Back to top

Noves afectacions al medi marí del port de Maó

El GOB s'ha dirigit a Autoritat Portuària del port de Maó per a conèixer quines prevencions ambientals s'han aplicat davant la instal·lació de més de 100 morts de ciment a la vorera que va de Moll d'en Pons a Cala Figuerasses.

L'entitat ha demanat poder consultar l'expedient que s'ha usat per a contractar les obres d'instal·lació de les boies, saber si s'ha fet qualque estudi previ de presència de valors ambientals i si s'han estudiat cap tipus de mesures minimitzadores de l'impacte o compensatòries (com fondejos amb pern, morts amb refugis per fauna, etc).

El GOB recorda que la Llei 12/2016 d'avaluació ambiental de Balears, modificada per la Llei 9/2018, disposa que cal avaluació d'impacte ambiental per qualsevol projecte que pugui afectar els ecosistemes marins.

Cadascuna de les boies instal·lades va acompanyada d'un mort de ciment d'un parell de metres quadrats. Això són més de 200 m2 de zona afectada, en una àrea que, com es recordarà pel cas de les obres del moll de cala Corb, hi podria haver espècies protegides.

En aquella ocasió, el canvi sobtat de tipologia d'obra, anunciada i licitada com a passarel·la volada de llenya però canviada sense autorització a moll d'obra, va provocar l'abocament no programat de grans quantitats de materials sòlids i la seriosa afectació d'una colònia de Cladocora caespitosa, un corall mediterrani sota especial protecció. Des de llavors, les obres estan aturades, pendents del veredicte del Ministeri de Medi Ambient.

Així mateix, també s'ha demanat saber si cadascuna d'aquestes boies està destinada a un nou amarrament (veient la gran distància dels molls, hi cabrien embarcacions de gran eslora) i si s'han tingut en compte els estudis de capacitat de càrrega nàutica de l'illa que el Govern Balear està elaborant. S'ha de tenir present que les barques no queden al port sinó que surten al litoral i, per tant, el seu efecte transcendeix l'amarrament.

Comentaris

Amarres a cala Corb

Crec que és una mica tard per demanar explicacions del que s'ha fet, més ben dit destruït a la que era una bonica cala encara de roques verges dins els límits d'Es Castell. Fa més de dos anys que van començar a rascar les parets de la cala i ningú va dir res. Jo vaig anar al GOB a protestar però el cas que em van fer. Van llençar al mar les runes que els van sobrar i van deixar abandonada la maquinaria al moll de la cala. Com es va permetre que fessin aquest desastre ambiental i ecològic

Cala Corb

Hola Lluïsa. No és aquesta la primera notícia que es genera en relació a cala Corb, com ja es cita al cos de la nota. Si busques dins d'aquest web hi trobaràs informacions anteriors. La novetat actual és la instal·lació massiva de morts de ciment al llarg de tota la vorera, ens temem que una vegada més sense cap estudi previ de valors naturals.

Port de Maó

Malauradament aquesta nova destrucció del medi marí sense haver fet els estudis d'impacte ambiental, era d'esperar coneixent la prepotència amb que funciona l' APB. Fer creure a sa gent que feien un passeig marítim quan en realitat el volen omplir de grans embarcacions,.... em sent responsable per no haver anat més alerta. No tan sols per la destrucció d'una espècie protegida sinó per la biodiversitat que va disminuint dia a día per accions humanes com aquesta.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.