Back to top

La (in)cultura de l'arbre

Els abusos per mala gestió que pateixen els arbres urbans de Menorca han viscut un nou i destacat episodi en el port de Maó.  Els plàtans que acompanyen el passeig portuari han estat brutalment podats, abans que els arbres entressin en letargia hivernal.

Les podes d'arbres ornamentals només són acceptables quan hi ha causes justificades de força major. Per exemple, quan hi ha perill de caiguda de branques trencades o debilitades, quan el creixement invadeix la zona de pas de vehicles o persones, quan hi ha sortida de retrets no desitjables o casos similars.

Però aquí està molt estès el costum dels jardiners municipals de podar els arbres ornamentals com si fóssin fruiters que han de concentrar la fruita en poques branques. La gran majoria de podes que es realitzen a l'àmbit urbà són totalment prescindibles. És una despesa pública evitable, que a més repercuteix negativament en l'estètica de la ciutat.

El cas actual dels arbres del port de Maó és especialment escandalós. S'han podat els arbres abans d'entrar en repòs, amb la qual cosa la pèrdua de sàvia serà molt elevada. I com que s'han tallat branques de gran diàmetre, el cicatritzat és molt difícil. Aquests arbres quedaran exposats a l'entrada massiva de malalties.

En haver eliminat totalment la copa, la pèrdua estètica és considerable (durant l'hivern els arbres semblaran simples estaques). En arribar la primavera, cada exemplar haurà de desenvolupar petites branques secundàries, que acaben oferint una imatge de munyó. En definitiva, uns elements que podrien ornamentar el passeig apareixeran mutilats sense cap necessitat.

Sembla clar que estem enfora de la sensibilitat que mostren altres zones europees, on les ciutats llueixen un arbrat que pràcticament no ha conegut la motosserra. Una cultura molt més respectuosa (i inteligent de cara al patrimoni públic) que tant es pot trobar a zones nòrdiques com a d'altres terres mediterrànies. Seria bo un reciclatge en aquest sentit del personal que decideix i gestiona els arbres urbans de Menorca.

Tot indica que l'acció del port de Maó s'ha duit a terme per evitar-se les labors de neteja derivada de la pèrdua de fulles. De fet, com es pot veure a les fotografies, les branques que s'han tallat tenien encara totes les fulles enganxades. Qui actua així, s'oblida que estan gestionant organismes vius que tenen un cicle vital que cal respectar.

Quan s'observa l'actuació perpetrada, queda el dubte de saber si qui ho ha fet eren jardiners, o si es tractava d'una iniciativa de llenyataires.

Comentaris

arbres maltractats

Gràcies pel vostre article, que com és costum, és molt oportú. ¿ Per qué no és pot anar una mica més enllà ? Si és certa la malmesa que s'ha fet, i aquesta pot documentar-se amb arguments botànics ¿ per què no presentar una denúncia en el lloc o llocs oportuns per que a la fi acabi amb una estirada d'orelles al responsable i l'any vinent no repeteixi el disbarat ?

tallada

Estic totalment d'acord con el teu comentari..., UNA BONA ESTIRADA D'ORELLES AL RESPONSABLE.

Que brutus!

Quina animalada podar ara. Amb aquest bon temps les plantes segueixen creixent molt! Jo ho veig al meu pati: és com una segona primavera!

No tan enfora

No importa anar tan enfora, ja fa molts anys, que a Barcelona, varen comprovar que si deixen créixer els plàtans, a mes d'estalviar, també consegueixen que pels carrers hi hagi mes ombra i sigui mes bo caminar

Competencia

Si s'extrapola aquest fet, on segurament algun super-gestor politic decideix causar aquest demostrat estres sobre s'arbre i aquesta imatge "quiero y no puedo" de s'illa, per desconeixement de la materia de la que es responsable, imaginem com van els temes en general. les nostres coses han d'estra en mans de gent culte, sensible i que consulti.

pobres arboles

si pudiesen hablar les dirian a estos responsables políticos municipales y a otros de los muchísimos ayuntamientos de españa que conozco, que hacen la misma tonteria taladora. !!!POR QUE NO TE CORTAS TU LOS.... !!!!!!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.