cala Galdana, s'ha omplert de boies la costa de Sant Lluís, Fornells ha crescut... Però sempre hi ha residents que no tenen amarrament. Potser encara no se n'han fet prou? No, és que la demanda és infinita, perquè transcendeix Menorca de molt. I qual la demanda és molt alta mai hi ha prou oferta. Els preus pugen i molts residents no ho poden pagar.

Igual que amb els conills, es sol relacionar amb Austràlia aquell pal doblegat que té la facultat de llençar-se a l'aire i tornar cap a qui l'ha tirat. A Menorca estem patint un efecte bumerang amb diferents plantejaments que s'argumenten amb uns objectius però que generen uns resultats ben diferents.

És el que passa amb les cases. Que ja no es pot arribar ni als imports de compra ni als preus dels lloguers. Entre el públic que queda fora hi ha molta gent menorquina que no pot fer la seva vida d'adult. Algunes veus diuen que això es solucionarà si es poder fer més cases. Però ja sabem que això no és cert, perquè d'altres territoris on es va poder construir sense problemes, també pateixen preus desorbitats.

Poder abordar aquests coses requereix generalment d'una doble estratègia: diferenciar els residents i cercar maneres per frenar la demanda visitant.

En la nàutica, quelcom semblant es va fer en les dues experiències del Pla Insular de Costa en 2009 i 2010, quan es van ordenar Es Grau i Canutells. Un plantejament que va permetre ordenar un desgavell i garantir que els amarraments fossin per als residents. Però això no ha tingut continuïtat a d'altres llocs.

En el problema de l'habitatge, és clau evitar que les cases siguin pisos turístics i que els estrangers de gran poder adquisitiu puguin comprar i vendre amb objectius purament especulatius.

Enmig d'aquest panorama on tot queda saturat, on la gent no hi cap a la platja, on els vehicles aparquen per les voreres de camins i carreteres, on els pous municipals no bombegen prou aigua, on la central elèctrica ha de tornar usar els vells motors dièsel, el nou Govern de Balears proposa com una decisió estratègica i urgent eliminar la moratòria turística.

Per tant, més possibilitats d'afegir encara noves places turístiques, o sigui, més gent i més massificació. Més territoris que caldrà trinxar. Més aigua, més energia, més fems.

A Menorca creix de manera transversal la ciutadania enamorada d'aquesta illa que vol planificació i límits. Perquè no serveix de res la llibertat d'escopir cap al cel.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 21/08/2023)

Comentaris

Ens hem de mobilitzar

Està molt bé la reflexió i l'article. Ara bé, els escits si no van acompanyats d'accions i mobilitzacions, actualment no serveixen de massa, malauradament. Em sembla que s'hauria de plantar cara, en serio, d'alguna manera que les afectacions toquin la moral i els molestin als polítics. Segurament, la classe treballadora ens hem de sacrificar de sou, feina i el que faci falta com es feia antigament. Estic segur que si no hi ha cambrers, desadores o paletes per afavorir als especuladors o turistes que volen "invertir" hi haurà una reflexió seriosa. Ens han de sentir des d'aquí i Europa. Les cases no han de ser negoci! Crec que vosaltres sou dels pocs grups que teniu la capacitat de moure a la gent. Us demanaria actuar ja..o tots nosaltres estarem defensant Austràlia en pocs anys.

Se te mezclaron las ideas

Por enfado quizá, te excitaste demasiado y juntaste casas con gente trabajadora, Creo firmemente que la persecución de los alquileres llamados ilegales lo único que trae es encarecimiento de la vivienda, en otros sitios, miles de ellos en toda europa ya civilizada, la gente se gana unos euritos alquilando habitaciones y con ello, seguramente gente trabajadora pueden pintar y refaccionar sus viviendas, pagar los impuestos que cada vez están mas altos. Al fisco obviamente le encanta administrar cualquier pequeña ganancia aduciendo que los que no pagan impuestos a las ganancias son delincuentes, considerar firmemente que el sistema debería volverse menos restrictivo, al final la gente con su sentido común regula todo y estabiliza todo. Limites deben existir pero no solo eso, creo que se les juntan las ideas y piensan que todas provienen del mismo origen. Al final un organismo como este, termina siendo un gran policía represor. Al final por mas que protestemos incluso plantándoles cara, a nadie le importa, y los errores que han cometido los políticos siempre los pagan los ciudadanos y nunca ellos mismos.

Massa foraster que ha vingut

Massa foraster que ha vingut a viure es darrers anys. Tot es resumeix amb aquest concepte, es vulgui o no entendre, es vulgui o no menysprear per s'estigme que comporta. Es boomerang és un cercle, i aquest és viciós si es permet s'entrada de més peninsulars i extrangers, nous residents i turista, a una illa de tant poca dimensió, recursos i medis d'abast. Mirau a nes vostro voltant: quant de nascut a Menorca teniu: jo no aniria a viure a un desert que no té aigu, i l'he de compartir amb sa gent d'allà: és empobrir-la, menysprearla, amb sa falta d'ètica que comporta. I açò ha passat a Menorca amb es peninsular i estranger nou vingut.

In-sos-tenible

No es facil de resoldre, alguns li diuen turismofobia, la realitat es que molts de menorquins perden calidad de vida,poder adquisitiu, espai.

Evitem comentaris xenòfobs

Com a menorquina que sóc, també em fa mal veure com sovint la llengua i la cultura autòctones es veuen amenaçades per l’arribada massiva de gent de fora. Però intent fer un exercici d’empatia, quan pens que a l’immigrant, provengui d’on provengui, encara li dol més haver de deixar la seva terra, la seva gent per sobreviure en un lloc que moltes vegades esdevé un territori hostil. Recordem que molts dels nostres avantpassats també van deixar la nostra illa: Alger, França, Amèrica llatina…la mateixa península. La necessitat de supervivència és molt més urgent que qualsevol argument a favor de la defensa del territori. Busquem solucions polítiques solidàries, eficaces i coherents, que ben segur n’hi ha. No cal reinventar la roda; no som l’únic lloc del món que pateix les conseqüències de l’especulació turística. Animem els governants a “copiar” models de llocs turístics on ha estat possible trobar l’equilibri. Aquesta feina els pertoca a ells/es.

Tot queda molt bé, però també

Tot queda molt bé, però també molt utòpic (a no ser que vulguis un Bután). Només desitg que d'aquí dues o tres generacions de menorquins, amb cultura menorquina i que entengui i sepi emprar què és un rai de pesca, que sepi del camp menorquí, de ses aus que tenim i que passen per ca nostra, i no perque ho hagi estudiat davant un ordenador, no lis caigui sa cara de vergonya quan vegi lo que hem convertit Menorca i li hem deixat. Com ara mos passa amb lo que, ells i noltros, vam fer a Alger, Argentina i altres recons on van desplaçar sa gent per acollir altres de fora. Evitem perjudicis, i aquests ara són ja estigmes, i han de quedar clars. Darrera es escrits, es veu una solució, pero tenim por de dir-la en veu alta per lo que puguin pensar; sa llibertat liberal ja no existeix, i tots tenim culpa, com culpables serem per es menorquins d'aquí dos o tres generacions. S'empatia no s'ha de donar a qui te roba es got d'aigu, sabent que en queda poca, i tu acotant es cap avergonyida i eixeregada de pensar egoistament.

Organització i resistència

Doncs ja tenim clar que s'escenari és de certa urgència: toca organitzar-se, actuar i buscar vies extra-institucionals, sense renunciar a ses altres. Cercar exemples alternatius d'èxit, o com a mínim per resistir més; a altres territoris propers, per exemple? D'altra banda, no podeu bloquejar n'Esteban? No només resta al debat, sinó que sempre ho fa amb un to maleducat i irrespectuós

No vendre es resistir davant el depredador

Als rics no els agraden els límits ,ni la proporció,els que imposa la natura no l ' accepten,tampoc.Es pensem que tot es pot comprar.Aquí ,en aquest pensament hi ha el problema i tbe la solució. El capital,sigui menorquí o extranjer, es comporta de mateixa forma.Es acumulador i depredador ..i admetre que els doblers no ho poden tot no es fácil. No ens retornen els paisatges verds i tranquils ni les platges solitaries ni fan rajar els pous ni netegen les platges ni milloren les postes de sol . Nomes algú verdaderament convençut els ha de posar fre.... Una illa petita no ha de tenir somnis de "grandeza" perqué rebenta la gallineta La base es no vendre.No Fer negoci . Parar la especulació. Resistir.

No vendre es resistir davant el depredador

Als rics no els agraden els límits ,ni la proporció,els que imposa la natura no l ' accepten,tampoc.Es pensem que tot es pot comprar.Aquí ,en aquest pensament hi ha el problema i tbe la solució. El capital,sigui menorquí o extranjer, es comporta de mateixa forma.Es acumulador i depredador ..i admetre que els doblers no ho poden tot no es fácil. No ens retornen els paisatges verds i tranquils ni les platges solitaries ni fan rajar els pous ni netegen les platges ni milloren les postes de sol . Nomes algú verdaderament convençut els ha de posar fre.... Una illa petita no ha de tenir somnis de "grandeza" perqué rebenta la gallineta La base es no vendre.No Fer negoci . Parar la especulació. Resistir.

Me entristece ver estos

Me entristece ver estos comentarios xenófobos, tan lejos de la hospitalidad menorquina. Soy francés y sí, compré una casa en Menorca. Hablo español y de momento sólo unas palabras de catalán. He contratado a un contratista menorquín, a un arader menorquín, a una costurera menorquina y hago la compra en fincas menorquinas. Amo esta isla y quiero protegerla. Apoyo económicamente al GOB en su caso contra Son Bou. ¿Qué derecho tienen a llamarme "depredadora"? Y no soy una excepción. Así que hágase esta pregunta: si se están comprando casas, ¿quién las está vendiendo y por qué? En lugar de buscar chivos expiatorios...

Per s'alta fiscalitat, a

Per s'alta fiscalitat, a repartir amb fills (normalment, cap des fills pot fer front a nes pagament de ses altres "porcions" des lloc o sa caseta de vorera, després de sa mort des pares). Per açò venem! Per açò hem de vendre! I voltros, amb unes lleis (com passa a molts llocs de península) i amb una fiscalitat molt més laxa. No, no mos deixarem ser una altre Guadalupe o San Martin (sense es beneficis que tenen elles, clar). I ja començam a ser molts que estem cruixits des foraster que ve a viure, des turista que ve a embrotar. I de xenòfob res: farts de lleis centristes, que mos demanan molt i no mos donen casi res (lo que ve, se'n va), farts de buròcrates, farts de turisme que no deixa res més que desgavell, mal de cap, brutor i cualque propineta.

Tristesse hypocrite?

Doncs no es preocupi que ja li passarà la tristesa: altres problemes més greus i urgents tenim aquí, mentrestant. Aquí pocs comentaris xenòfobs s'han fet. Una altra cosa són les ganes de veure les coses d'una certa manera. Foraster vol dir que ve de fora i no té cap més connotació. D'altra banda, podríem parlar de la poca obertura de mires que caracteritza a certes cultures veïnes a la nostra, el centralisme, etc.; també dels mecanismes depredadors i neocolonials interns a Europa i al món, entre països més rics i països més pobres. La pregunta final està bé, i ja hi ha algunes respostes més amunt. I enhorabona per la seva casa.

És difícil resistir

És difícil resistir... estimam Menorca, sabem de ses seves meravelles I també de ses seves mancances (petita, amb no molta aigua...) I sabem la necessitat des turisme que tenim... Però cada vegada es menorquins patim més sa pressió de sa quantitat de gent que invadeix s'illa (no post passatjar en velo pes carrers invadits de turistes, ni allargar-te a sa platja per manca d'arena, ni dormir tranquilament es vespres per sa xerrrameca quan sopen I fan bauxes, ni anar a dinar o sopar a cap restaurant perquè ja están a tope... S'estiu se'ns fa etern. I no tenim sol.lució?? M'ha agradat lo de resistir sa tentació de vendre però MOS HO PODREM PERMETRE O ACABAREM TOTS ENGOLITS pes poder des doblers???

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.