Back to top

Energies verdes o de transició?

El debat recorda un poc, amb totes les distàncies lògiques, la discussió històrica de l'abolicionisme modern de l'esclavitud, que tantes vegades s'ha traslladat al cinema. Perquè, amb aquestes coses, afinar els conceptes sovint és condicionar els resultats.

Els partidaris de mantenir l'esclavitud argumentaven fonamentalment dues coses: la necessitat de la mà d'obra barata per a poder prosperar econòmicament i, en qualsevol cas, l'establiment indefugible d'unes mesures de transició. D'aquesta manera, es va veure com l'abolicionisme avançava amb diferents graus, segons les condicions de cada estat i regió.

D'aquí van sortir mesures com declarar lliures els esclaus que residien a l'Estat principal, però no a les colònies d'ultramar. O decretar la llibertat de ventre (de manera que els fills d'esclaus nascuts a partir d'una determinada data serien lliures), o el pagament d'importants indemnitzacions a alguns propietaris per a "perdre" els drets damunt les persones que mantenien esclavitzades.

Però una cosa és compartir o no que els grans canvis requereixen mesures de transició i una altra, molt diferent, seria considerar que mantenir esclaus, on siguin i amb l'edat que tenguin, és compatible amb els Drets Humans.

Ara vivim el gran canvi energètic i es debat si el gas i l'energia nuclear s'han de considerar energies "verdes", o si, en un altre grau, poden ser acceptables com energies de transició.

Han passat devers 50 anys d'aquell informe elaborat per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts i el Club de Roma, que advertia que, de continuar el creixement en l'explotació dels recursos naturals i de contaminació, el planeta arribaria als seus límits en els pròxims cent anys.

La realitat ha superat els escenaris més foscos, i el creixement en esprémer el planeta és exponencial, o sigui, s'accelera de cada dia. I, com s'havia pronosticat, la nostra casa comuna mostra símptomes d'esgotament.

Els actuals problemes d'encariment del preu de l'energia o de la garantia en el subministrament de materials tenen un futur diferent, en funció de si s'analitzen més de l'òptica econòmica o de la visió física.

Els economistes diuen que la pandèmia ha sacsejat el comerç mundial, que alguns han aprofitat per centralitzar materials que havien quedat aturats i que costarà uns pocs anys tornar ajustar la maquinària de l'oferta i la demanda. Però que tornarem a escenaris similars a abans del virus.

Per la seva part, els físics adverteixen que fa anys que s'està desinvertint en la recerca de petroli, perquè els pous rendibles estan molt esgotats i els nous no surten a compte. També diuen, des dels corresponents departaments d'investigació, que la transició digital i elèctrica requereix d'uns materials escassos i difícils d'obtenir.

Vénen a dir, aquests darrers, que de la mateixa manera que ara hi ha fàbriques que no donen a l'abast per abastir els nous materials necessaris derivats de la demanda de tots els països que s'han tornat a posar en marxa, la natura tampoc dóna prou de si per servir energia fòssil i mineria de tota casta, o per absorbir sense col·lapsar les immenses contaminacions que generam.

Garantir l'abastiment energètic sense oblidar la necessitat de reduir emissions que contribueixin al canvi climàtic, no és fàcil. Les renovables tenen una taxa de retorn energètic molt inferior als combustibles fòssils i algunes companyies molt poderoses no volen deixar el negoci que tants de beneficis econòmics els hi ha reportat.

D'aquí surt l'intent de pintar de verd el gas i la nuclear. El gas pot resultar útil com energia de transició només en aquelles coses imprescindibles que la tecnologia actual de renovables encara no pugui substituir de manera ràpida, però no es pot usar com aposta futura si volem frenar el canvi climàtic.

A Menorca tenim un exemple d'incongruència amb el projecte de canalitzar gas per fer-lo arribar a totes les cases. Els més de 500 quilòmetres de canonades que caldria enterrar, més la reforma interna de cada casa, invaliden aquesta iniciativa per al segle XXI. Encara que canviïn el nom de la companyia impulsora.

L'energia nuclear és encara més greu. Igual que els esclavistes posaven l'accent en l'economia i s'oblidaven dels drets humans, aquí es diu que la nuclear no provoca emissions a l'atmosfera mentre s'oblida que genera uns residus que emeten radiacions letals durant milers d'anys. I que qualsevol accident important (tipus Fukushima) representa abandonar per sempre amples zones. Ni és energia verda ni serveix per a transicionar.

Que l'any nou ens ajudi a dir les coses pel seu nom.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 10/01/2022).

Comentaris

impressions

El capitalisme no pot deixar de creixer, aixo ha esdevingut un dogma sagrat. Volem canviar el model energetic sense tenir que sacrificar cap de les nostres comoditats... dona l´impressió que tots estem atrapats en un sistema que nomes canviara quan caigui per el seu propi pes...

Green or transitional energies?

Would it not be more progressive to look at paying for or highly subsidising the installation of sola panels to properties. I am a great fan of cooking with gas but when I see the number of gas bottles in Menorca it does seem outdated and funding the installation of gas pipes does need to be debated. However, to do that you need the economic arguments for and against. During 2021 I read two books which I believe should be read by all politicians, country leaders and business leaders worldwide. The first is "A Life on Our Plant" by David Attenborough and the second is "The Nature of Nature" by Enric Sala. Both put forward the argument that we, in the developed nations in particular, should stop chasing Gross Domestic Product. It is this that is driving the destruction of our natural world and many other things. The trouble is that "we" have all got used to wanting a good that is bigger, better or has more functionality than the one we have! When I was a child there was a saying of "making do, and mend". Not throw the good away and buy a new one. There are too many consumer products today that have a very short built in obsolescence which is fueling the "throw away" culture which must be stopped and reversed. I am also concerned that politicians across the world see "green energy" as the silver bullet that will cure climate change and global warming. If we do become totally reliant on electricity what happens if due to say abnormal weather conditions the supply of energy is disrupted? If we do not have any alternative means of energy then we could see a shortage or rationing of power, say to continued storms and reduced sunlight, and the whole of society could could be significantly restricted in its activities or at worst come to a stop. Food for thought!

El tractar de la carta d'energia

No s'ha d'oblidar que al 1994 molts governs, inclos el nostre, firmaren el tractat de la carta de energia que compromet a l'estat a defensar els interessos de les empreses energetiques per damunt del bé de la vida al planeta i les persones a les que deuen representar i que es varen comprometre a ser jutjats per tribunals privats cada vegada que no ho feien i que estam pagant amb els nostres diners cada vegada que un d'aquets tribunals els condemna per la seva política. Es varen comprometre a no afavorir opcions bones en contra dels seus interessos i cobrarnos a noltros amb els impostos els seus tractes en contra nostra. .mai s'ha volgut ninguna manera sana de viure i s'han amagat els coneixements tecnologics sobre el funcionament de l'energia solar per fer que no basti o que no es pugui compartir,per exemple.., mentres fan propaganda sobre canvi energetic necesari per els ciutadans com si ens haguessin de convencer i haguessim impedit al govern fer les coses bé quan ells varen voler comprometer-se a fer-les malament sempre. Supos que es el que están fent també amb la situacio actual. Mai ha estat primer la salut de la poblacio sino els interessos de certes industries. Es necessari eliminar aquest tractat i cercar responsables ,no seguir pagant i enriquint a aquestes empreses amb els nostres diners els dictamens dels seus tribunals privats i ser imdemnitzats tosts i condemnats empreses energetiques tant com polítics. No el govern, que tanmateix quan perd ho paga amb els nostres dotbers,cada indemnitzacio mos la pagam noltros. Cada suposada ajuda energética ens la pagam noltros per així afavorir sempre la industria energetica dels combustibles fossils. (Per cert; la extracció de materials subterranis amb explosions, per tot el planeta, provoca terratremols i la inclinació de l'eix de la terra amb la consequent desaparicio del mantell electromagnetic que protegeix (protegia) el planeta de les radiacionda. Clar que ara tenim molta més quantitat de radiacio artificial molt mes preocupant amb el nostre consentit intent de destruir-mos a favor de qualsevol industria suposadament en nom de la evolucio,la libertat, la independencia,l"abans tecnologic, la salut,el coneixement i millorament de la natura que si no es transgenica viu i tot,sana i gratuitament i no mata a nigu ni l'esclaviza. Esper no acabem pagant el sol a alguna empresa o poguem tener els dotbers reals fora del banc i siguem de veres un poc mes lliures, independents i humans de veres.

I molins com perns, sense aspes?

Hola, gràcies, son bones curiositats! M'inspira recordar un dubte: Uns generadors eòlics i marins molt antics. Eren com un pern o una columna que girava, amb una vorera espiral que els envoltava captant ses corrents. Sense 'aspes' girant veloces, sense ferir tant a aus, i més silenciosos, amb menys vibracions. No sé si resultaven molt menys eficients, si servien per menor rang de vents, costaven més... O si servirien disposats com faroles a autopistes, carrers amples i antenes a terrats. Bones lectures!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.