Back to top

Vuit naus industrials per a una bodega al camp

La finca de Torralba, al sud de Ciutadella va ser un dels primers agroturismes de nova fornada, que van agafar tots els edificis existents per a destinar-los a usos turístics i no en van deixar cap per a usos agraris. Han anat sembrant vinya. Ara presenten el projecte de bodega i es tracta de vuit edificis nous de dimensions industrials. El cas posa damunt la taula si s'han de posar límits als nous edificis agraris o si només depenen d'un informe extern contractat pels promotors.

Recentment ha sortit a exposició pública la petició de declaració d'interès general per una nova bodega a Torralba, en el camí de Macarella, en sòl rústic d'especial protecció. El GOB ha consultat l'expedient i ha constatat que, en realitat, es demana la construcció de vuit nous edificis, que sumen un volum total proper als 10.000 m3.

La Llei de Sòl Rústic limita els nous edificis en sòl rústic a un màxim de 1.500 m3. Però no especifica quants se'n poden fer. Tal i com sembla estar la normativa actual, això només depèn de trobar un enginyer agrònom, que es pot contractar lliurement al mercat, que digui que l'edificació és necessària per a la producció agrària.

Quan es va anunciar la construcció d'una bodega, ningú imaginava que es tractaria de vuit naus de gran volum. Però si només depèn de trobar un tècnic extern que firmi, és difícil saber on és el límit.

El GOB confia que el Consell Insular mostri criteri en casos com aquest. Perquè el projecte sigui viable ha de ser declarat d'interès general, i això vol dir que ha de transcendir els mers interessos individuals, ha de resultar compatible amb el grau de protecció de la zona i s'ha de demostrar que les construccions són d'ubicació necessària a la finca per la seva vinculació funcional directa.

S'han presentat al·legacions al projecte. Entre d'altres qüestions, s'adverteix que l'operació es planteja dins zona declarada com de risc d'incendi alt, inclosa dins la protecció europea de Xarxa Natura i amb una carretera d'accés de només 3 metres d'amplada.

El GOB ve demanant que els nous edificis agraris quedin vinculats a aquests usos en els registres de propietat per moltes dècades, a fi d'evitar la temptació de plusvàlues en la compra venda de finques on s'han alçat noves construccions que després es puguin usar per a altres finalitats.

Comentaris

Naus industrials a Torralba

Es fa un ús pervers de la llei. Primer es destinen tots els edificis agraris a usos turístics. I després es demana permís per construir-ne de nous per a usos agraris. I la roda va girant.

Naves y bodegas

Me parece un proyecto demasiado grande para un lugar pequeño y protegido como este, donde no sobra superficie para otros usos

Quantitats

Quanta vinya tenen plantada, quan la van plantar, quina producció per hectàrea de cada raïm preveuen, quin tipus i categories de vins volen fer i on pensen vendre'ls? Hi ha cellers de moltes mides i orientacions de negoci molt diferents. A cop d'ull sembla que aquests van molt forts, potser massa i tot.

Cellers

Creo que lo esencial en un entorno natural protegido es que se mantenga en lo posible su aspecto natural, por ello creo que sería lógico que se planteara, en lo posible, con edificaciones subterráneas, o semi enterradas con materiales que las integren en su entorno, con ello su impacto sería menor. Por otro lado cabe analizar el emplaza-miento y necesidad real de las dimensiones que se proponen así como una limitación que impida transformaciones futuras en otros usos. Creo que todo espacio protegido debe contar con unas normas claras que permitan a la administración analizar cada caso de forma específica para poder establecer los límites y tipología que requiere su entorno. Un comentario al respecto de que se permite edificaciones de maximo 1000 m2. El Gobern es quién , en el caso de dudas, hace la interpretación de la normativa y por ello es quién puede entender que la norma dictada pretende limitar la densidad para evitar la aparición de zonas industriales en las áreas rústicas. No hay escusas de que no se especifica el nº de edificaciones por parte del promotor, ya que normalmente se pueden buscar ubicaciones próximas que permitan albergar edificaciones industriales y así limitar el impacto ambiental.

Engany

Una agressió més al territori i quant en van? Però que no hi ha un govern d'esquerres tan al CIM com al Govern Balear?

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.