Back to top

Binigarba, l'argúcia que no va prosperar

A les terres de Binigarba, a Ciutadella, fa quasi vint anys que es dóna una batalla d'interessos, influències, ficcions i agressions ambientals, a les quals s'han hagut de dedicar moltes hores d'atenció. Sembla que el cas s'està tancant i que la zona quedarà finalment protegida.

El cas comença en 2004, quan va sortir a exposició pública un projecte d'aprofitament d'activitat extractiva d'arenes a Binigarba, promoguda per Valeriano Allès Canet S.L., que ja explota les pedreres de Son Sintes i Ses Arenetes. El projecte es presentava com a restauració, però en realitat era una nova extracció d'arena sobre una superfície superior als 180.000 m2. Finalment, va resultar denegat.

Dos anys després, en 2006, la Societat Rural Menorquina Binigarba SRM presenta davant l'Ajuntament de Ciutadella un projecte consensuat amb Valeriano Allès, per condicionament dels terrenys per a millora de treballs agrícoles. Es preveia actuar sobre una superfície de 127.527 m2 i amb un volum de desmunts de 444.628 m3 (cents de mils de metres cúbics). A la Memòria s'explicava que Valeriano Allès faria la inversió de condicionament dels terrenys a canvi de l'arena aprofitable per la construcció. Venia a ser altra vegada el projecte de pedrera abans denegat, però presentat en un altre format.

En 2007, es concedeix llicència per al projecte de condicionament agrícola. Al cap d'uns mesos, el GOB adverteix que s'està actuant fora de la zona autoritzada i que s'estan abocant materials provinents d'excavacions d'obres. La Direcció General d'Indústria envia ordre de suspensió de les obres advertint que va denegar expressament l'activitat d'extracció d'arena a aquest indret. S'obre un expedient de disciplina urbanística i l'activitat s'atura.

A finals de 2012 els promotors presenten un projecte reformulat i tornen a començar obres sense disposar de llicència. El GOB adverteix que, de nou, s'estan abocant materials provinents d'altres obres i que, en aquells moments, la zona ja havia estat incorporada dins la xarxa d'espais protegits Xarxa Natura 2000.

Era l'època on Ciutadella havia sortit del Consorci insular de Disciplina Urbanística. L'Ajuntament permet que durant dos mesos els camions vagin i venguin, fins que la pressió del GOB per veure l'evolució de l'expedient fa que es dictamini una nova paralització, perquè les obres no estaven emparades en llicència.

Segueixen els intents i els promotors presenten un projecte de legalització de les obres realitzades i de continuïtat amb els moviments de terres. Se'ls exigeix una avaluació ambiental que tarda molt a presentar-se.

En 2018, la Comissió de Medi Ambient resol favorablement l'avaluació ambiental amb una sèrie de condicions. Entre d'altres, que no es podran abocar materials estranys a la zona i que cal una autorització de Mines per aprofitar l'arena que es vol extreure.

Els promotors presenten un Recurs contra l'acord de Medi Ambient, que és desestimat. Després, presenten un nou projecte a l'Ajuntament, que incompleix les condicions ambientals dictaminades, i que és rebutjat per l'òrgan municipal.

Finalment, passat el temps necessari i a la tardor de 2022, es denega la petició de llicència i s'ordena la reconstrucció de la zona afectada en el termini de dos mesos. Passat aquest temps, s'instruiran multes coercitives si no s'ha procedit a la restitució.

Sembla, idò, que finalment s'ha imposat la racionalitat, després de 19 anys de repetits intents, i que aquesta zona que està formalment protegida també passarà a estar-ho a la pràctica.

A més, els promotors, que han incomplert de manera reiterada les condicions que se'ls havia autoritzat, hauran de restituir la zona. Entre les afectacions, hi ha importants desmunts, abocaments de materials externs i desfeta de quasi un quilòmetre de paret de pedra seca (vegeu fotografies).

 

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

Comentaris

No n'hi ha prou amb la raó

Enhorabona GOB ! Malahuradament estem en un mon que no n'hi ha prou amb tenir raó... la cobdicia i el diner sense escrúpols és tossut i persistent. Però en aquest cas, la vostra tenacitat ha vençut un cop més. La meva més cordial felicitació. VISCA LA TERRA !

Binigarba

Felicidades. ¿Por qué hay una minoría de personas en Menorca que piensa que las leyes y la legislación se aplican a todos menos a ellos? Estas actitudes y acciones suelen estar impulsadas por el "dinero" y la "codicia". Estas personas irresponsables tienen un desprecio total por el medio ambiente y el legado del mundo natural que dejaremos a nuestros hijos, nietos y generaciones venideras.

Gràcies

Bon dia, crec , i he de ser sincera, que en els inicis del GOB, els menorquins us trobavem exagerats i catastrofistes. Actualment notam que Menorca no estaria tan conservada sense sa vostra feina. Moltes gràcies

ENHORABONA GOB

Felicitats pel vostro treball I a seguir lluitant per mantener una illa com tenim actualmente. Gràcies!!!

InSOStenibilitat

Molt bona GOB!! De que els menorquins us trobasim exagerats i catastrofistes res de res . Molta cobdicia i permisivitat de molts politics es el que veim

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.