Back to top

Torrents que perden tota la vida

El GOB ha dirigit un escrit de protesta al Conseller de Medi Ambient del Govern Balear per la manera que s'estan duent a terme les labors per a garantir la circulació de l'aigua pels torrents de Menorca. A l'enorme destrossa de biodiversitat s'hi ha de sumar una pèrdua molt gran de terra fèrtil i una contradicció frontal amb la normativa vigent.

Les darreres actuacions fetes a zones de Ferreries i d'Alaior mostren, com ja ha passat en ocasions anteriors, una eliminació total de la vegetació interna de les lleres, de la fauna associada, així com de quasi tota la vegetació de vorera.

Aquest debat generalment es perd per una reducció simplista que pretén enfrontar torrents només com a canals d'aigua en front de torrents embossats de vegetació. No és aquesta la qüestió que es discuteix. Els torrents han de permetre la circulació de l'aigua. Però es tracta d'espais que acullen fauna i flora valuosa, moltes vegades amb figures clares de protecció.

La normativa vigent ja diu que, amb caràcter general, no s'ha d'afectar la vegetació de ribera i que s'ha de limitar l'ús de maquinària dins el llit dels torrents. A Menorca, la pràctica habitual del Departament de Recursos Hídrics, organisme responsable de fer o autoritzar actuacions, continua sent posar les excavadores dins els torrents i arrasar absolutament amb tota la vida natural que hi ha. Les fotografies són molt clares.

Existeixen alternatives per fer compatibles els dos interessos. Es tracta de deixar lliure el pas central dels torrents, sense eliminar les comunitats que creixen a les vores de dins el llit. Respecte a la vegetació que creix a la vorera externa, s'ha de minimitzar la seva tala, només per permetre zones d'accés de la maquinària.

Deixar aquesta vegetació interna i externa, genera dues funcions principals. Per una part, permet la vida silvestre. Dins els torrents de Menorca hi ha tortugues d'aigua, anguiles, ocells i molta altra fauna que aprofita aquests espais, que a l'illa actuen com a zones humides lineals. Però també hi ha una segona funció molt important, que és frenar l'arrossegament de sòl fèrtil de les tanques de les vores, una pèrdua que es multiplica quan no hi ha vegetació als costats.

Davant aquesta manera de fer les coses, a l'estil de quan no es tenien en absolut en compte cap dels criteris de la sostenibilitat, el GOB ha demanat al Conseller de Medi Ambient que es busquin garanties perquè Recursos Hídrics deixi de ser un departament identificat amb una sensibilitat ambiental nul·la i poc mereixedor d'estar incorporat en una Conselleria que ha de treballar per fer compatibles les activitats humanes amb la conservació ambiental.

Comentaris

DGRH

Hauriau de fer públic aquesta qüestió perquè sinó sembla que només es fan destrosses en el medi natural quant governa la dreta i no es així, seria una manera clara de que guanyesiu credibilitat per els que dubten de la vostra imparcialitat política.

crema de restes

Avui, passant pels plans d'Alaior he vist com cremaven tota la vegetació que havien tret del torrent fa poc. Era impressionant. M'ha fet molta pena la neteja brutal del torrent i també que seguim cremant tantes restes de vegetació en comptes d'aprofitar-les com a biomassa. Però aquest ja és un altre tema..

Lleres de torrent

En la foto podem veure una secció de torrent recta i llisa on l' aigua arriba a agafar molta velocitat per poca pendent que dugui. El resultat d' aquesta neteja és una erosió impresionant que s' emportarà tota la terra de la llera. Valdria més deixar créixer les canyes a cada banda de torrent per que formin el seu arrelum que guarda les voreres de l'erosió i al mateix temps forma un habitat preciós. Una vegada cada dos anys i fora temps de nidificació, una desbrossadora pot eliminar les canyes que invaden la llera i res més. Fer " net" amb excavadora com mostra la foto és una barbaritat ( i molt més costós) Per cert, les canyes són un excel·lent recurs material i energètic.

destroza del torrente

Hola todos!!! Me sumo a la queja!! No solo es una destroza de la flora y fauna torrente en la parte "alta" del torrente, sino que nísiquiera se considera el torrente que transcurre a continuacion por todo el barranco de Algendar como parte de un ecosistema en su totalidad. Hemos podido comprobar que con esas limpiezas brutales del torrente, el agua de lluvia en forma de torrentadas llega con mucho mas rapidés y virulencia al barranco, donde es su parte mas estrecha causa desbordamientos cada vez brutales, haciendo de nuestro intento de cultivar huertos frutales ecologicas un emprendimiento de gran riesgo, de perderlo todo además de la degradación del territorio. Si estoy a favor de sacar del torrente tapones de tierra y material vegetal arrastradado y acumulado durante décadas, pero de manera respectuoso. Graduar y suavizar las torrentadas..... Primero que se haga un estudio debidamente hecho, teneindo en cuenta TODO el ecosistema del torrente, cuentan con nuestra colaboracion.

Quina destrossa!

Quina destrossa tant gegant! No entenc com es pot fer això, ni el poc criteri de qui ho mana fer. Es terrible que qui té opcions per fer les coses bé no ho faci i em sorpren que una cosa que cau pel seu pres i que ho entén i veu qualsevol ciutadà no ho vegin aquestes entitats. Haurien d'haver mesures per qui ho fa malament restaurin els llocs, (però de forma ràpida), a més de demanar totes les responsabilitats que pertoquin. Gràcies per estar sempre alertes GOB. Teniu tot el meu recolzament.

Torrents

Em semble perfecte la vostra protesta, els torrents i sèquies amb la seva gran majoria estan o estaven en els seus marges paredats amb pedra seca, com si d'una pared es tractàs i en el seu llit estava empedrat, amb aquets tipus d'actuacions totes les pedres tant de les voreres com del llit desapareixen, pens que també aquets elements formen part del nostre patrimoni històric illenc, em demano: on ès Patrimoni?, on ès la Reserva de la Biosfera?, on ès la Menorca Talaiòtica?, penso que les màquinas, amb aquets casos, haurien de ser una ajuda però mai un element de destrucció d'allò que els nostres avantpassats varen fer amb molt d'esforç i dedicació.

Torrents

Escandalos.Neteja brutal dels torrents. Quins son aquets funcionaris ? Haurien de pagar per sa destroça,en lloc de cobrar

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.