Back to top

Alaior també amaga l'expedient de les piscines il·legals

menorca.info

L'Ajuntament d'Alaior ha entrat en una perillosa deriva de manca de transparència. Primer es va denegar l'accés al projecte de modernització dels hotels de Son Bou i ara també ho ha fet amb el cas de l'agroturisme de Torre Vella, on els inspectors han detectat diferents irregularitats.

L'accés a la documentació pública és un tema bastant regulat. Va costar molt acabar amb les pràctiques fosques que, especialment en temes urbanístics i ambientals, solien derivar en accions contràries a la Llei. Però la legislació europea va obligar a adaptar les normes a nivell estatal i autonòmic.

Avui, una entitat com el GOB té dret a consultar els expedients relatius a aspectes ambientals i també els urbanístics en el quals s'hagi personat. Com es recordarà, el cas de l'agroturisme de Torre Vella es va convertir en notícia perquè els inspectors del Consorci de disciplina urbanística van detectar, arrel d'un escrit del GOB, set piscines il·legals i uns 2.700 m2 de camins i terrasses formigonats sense autorització.

Posteriors inspeccions dels Agents de Medi Ambient van comprovar també l'obertura d'alguns camins que havien estat expressament prohibits per Medi Ambient i l'existència de dos abocadors de materials que afectaven a més de 2.000 m2 en zona protegida.

El Consorci va acordar una Resolució de sanció de 486.844 euros per cadascun dels responsables, això és, el promotor, el constructor i l'arquitecte director de l'obra.

El cas és que els promotors han presentat davant l'Ajuntament un projecte de legalització. El GOB ha demanat des del mes de març poder consultar l'expedient de l'agroturisme per conèixer la nova documentació i l'Alcalde ha contestat que no es concedeix l'accés perquè l'expedient encara no està acabat.

Segons aquesta interpretació, les persones físiques o jurídiques que tenen la condició de part interessada en un expedient, no el podrien veure fins que s'hagi adoptat una resolució. Aquest fet genera indefensió i contradiu la normativa que obliga a demanar opinió a les parts interessades precisament abans de prendre decisions.

El GOB ha presentat un Recurs de reposició on, entre d'altres, s'adverteix l'Ajuntament que es considera que s'estan vulnerant els drets i li comunica que ja s'han fet interpretacions sobre les restriccions en l'accés a la informació. Entres d'altres, hi hagut pronunciaments del Consejo de Transparencia y Buen Gobierno (CTBG), creat per la Llei 19/2013 del mateix nom, que va advertir de la impossibilitat de mantenir una interpretació sobre aquesta causa d'inadmissió que faci equivaldre "informació que estigui en curs d'elaboració amb procediment no finalitzat", tota vegada que el fet que aquest "no hagi finalitzat no implica que no existeixin documents integrants de l'expedient corresponent que ja estiguin elaborats i respecte als quals, per tant, no concorre la causa d'inadmissió.

L'associació lamenta que a aquestes alçades encara s'hagi de batallar per la transparència en la gestió pública, però el tema no es deixarà de mans.

Comentaris

Alaior-Roiala

Un Ajuntament que actua a l'inrevés de com hauria de fer...lamentable. GOB si cal que els que estimem Menorca fem alguna acció, de segur que som molts.

Alaior transparency

It would be interesting to know if the mayor or any other council members or employees have any personal or financial involvement in these building works. It is very concerning that they see fit not to be transparent. The mayor's position in not tenable if he has any involvement in any building works that contravene building and or planning regulations.

Alaior també amaga l'expedient de les piscines il·legals

Un propietari ha de tenir dret per a pavimentar un camí existent de tota sa vida sense demanar cap permis a ningú. ¿ Qui es un Ajuntament per a fiscalitzar si es pavimenten o no camins ? A mes fent-ho evitam erosió d'aquests, tant per arrossegament de fins cap a mar, com per pols a s'atmosfera. Oposar-s'hi, fiscalitzar, o intentar recaptar tributs per açò es senzillament un desproposit i va contra sa sostenibilitat des planeta.

Camins

Hola Jordi. D'opinió cadascú pot tenir la seva, però la legislació és clara en el sentit de no permetre pavimentar camins sense autorització. Tanta sort, perquè alguns ja haurien asfaltat bona part del sòl rústic. En el cas que ens ocupa, a més de pavimentar camins i fer diferents solers de formigó, hi ha les piscines no autoritzades, els camins oberts expressament prohibits, el major consum d'aigua o els abocadors clandestins. I un Ajuntament que intenta que no es vegi l'expedient de legalització de tots aquests fets. Per això és notícia.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.