Back to top

El parc aquàtic i l'urbanisme a la carta

La segona sentència sobre el parc aquàtic de Biniancolla reafirma que el parc no es podia construir en zona protegida, que no responia a interès general i que no desestacionalitza.

La construcció d'un parc aquàtic exterior a Sant Lluís va ser una de les polèmiques territorials importants en el 2013 i 2014 a Menorca. La impressió d'urbanisme a la carta i de tracte de favor van alimentar el debat. Però la combinació del Govern Balear presidit per Bauzà (amb la llei de Turisme de 2012 i d'altres) i el Consell Insular presidit per Tadeo (que decideix les declaracions d'interès general) van acabar concedint l'autorització.

El projecte, promogut per un conegut hoteler, que ara presideix la patronal hotelera de l'illa, plantejava fer el parc aquàtic en sòl rústic protegit, quan la resta d'instal·lacions similars sempre s'han fet en sòls urbanitzables. El GOB i d'altres organitzacions van presentar multitud d'al·legacions i milers de firmes en contra. També els informes tècnics i jurídics del Consell van emetre informes contraris a la iniciativa. Però els governants d'aquell moment només van escolar el promotor.

A més de permetre que es fes a sòl rústic, van eximir el projecte de complir amb els paràmetres urbanístics màxims, de manera que la superfície d'ocupació de parcel·la va passar del 4 % al 55 %. També se'l va exonerar del volum màxim admès, que era de 1.500 m3, mentre que els edificis projectats tenien 2.474 m3 i 1.738 m3.

Tot això, recordem-ho, en sòl protegit, quan a només 300 metres de l'hotel hi havia parcel·les urbanitzables disponibles. Clar que no eren propietat del promotor i aquesta si.

La cirereta del pastís la va posar el Departament de Turisme, que va certificar que el parc aquàtic exterior seria una instal·lació molt interessant perquè ajudaria a desestacionalitzar la temporada turística. Amb aquestes argumentacions, l'Ajuntament de Sant Lluís, que era del mateix color polític, va concedir la llicència i les obres es van executar.

Tot plegat era un escàndol que, com era d'esperar, va acabar als tribunals. Primer el Jutjat de Palma i ara el Tribunal Superior de Balears, han dictat que l'interès general queda anul·lat. Sense això, el parc s'ha de demolir. El Consell Insular, malgrat que ara estigui governat per la gent que abans estava a l'oposició, és la institució que rep la sentència en contra. Ja s'ha anunciat que es recorrerà al Suprem, per mirar de pal·liar-ne les conseqüències.

El GOB creu que cal revisar bé tot l'expedient per poder esbrinar quins compromisos va agafar el promotor en la desestacionalització promesa, que llavors no s'ha donat. I també veure si té sentit iniciar qualque procés penal per les escandaloses decisions que es van prendre.

Les qüestions territorials han d'estar sempre en mans de gent que tengui seny i no es deixi endur per les pressions externes o internes que busquin afavorir interessos particulars. Quan aquests premisses no es donen, es destrossen territoris, es degrada la imatge institucional i es genera inseguretat jurídica.

Comentaris

Parc aquatic

El argumento de desestacionalizar es curioso. El parque ha quedado cerrado fuera de temporada siempre si entiendo bien. Dejando construir sobre terreno que es suelo rustico, por motivo que sea, pone precedentes y los poderosos y ricos (grandes empresas, hoteleras???) siempre podran explotar esto. Hay que preguntar si hay limites y mantenerlas a toda costa en todas las costas!

Parc

Un escàndol dels molts del govern del PP. La gent d'ASHOME són, per dir-ho finament, uns veritables depredadors del territori i alguns ajuntament s'encongeixen davant d'ells. L'actual govern balear te feina a fer (del PSOE però un no se'n pot fiar) i el CIM també te feina amb tot el tema de l'agroturisme a Menorca que es una forma encoberta de saltar-se les normatives que hi ha en tota exploració agrícola. Cal un bon sistema d'inspeccions periòdiques per evitar els molt tripijocs que pretenen fer els grans inversos francesos que compren finques per invertir i guanyar més diners, per descomptat ells.

nomes del pp??

nomes del pp?? te record que s'unic camp de golf de Menorca, amb es consum d'aigua que dur, es va fer a Mercadal, baix es mandat del PSM amb un históric com en Ramonet. de sa rotonda més grossa i s'unic tunel a Menorca, millor no en xerram.. trop que també era amb el PSM.. vaja tropa.. PP...PSOE..PSM... tots s'han lluit..

Sense poder acreditar les

Sense poder acreditar les comissions il.legals que es devien pagar la via penal difícilment sancionaria. En canvi, el Tribunal de Cuentas té competència per reclamar als polítics que van predre les decisions que abonin el cost que tendran per l'administració pública.

No se m'acut un parc aquatic

No se m'acut un parc aquatic que funcioni quan no fa calor, a menys que et proveeixin de un neoprè que et protegeixi del fred que et ve quan et mulles a la tardor-hivern-primavera. Així doncs: en base a què argumenten que desestacionalitza?. Una altra presa de pèl, com aquell que volia convertir en allotjament turístic els magatzems de la finca rústica i després demanar permís per fer nous magatzems. En quant a la piña que fan governants i capital per tirar endavant el seu afan per enriquir-se encara més, es realment fastigos de veure la impunitat amb la que actuen. Sincerament, la separació de poders encara no la veig jo a l'Estat Espanyol, que més adient li seria el nom de Corrupstat Espanyol. Be, salut, i gràcies per deixar-me expressar amb el meu català de Barcelona. Que per cert i al respecte, d'aquesta part mediterrànea de l'Estat Espanyol: crec que si parlessim de Països de Llevant (i no Països Catalans) i ens referissim a la seva parla com Parles de Llevant o Llevantí (amb les seves variants: català, mallorquí, menorquí valencià, etzètera) s'esvairia la sensació de prepotència o superioritat que a vegades es pot desprendre de Catalunya, i ajudaría a fer pinya entre uns germans que a vegades no ho semblen ni de lluny.

Separació de poders

No entenc el teu comentari. Precisament aquí el poder judicial ha fallat en contra de l'executiu. És la separació de poders funcionant de manera adequada. L'executiu autonòmic i insular va prendre una decisió fraudulenta i la justícia els ho farà desfer.

Tens raó, però veurem que

Tens raó, però veurem que passa després del recurs que diuen interposaràn. No TOT està corrupte pero en un petit recordatori enumeraré: Ordinadors del Barcenas (no es pot demostrar que el borressin per eliminar dades sensibles ¿?), tema despeses hipotecaries (el i.t.p. a carrec del client), Felix Millet (passats més de deu anys encara es a casa seva, aquest tio si xerrés esquitxaria a tothom de esquerra a dreta), Anna Botella (i la seva venda de vivenda social de Madrid a fons buitre que ha quedat impune), i paro aquí perquè m'encenc. També n'hi ha que més o menys son atrapats: Rato (cap de turc), Alcalde de Marbella, alguns de la trama Gurtel, etz., però son molts i molts el que es colen pel colador del sistema judicial espanyol. I com a colofon, alguns membres dels alts tribunals (Suprem, Constitucional) son designats a proposta de membres del govern de torn, no? (lo de "alts" suposo que es per lo allunyats que estan, o els va ve estar, de la realitat) Pera "dixit"

menorca

qui paga es cesgarden?? qui paga s'aquaparck?? PP-PSOE-PSM están fins es fang en temas d'indemnizació, per ingerencies polítiques (en un sentit o altre) que no respecten sa llei. vaja tropa..

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.