Back to top

Demanam que s'incentivi la pesca professional del cranc blau

Femella de cranc blau fotografiada a Menorca

 

De cada vegada es veuen més crancs blaus a la costa de Menorca. Es considera una de les espècies més invasores del Mediterrani. Hem demanat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear que s'incentivi la pesca professional d'aquesta espècie, com a mesura de control de la seva població. El cranc blau es va detectar per primera vegada l'any 2017, i ja s'ha escampat per bastants zones de la costa de l'illa.

El cranc blau arriba a ser molt gros, més de 20 cm d'ample, i és molt agressiu. Impacta de manera important els ecosistemes que colonitza. Menja crustacis, mol·luscs, peixos i algues. Viu sempre prop de la costa a menys de dos metros de profunditat, sobretot a desembocadures de torrents, on hi ha mescla d'aigua dolça i salada. És originari de les costes atlàntiques americanes, des del Canadà fins l'Argentina. Avui dia està en expansió a Europa i altres parts del món. Al Mediterrani es va introduir a la part oriental a la dècada de 1930. Cap a 2012 es va detectar a la costa mediterrània ibèrica. Sobretot al Delta de l'Ebre ha colonitzat tot tipus d'espais, provocant un dalt a baix al sector de l'aqüicultura i la pesca. Té unes mordales tan potents que li permeten depredar als cultius de musclos i escopinyes, i destrossar els ormejos de pesca.

A Menorca es pot veure, per exemple, a cales del sud, Es Grau, port d'Addaia o les platges d'Algaiarens. Adjuntam unes imatges de vídeo cedides per Lalo García i Txell Sabartés, enregistrades al port d'Addaia, on es pot observar la seva capacitat de nedar, impulsant-se amb les potes posteriors aplanades. Es demana colaboració ciutadana per a coneixer millor aquesta espècie. Si la detectau es pot comunicar al projecte biodibal de la UIB.

S'ha calculat que cada femella pot pondre de l'ordre d'un a dos milions d'ous. Les larves viuen al plàncton, de manera que són dispersades pels corrents marins. És gairebé impossible erradicar aquesta espècie una vegada ha colonitzat un territori. El cranc blau és una espècie gastronòmicament molt valorada a la seva àrea d'origen. Està catalogada com espècie comercial. Al Delta de l'Ebre l'estan promocionant en la restauració. És una mesura que ajuda a pal·liar els efectes negatius sobre el sector pesquer i crea una pressió directa sobre la població de cranc blau. Consideram que abans de que el cranc blau vagi a més aquí ja s'hauria d'incentivar la pesca professional d'aquesta espècie i la promoció com a producte gastronòmic. Amb aquest esperit hem dirigit una petició a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear.

Comentaris

Cranc blau

Bon dia, l'any passat en vam veure una mitja dotzena a cala Trebalúger. Podeu donar l'adressa exacta d'on s'ha d'informar? Gràcies

Cranc blau

En les peixateries de Barcelona ja es ven el cranc blau. Pel que m'han informat, procedeix del Delta de l'Ebre, on ja és molt abundant.

menorca

volem pescar llagosta a nivell particular, perque esta prohibit?? no serà perque estigui en perill d'extinció, els profesionals poden pescarla i fan negoci (i gran negoci) amb ella, i el particular per autoconsum no?? perque??? es com qui no poguem aagafar bolets, pero un profesional si per fer negocis i vendre. esteim venent la nostra illa als diners, volem pescar llagosta!! vull poder consumir una espècie que no esta en perill d'extinció sense tenir que pagar 80 euros abusius per cada kg.

Cranc

Sembla que no sabeu com pesquen es profesionals, ni quins tipus d'estris tenen, ni quines serien ses conseqüencies d'intentar pescar -a nivell profesional- es cranc blau. Si deixessin agafar crancs blaus a nes particulars, s'arrenjaria molt ràpid es problema... A vegades pens que el GOB ja només està darrera escriptoris i poc mirant s'entorn menorquí. Lo que feis a la mar està resultant patètic; molta entrevista, molta foto, poca realitat. Trob que no tardaré en donar-me de baixa.

Cranc blau

Hola KEM. Si coneixes el món de la pesca, sabràs que les regulacions diuen quins espècies es poden pescar i quins estris es poden usar. El cranc blau es pot agafar perfectament amb sistemes molt selectius, de manera que es tracta d'aconseguir això. Aquesta espècie es fa molt gran, té pocs depredadors i desplaça altres espècies ja implantades al medi. Una solució per a mantenir un cert control sobre les noves poblacions és que entri en els circuits de comercialització, i açò només ho poden fer legalment els pescadors professionals. Que també en puguin agafar particulars per a consum propi, és una cosa que haurà d'avaluar la Conselleria corresponent. El que pretén el nostre comunicat és posar en coneixement públic que el cranc ha arribat a Menorca, que se l'ha vist a zones sensibles i que hem de reaccionar d'una manera que sigui efectiva.

Més cranc

Allà on es veuen crancs blaus (ara mateix), com zones d'Addaia, Ciutadella, Fornells, Port de Maó, Canutells (tot son zones de poques corrents d'aigua de terra a mar, i arribada fàcil d'aigua dolça, lo que es podria dir aigües "semi-estancades") i altres que desconec, ja no s'empren estris tan selectius, ni en tant poca profundidat. Amb sa pesca d'avui en dia, tan restrictiva, sa pesca que predomina és d'arrastre i tresmall (grans mercats). Abans si, quan hi havia una pesca més d'autoconsum o consum d'un cercle molt reduït, sense pretensions ni grans mercats darrera, ara ja restrictiva culpa de ses restriccions i obligar a sa gent a comprar a grans mercats de pesca d'arrastre, o de peix/marisc de llocs molt llunyans. Fa varios anys que en veiem i, si sortissiu a la mar, en veurieu molts més. També d'altres especies de crancs invasores, però que no tenen "mercat", que només es podrien (pes tipus de zones) agafar en petites nanses o manualment. D'aquí uns anys veurem ses consecüencies de només "anunciar" ses coses i fer entrevistes i quatre fotos, per un sencill "sóm aquí", però no mos volem embrotar ses mans ni posar en remull per veure ses coses amb es nostros ulls. I quan un "comunicat" des vostros per posar en coneixement quan de peix es mata/pudreix per cada kilo agafat de llagosta? Sebeu quant de temps està es tresmall dins s'aigu quan van a sa llagosta?

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.