Back to top

Costes ha de frenar els banys de fang

El GOB ha demanat a Costes que actuï per acabar amb els banys de fang a les platges de Menorca.  Un bon nombre de banyistes fa cas omís a les senyalitzacions i el fenomen es repeteix cada estiu. S’han de reforçar les mesures per a evitar la degradació irreversible dels trams de platja on es segueix portant a terme aquesta pràctica incívica.

Aquests darrers anys s’han fet esforços per erradicar aquesta mala pràctica, que incideix molt negativament als punts on es realitza. L’extracció continuada a punyats de l’argila va erosionant la base dels penya-segats, creant el risc de despreniments i de pèrdua de la vegetació endèmica de la zona. L’argila que s’extreu no es reposa, per tant l’impacte que s’ocasiona és irreversible.

Molta gent ho té clar, però la realitat és que aquest estiu es continuen veient molts banyistes untant-se de fang, tot i els cartells que indiquen la seva prohibició. A internet encara trobam molts de llocs on es recomanen els banys de fang a certes platges de Menorca. Alguna cosa més s’ha de fer.

Algunes idees a valorar serien la renovació dels cartells informatius i la seva major visibilitat. També la possibilitat que a les platges més conflictives hi hagués persones informant de la preservació dels valors naturals que fan possible aquests paratges idíl·lics, com la posidònia, les dunes i també, és clar, la geologia particular, argila inclosa. Les visites dels inspectors de Costes, dels Agents de Medi Ambient, de la Policia Local o del Seprona, serien també recomanables als punts més afectats.

Les platges en estat natural són un patrimoni que ha costat molt de preservar. Els usuaris que les visiten han de ser conseqüents i procurar que la seva estada no deixi cap petjada negativa. Si qualcú es vol emportar alguna cosa, que siguin microplàstics.

Comentaris

Banys de fang

Absolutament d'acord! Als accessos a les platges hi manquen informadors/es. No tant sols pel fet d'explicar què succeeix amb aquests famosos "banys de fang" sinó també per altres qüestions que també són molt perjudicials per l'entorn. A ciutadella que és on visc, per posar un exemple de les platges més concorregudes i amb major capacitat de pàrquing com Son Saura i La Vall ( Algaiarens), cada dia hi ha presència de cans a ambdues platges, a la Vall la gent es fa banys d'argila i, a les voreres dels camins d'accés a les platges estan plenes de papers que la gent deposita després d'haver fet les seves necessitats. I, per suposat tan l'arena de les platges com els camins d'accessos son grans cendrers de llosques. Hi ha cartells, ordenances municipals, waters públics, etc. Hi ha tota la informació necessària, però no serveix de res si a la gran massa no se l'hi explica detalladament el què i el com ha d'actuar davant aquests espais naturals i com intereccionar-hi.

Incivisme a sa natura

Talvegada sí que és més necessari es missatges de concienciació in situ però també a tots els tipus d'allotjaments on s 'informi i advertesqui des respecte a sa natura i de ses conseqüències tan legals com mediambientals. També més coordinació entre els agents observadors oficials i usuaris per tal de comunicar i actuar de sa manera més efectiva. L'any passat a la Vall estava plè de barques fondejant i es va produir una fuga de manera que es socorristes van tancar es bany. Era un diumenge, plè de gent i no es va actuar ni per detectar es causant ni per netejar sa literalment merda que duia s aigua de la mar. Falta concienciació i actuació davant tan d'egocentrisme. Gràcies.

Si no toqués la butxaca..

Faltan informadors, i falta informació, la solució gastar més diners públics en publicitat i campanyes concienciadores..No! Podreu més "policies" O persones que tinguin la protestat de posar-les, ja veureu que quant corri la veu que tirar un paper, fer un bany de fang, tirar fems a la mar,etc.. els toca la butxaca ho deixaran de fer. És trist és l'únic que realment funciona, a més recaudariem diners, que bona falta ens fan per treballs de neteja marítima, de camí de cavalls, accesos, rehabilitació d'animals farcits, etc etc etc. No sebre una llei no t' exím de no complir-la. L'informació funciona a les escoles amb els infants i el juvent, que obligen als pares a complir les normes quant les fan malament. Educar les noves generacions és la solució, els adults, multes. Fa pena, si però és la veritat.

Multar és la solució

Estic d'acord amb el comentari de la Gemma Arbós: sino es multa la gent continuarà fent aquestes coses, no tenen respecte per res... venen a l'Illa a fer el que no fan a casa. Molts dels estiuejants no estan preocupants per l'entorn o la natura... només volen platja i postureo, i fer el que surt a les xarxes socials.

consulta

molt bé veig que el gob està on ha d'estar. Hi ha un tema calent desde fa un parell de mesos, (quan varen sortir ses xerxes ilegals incautades a pescadors professionals per el menorca info). Resulta que segons una norma europea, esta prohibit calar xarxes es cap de setmana, i així s'els va transmetre a ses cofradies, aquests varen montar en còlera i preparaven protestes. Fins que a n'es final res. roden uns audios per whats app, de pescadors, on comenten que finalment han arrivat a un acord amb es inspectors locals, que presuntament faran es "ulls grossos" amb es tema de calar xerxa es cap de setmana, que seràn estrictes amb que estiguin matriculades ses xerxas, però que amb es calar en cap de setmana, SI NO HI HA DENUNCIA, no pasarà res. (hi ha molt d'interessos). si aço es cert es molt greu, es connivencia, son pactes baix taula, si hi ha una normativa s'ha d'aplicar, i si no agrada s'ha de canviar, es inspectors (rita, Pere..) no poden aplicar a criteri propi una normativa. s'hauria d'aclarar aquest tema, es pot o no calar xerxa en cap de setmana¿? i si no, lo més fàcil, cada cop que es veigi xerxa, denuncia a seprona i veurem que passa

Incivisme

Malauradament sembla que multar és més solució que informar. La publicitat que s'ha fet des de tots llocs ha estat -VINE a MENORCA! sense cap advertiment de respecte. El tema dels papers d'aixucar culs per tota arreu és increible però cert! A estones la tristesa em ve i a estones m'indigno i només aconsegueixo mal de cap.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.