Back to top

Salvar els valors naturals del port de Maó

Imatge de penyal natural al port de Maó

El GOB demana a Autoritat Portuària que s'aturi la transformació de zones en estat natural del port de Maó. El projecte de Cala Corb inclou un estudi geotècnic que garanteix  sobradament la solidesa del penya-segat per fer una passarel·la volada.

Fa uns dies el GOB denunciava el canvi en el model constructiu que s'estava fent a la vorera sud de Cala Corb, al municipi des Castell, una de les zones del port de Maó que encara té el penyal natural. De llavors ençà, les obres estan aturades.

El projecte que s'havia aprovat preveia una zona de moll d'obra a la continuació de Moll d'en Pons, que presenta poca profunditat, i una passarel·la volada a la zona de Cala Corb, on el fons oscil·la entre 10 i 13 metres de profunditat. Però sense cap autorització prèvia, es va detectar que s'estaven abocant gran quantitats de material també a la zona de cala Corb.

El GOB ha pogut consultar el projecte d'execució i ha constatat que inclou un informe sobre la solidesa geològica de la zona on s'havien de fixar el suports. Els resultats d'aquest treball mostren una resistència de la roca del penya-segat que excedeix en molt el necessari per a fixar la passarel·la (veure imatge adjunta). Aquesta informació posa seriosament en entredit la necessitat del moll d'obra.

Els abocaments que s'havien començat a fer estan sepultant literalment un dels pocs trams de penyal submarí que queden al port de Maó, una rada que, malgrat els diferents usos que s'hi donen, encara segueix sent la zona abrigada més gran de l'illa i acull una important activitat d'alevinatge, de marisc i d'altres valors naturals. En opinió de l'entitat, no està justificat perdre aquests espais per fer un moll de vorera on posar-hi més embarcacions durant l'estiu.

El port de Maó necessita un replanteig en el destí que s'hi està donant, perquè sembla que només hagi de ser un espai per la nàutica, els vaixells de càrrega i els creuers. El port és molt gran i permet acollir moltes altres funcions. Activitats com la vela, el caiac, la natació a zones resguardades i d'altres iniciatives similars, haurien de ser possibles amb una ordenació bàsica.

També la funció ambiental hauria de ser un interès per un organisme públic com Autoritat Portuària. Els penyals submarins de la vorera sud del port, i les cales i voreres de la zona nord que encara conserven la seva fesomia natural, haurien de ser espais preservats de transformacions físiques i químiques. Hi ha prou port com per dur a terme activitats humanes sense transformar-ho tot.

El GOB demanarà un estudi de valors marins de la zona afectada, la retirada dels materials abocats sense autorització i que s'abandonin les idees de continuar transformant les zones que conserven la seva imatge natural. Aquests llocs donen valor afegit al port, igual que els espais conservats de l'illa donen valor afegit a Menorca.

Comentaris

Port

La sensibilitat mediambiental tant de l'Autoritat Portuària com d'altres organismes i entitats de l'illa està sota mínims per no dir que és inexistent. La consigna deu ser més nàutica esportiva i menys protecció dels espais naturals marítims.

Passarel.la de Cala Corb

No sóc menorquina, però fa 63 anys que passo l'estiu a Es Castell. Aquest estiu he sentit molta pena quan veia que destruïen les roques naturals de Cala Corb, per fer un moll per barques. Era un racó únic i ara irrecuperable. Vaig anar Al GOB a protestar, però veig que no em van fer gaire cas. A Cala Corb la meva familia i jo ens banyem,pesquem, passegem i hi tenim l'amarre pel llaüt. Si us plau, menorquins no us deixeu arrabasar el vostre bellíssim patrimoni.

Passarel.la de Cala Corb

Jo voldria donar les gràcies a tots els que treballeu, per salvar Menorca, no visc aqui, pero la conec desde 1966, i sempre que puc torno, es la vostra illa, bon treball

Amarres a Cala Corp

Som menorquí i en sembla perfecta lo que fan de sa pasarel·la, perfecta !!!! A Menorca, segóns sa meva opinió,m,.l hi faltes més infraestructures com aquestes, bien, bien, bien !!! I aquesta senyora que diu que ella té es seu amarre per allá, molt bé. I es altres que el volem tenir i no podem????

Passarel.la de Cala Corb

Jo, com altres persones d'Es Castell ,hi tenim l'amarre del llaüt, des de fa molts anys a Cala Corb, i no hem destruït res, bé, ara ja no el tenim per culpa de no haver fet les coses amb una mica de seny, d'estudiar les condicions abans de començar a fer res i per damunt de tot, respectar la natura, vigilant que no es malmeti l'entorn abocant la runa al mar. Per desgràcia a Menorca ja tenim prou exemples d'obres que no s'haurien d'haver començat mai.

Amarres a Cala Corb

Jesús, sense entrar-hi en la necessitat o no de fer nous amarres per ancorar barques que sortiran potser una vegada a l'any al mar; crec que el problema es com es construeix la passarel.la. Visc davant Cala Corb i durant setmanes he vist com s'han injectat camions i camions de ciment; s'han abocat camions i camions de roques i terra als penya-segats i tot sense tenir en compte els animals i plantes que hi vivien i que ja no ho tornaran a fer. El problema es que havent-hi la possibilitat de fer una passarel.la amb ancoratges a la roca tal i com l'estudi previ ho veia viable, es fa de manera barroera i gens ecològica, suposo que per interessos més econòmics que ambientats. El problema es que els interessos econòmics estàn per sobre de la bellesa de l'entorn en el que vivim. Amb grans senyals de canvi climàtic al planeta, hem de fer tot el possible per conservar el planeta que tenim i si no ho fem potser veurem sovint barques a sobre del ciment o de les roques de la passarel.la.

Port de Maho

Molts agraïments i alguna queixa! Però estimar l'illa passa per voler el millor per conservar la i el GOB ho fa sense cap interés més que protegir.la de la destrucció. No haurien de comptar interessos individuals ni mercantils.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.