Back to top

Riquesa ambiental a les finques de Custòdia Agrària

Esclata el bon temps i el camp de Menorca és ple de vida i colors. És hora d’engegar el seguiment de bioindicadors a les finques amb acord de Custòdia Agrària!

T’agrada passejar pel camp de Menorca i descobrir nous racons? T’interessa saber més sobre la biodiversitat que veus quan vas d’excursió? T’agradaria col·laborar en un projecte de Ciència Ciutadana? Idò aquesta és la teva oportunitat, participa en el seguiment de bioindicadors!

Com hauràs sentit moltes vegades, la relació entre el tipus de pràctica agrària i la biodiversitat és evident, però falten estudis científics que hagin seguit l’impacte de la gestió agrària en la fauna i la flora. Des del 2018, el programa de Custòdia Agrària du a terme un estudi d’aquesta interrelació amb l’objectiu de fonamentar la necessitat de conduir el sector agrari cap a la sostenibilitat i la cura ambiental.

Aquest estudi posa atenció a varis grups biològics. Del grup de les papallones en mirem l’abundància i la diversitat, ja que és un invertebrat fàcil d'identificar i força sensible davant canvis ambientals.

També estudiem l’abundància de certes plantes com serien algunes espècies de trèvols i cards, les ortigues o el bolitx. Ens mostren el nivell de nitrogen del sòl i per tant, la intensitat de pastura que pateix o ha patit un terreny.

I posant el focus en la salut del bestiar, observem l’activitat del grup dels copròfags. El formen els escarabats, les formigues, les aranyes i altres invertebrats que viuen i s’alimenten dels excrements del bestiar. Un excrement ple de vida, és un excrement sa!

No cal tenir coneixements científics o experiència prèvia, ja que el seguiment inclou una formació i acompanyament inicial durant les visites. També comptareu amb una guia ben senzilla i les instruccions de feina seran clares i simples. Tot el que es necessita és tenir un parell de matins lliures entre el 16 i el 29 de maig, i un altre parell entre el 6 i el 19 de juny.

La formació consistirà en una sessió teòrica i una de pràctica:

    • Sessió teòrica (Només cal assistir a una):
        ◦ Dimarts 3 de maig - 19.00 a 20.30h – Presencial seu del GOB
        ◦ Dimecres 4 de maig - 11.00 a 12.30h – Online

    • Sessió pràctica al camp: Dissabte 7 de maig de 9 a 13.30h (Lloc a decidir)

És una bona oportunitat per a conèixer millor la realitat del camp de Menorca, visitar finques i tenir contacte amb la natura.

La gent interessada en participar ha d’enviar un email a custodia@gobmenorca.com, telefonar al 971350762 o passar per la seu del GOB un matí de 9 a 14h (Camí des Castell, 53, Maó).

Apunta't a conèixer els bioindicadors de Menorca.

Comentaris

Proyecto

Me gustaría colaborar en este proyecto, pero no estoy en Menorca hasta el día 15 de Mayo. Si hacéis otras sesiones de formación a partir de esa fecha. Agradecería me aviséis. Muchas gracias

Bon dia,

Bon dia, Escriu un correu a custodia@gobmenorca.com o telefona al 971350762 i parlam de com fer-ho possible! Gràcies!

Bon dia,

Bon dia, Si estàs interessada en participar escriu un correu a custodia@gobmenorca.com o telefona al 971350762 i et donarem més informació :) Gràcies.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.