Back to top

Grans hotels, o com perdre el tren de l'evolució

La polèmica en relació a les condicions que s'haurien d'exigir als grans hotels que es van quedant obsolets, compta amb exemples paradigmàtics. A l'Arenal d'en Castell s'ha presentat un projecte impropi del segle XXI, sense paràmetres ambientals i que ni tan sols preveu connectar-se a la nova depuradora. És la conseqüència de fer normatives a la carta que no responen a l'interès general.

L'Ajuntament des Mercadal va anunciar a la seva pàgina web l'exposició al públic del projecte de reforma i rehabilitació d'un dels hotels construït als anys setanta i que ja presentava problemes d'estructura. Aquests dies, l'anunci s'ha publicat també al BOIB.

La companyia, propietat de la família Matutes, va anunciar que tancava l'activitat hotelera i que abordaria una reforma estructural en una aposta per la qualitat i per accedir a una gamma més alta. Van començar unes obres d'urgència per a tractar les estructures, però l'obra es va paralitzar perquè els treballadors van denunciar que feia mesos que no cobraven. Després es va veure que també s'havien iniciat reformes interiors sense comptar amb llicència.

El GOB ha consultat el projecte a exposició pública i les seves característiques fan dubtar de qualsevol evolució.

El projecte presentat no aprofita l'actuació per a millorar les condicions ambientals de la instal·lació. No es preveu aprofitament d'aigües pluvials, no hi ha incorporació d'energies renovables, no hi ha cap esforç per evitar l'ús de materials contaminants durant la reforma, no hi ha cap plantejament per a disminuir l'impacte paisatgístic de l'edifici...

Tampoc hi ha un esforç per a reduir places i incrementar la qualitat de l'oferta. De fet, el projecte es presenta per treballar amb 528 places turístiques, quan només en consten 501 d'autoritzades. Cal veure, per tant, si les 27 places excedents responen a ampliacions de capacitat que no estiguin emparades amb llicència i puguin implicar la presència de zones fora d'ordenació, la qual cosa duria un enfocament diferent del procés de tramitació.

Així mateix, no queda gaire clar el tema de l'aparcament. El projecte presenta una capacitat de 42 places d'aparcament, quan els condicionants previs amb què es va tramitar l'hotel existent plantejaven una capacitat de 101 places d'aparcament. Cal analitzar si aquest condicionant s'ha vist cobert en algun moment i si l'espai destinat a aparcament s'ha usat per a altres usos no emparats en llicència.

Però entre les citades mancances ambientals de la iniciativa, sens dubte destaca el fet que no es contempla la connexió a la xarxa de clavegueram per tal que les aigües residuals provocades (estimades en 123.500 litres/dia) siguin tractades a la nova EDAR que s'ha construït a la zona.

El projecte preveu una depuradora pròpia, però no clarifica on aniran a parar les aigües depurades. Al respecte, s'han de recordar els sistemes que ha vingut usant la urbanització de l'Arenal d'en Castell per gestionar les aigües residuals, això és, un emissari per surt per Calesmorts (a llevant de Punta Grossa) i un pou d'infiltració situat un quilòmetre endins de la costa, a tocar de la zona urbana de Son Parc. El GOB demana que es presenti una autorització actualitzada per saber si aquests sistemes precaris encara es poden mantenir operatius.

En definitiva i en opinió del GOB, es tracta d'una iniciativa per intentar allargar 50 anys més un model hereu dels anys setanta però impropi del segle XXI on totes les polítiques s'estan esforçant per a buscar la reducció d'impactes i la compatibilitat ambiental de l'economia.

Quan es coneixen casos concrets, s'entén millor la necessitat de posar en marxa normatives exigents que permetin fer evolucionar les instal·lacions turístiques que es van construir als inicis d'aquesta activitat a l'illa.

Per aquests motius, resulten tan decebedores les disposicions com la del recent Decret de mesures urgents del Govern Balear o de la Llei Turística, on s'eximeixen els hotels antics dels requisits que cal demanar a qualsevol obra de rehabilitació integral. És la millor manera de perdre el tren de l'evolució.

Comentaris

Hotel

Els hotels de gran capacitat són uns veritables depredadors i destructors del territori no entenc com el CIM o el GB són tan permissius amb casos com l'exposat i molts d'altres. El decret es per plorar perquè dona ales a tots aquests depredadors.

Hotel Arenal d'en Castell-Grans Hotels

Realment no es pot fer res? Hi ha punts com la depuració de les aigües que son vitals per la salut de l'aigua i afecta tan al medi ambient com als veÏns/nes, altres negocis i banyistes. La reserva de la Biosfera permeterà que la segueixin violant? Depèn de tots nosaltres i de la moral dels qui autoritzen i inverteixen. "Menys és més" Menys inversió ecològica serà més pobresa a mig llarg-plaç Informació, conscienciació i Movilització si us plau. Recollida de signatures per aturar-ho? denunciar als responsables? Gràcies

arenal d´en castell

una vegada més:socilitzar perdues(ambientals,aqüifer.....)privatitzar guanys.qualqu de ver pensava que el que ens esta pasant serviria per a canviar res de res(cal canviar-ho tot perque tot continuïi igual),ja fa molts d´anys que menorca es va vendre.

Hotel de Arenal

He leído con mucho interés su artículo sobre el Hotel Como la obra comenzó por un hundimiento parcial del Hotel que deberían pedir que se derruyera del todo y acabar con la agresion al medio ambiente

menorca

Cumple normativa?? si es así, calladitos, haber si ahora una entidad semi política que nunca se ha presentado a las elecciones va a decir como tiene que ser el hotel que uno reforma, con el dinero de los demás os gusta siempre opinar. repito, cumpla la ley?? no?, pues se subsanan deficiencias, si? pues calladitos. y respecto a los comentarios sobre usar instalaciones existentes como el antiguo emisario y el pozo de la urbanización?, hablad con vuestros amiguitos pesemeros que lo proyectaron y lo han usado durante decenios. (es mercadal, feudo historico del pesimismo, y única urbanización con un campo de golf, cuanto menos sorprendente, visca en ramunet). y si no que pague la administración la conexión a la nueva depuradora (que por cierto estais calladitos con la ubicación donde sale el emisario, la más barata y enmedio de la posidonia, aquí callais ehhh pillines.... se os ve el plumero), avam si ara per conectarte a n'es clavegueram existent, te diran ui no, paga tu sa conexió a 2 km's.. mare meva...

menorca siempre

porque no hacemos una campaña, apadrina posidonia del emisario "nuevo" de son parc, hecho por psoe y psm, con el apoyo del gob (como se ve en este escrito, donde solicitais un mayor uso del mismo). porque no se llevó a 40 metros de profundidad?? porque no se hicieron más colectores de dispersión del emisario?? porque no se llevo hasta la punta pentinent, ah nooo que era caro, reserva de la billetera.. para lo que interesa. la segunda campaña que os propongo, es "apadrina posidonia de la dessaladora", veeeenga salmuera en una zona de posidonia, vamos destrozarla en 3 años, pero no pasa nada, guverna al prugres da manorca, qui astima manorca no la dastrueix. además decimos que se construyó hace 10 años, solo la hemos puesto en marcha, (pero porque no utilizamos este argumento con los puentes?? ah no, allí se tiran abajo) porque no se rehace la desaladora?? sois mas incoherentes que que un mafioso putero en una iglesia.

Hotel mosntruoso

El que no seamos capaces de frenar este claro atentado contra el valor paisajístico de Menorca, mientras se prohíben los alquileres de casas de campo, fincas, etc. que atraen un turismo mucho más selecto y beneficioso para la isla, es un claro ejemplo que cuestiona la existencia de este grupo y de las políticas de Menorca. Un fracaso en mayúsculas, y lo digo con indignación…

Que horror!!!

Hemos descubierto ESTO llegando esta semana. Habíamos venido varías veces en el pasado. Como puede ser que en el 2020 sigan aprobado obras tan terribles. No tengo palabaras. Además la mitad de las construcciones en Arenal están abandonadas o en ruina. No hay gobierno aquí???

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.