Back to top

Les flors no voten

La tanca és encara plena de flors, malgrat que la primavera s'ha mostrat escarransida en pluges. La coberta vegetal, prou densa, redueix l'evaporació de l'aigua del terra. Un substrat que, a més, és ric en matèria orgànica i ple de petits organismes i micelis subterranis, que capturen i processen aliment per a les plantes, gràcies a l'absència de pesticides.

La pastura del bestiar, conduïda de manera intel·ligent pel pagès, es fa per extensions delimitades amb pastor elèctric que canvien cada dia, de forma que les dents dels herbívors tallen quasi tots els vegetals, però sense superar la capacitat de rebrot.

La generosa descàrrega d'excrements animals, acompanyada de tota la vida microbiana que hi va associada, activa el metabolisme de les herbes, que aprofundeixen les arrels i capturen el CO2 de l'atmosfera, per quedar-se el carboni, purificar l'aire i alliberar l'oxigen. Una multitud d'animalons s'alimenta d'aquestes restes orgàniques per transformar-les ràpidament en nous nutrients per al sòl. En unes setmanes es podrà tornar a pasturar.

El bestiar es transforma en productes de gran qualitat, sense un cost excessiu (perquè no implica gairebé subministraments previs) i amb una petjada ecològica molt baixa, que es venen, directament o en circuit curt, a la llista de clients que s'han mostrat interessats per aquest model de generar aliments.

El preu és bo per al pagès i per als consumidors. El gènere es ven tot. El fill jove, ha decidit continuar la mateixa feina, malgrat haver conegut altres ofertes laborals, perquè la qualitat de vida i la relació entre esforç i resultat compensen.

A dalt de les flors hi ha festa. Papallones, arnes, sírfids, formigues, vespes, abelles  i escarabats de tota mida i color, s'esplaien buscant el tresor dolç i van arrebossats de pol·len d'una banda a l'altra.

Bé, d'una banda a l'altra no. Perquè, unes tanques més enllà, comença un terreny ben diferent, quan es mira amb detall.

També hi ha parets seques (encara que en van llevar unes quantes), hi ha ullastres i animals que a vegades pasturen. Però no hi ha flors entre els cultius. L'herbicida s'encarrega d'evitar-les. I també el canvi climàtic, perquè aquí es nota molt més la inclemència de la solana. Amb manco cobertura vegetal i poca matèria orgànica, la terra és més pobre. Tot és més sec.

L'ús reiterat de grans quantitats d'adobs químics han convertit el sòl en un lloc hostil per a la petita fauna i pels fongs subterranis. Les plantes no tenen aliats. El bestiar selecciona les herbes que més li agraden i les acaba eliminant. Hi queden les que no es poden menjar. Els antibiòtics que s'injecten als animals es troben també als excrements, i cap animaló se'ls menja. Queden momificats al terra. No hi ha retorn natural de nutrients.

Però el volum econòmic que es mou és gran i les instal·lacions també. Molta gent s'admira davant aquesta magnitud. Encara que acaben sent més grosses les despeses que els ingressos. Els deutes pugen i les angoixes també. No es pot negociar el preu. Ni dels nombrosos subministres que cal comprar, ni del producte que en surt, en gran quantitat però poc diferenciat.

I és que cadascú creu que el món hauria de ser d'una determinada manera, i no sempre es coincideix. Hi ha qui vol tenir un substrat ric i fèrtil, que resisteixi millor la sequera, a costa de manejar un volum més discret però rendible. I d'altres que aposten per la grandària, per comprar més coses i produir-ne més. Són visions diferents, lícites però discordants.

El creixement econòmic és molt positiu quan et trobes en situacions de misèria. Com ho és engreixar quan estàs desnodrit. Però l'obesitat, sigui econòmica o física, quan es pot elegir, no és una opció recomanable.

L'excés de vehicles no es cura amb més carretera. L'ús de l'habitatge com a mercaderia, i no com a dret, no es cura amb més cases. La renda de la població menorquina no millora afegint més turistes a l'estiu. L'esgotament dels aqüífers no es soluciona amb dessaladores.

Hi ha prou estudis publicats que mostren que, a partir de cert moment, el creixement econòmic ja no es tradueix amb millor esperança de vida, sinó al revés. Créixer malbaratant els recursos, sol acabar amb contaminació, mancances, ansietats i pèrdua de qualitat de vida.

Tenir flors al camp és sinònim de salut, de biodiversitat, de resiliència, de bellesa i d'enfocament mesurat. Però les flors no van a votar.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 15/05/2023)

Comentaris

Gràcies GOB per defensar la vida

Noltros els humans som una sola espècie, que per cert depenem de moltes altres, i milers d'altres espècies estan sent perjudicades pel nostre mode de fer..És ben hora que deixem de destruir biodiversitat i pensem en un equilibri bo per tots. Aquest article no ho pot dir de millor manera. Gràcies Miquel, gràcies GOB

Sequera

Tota la raó, un bon article i molt ben escrit, economia, ecologia i sostenibilitat amb poesia de fons 👏👏👏

In-sos-tenible

Realisme amb un toc de poesía, potser son aquests tipus de relats que haurien de mostrar a les universitats i a les escoles.

Cegar

Hi ha un tema que se'n parla poc, hi és el de cegar. trob que cada vegada és cega més prest i en conseqüència es fan malbé molts de nius d'ocells( perdius, guatleres etc...).voldria saber si els llocs on hi ha sa costodia agrària açò sa respecte...com sempre un altre bon article d'en Miquel, enhorabona.

Sega

Hola Guillem. El tema de comentes és important a efectes dels ocells que crien en terra i empren la vegetació sembrada com a refugi. El canvi climàtic tendeix a avançar l'estiu i això fa que algunes cultius s'hagin de segar abans perquè ja han acabat el cicle de creixement. No totes les espècies animals s'adapten al mateix ritme. Alguns ocells abandonen el niu just els polls són nats (com les perdius o els sibil·lins) però d'altres, com les torroles, necessiten més temps fins que els polls creixen. No vol dir que la màquina de segar els mati (a no ser que tenguin la mala sort que la roda hi passi per damunt), però si que els pot deixar més a la vista de depredadors. A les finques en custòdia es manté la vegetació en mosaic, i això fa que que hi hagi més possibilitats si els nius es fan als marges dels cultius. També s'incentiva la rotació de cultius, amb la qual cosa hi ha devers una tercera part de les tanques que no se seguen cada any. Però, sense dubte, els canvis que es succeeixen molt ràpidament, de vegades generen efectes secundaris com el que cites.

Gràcies

Miquel,Gràcies! gratificació de llegir te, però sabent que tanta saviesa no serà tinguda en compte pels que volen més i més a despit de la vida

Gràcies!

Molt motivador. Gràcies per donar veu a tots aquests que no poden parlar. Votem!

Meta

La ganadería extensiva elimina metano a la atmósfera. Necesita complementos en forma de cereales o piensos. Los ovinos, si pueden causar erosión, el bovino no. Lo mejor, una humanidad vegana. El consumo de carne es insostenible para el planeta.

No se si heu llegit el llibre

No se si heu llegit el llibre "Las voces del desierto". L'acab de llegir i encara estic més convençuda, de que si no canviam la manera de relacionar-nos amb noltros mateixos i amb tot el que ens envolta, la vida no serà sostenible en aquest planeta. Hauriem d'aprendre els animals i respectar la natura. Molt bon article. Gracies

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.