Back to top

La comunitat de Bellver amb les festes sense plàstic

L’associació Bellver – Casa Melqur s’adhereix al #Compromís2020 amb el que es compromet a no tornar a emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús durant els seus tallers, actes i celebracions.

Aquest dissabte es coneixia la notícia de la mort d’una cria de dugong de vuit mesos per la ingesta de plàstic a Tailàndia. Aquesta espècie de mamífer marí, semblant als manatís i emparentat amb els elefants, es troba amenaçat d’extinció i la notícia ha regirat moltes consciències arreu del món. Desafortunadament aquest no és un fet aïllat, es calcula que cada any moren més de 100.000 mamífers marins i un milió d’aus a causa de la interacció amb residus plàstics.

Els principals residus plàstics que produïm en l’actualitat són envasos i estris d’un sol ús, és a dir objectes que en la majoria de casos no superen els 10 minuts de vida útil i que un cop a la natura poden trigar centenars d’anys en desaparèixer.

Un exemple molt clar és el de les vaixelles de plàstic d’un sol ús emprades en festes i celebracions. Aquests objectes (gots, plats i coberts) estan entre els residus més trobats a les neteges de platges i és que en ser tan lleugers, encara que els dipositem al contenidor adient, és molt fàcil que una ventada o unes fortes pluges els acabin dipositant a la mar. Com amb la majoria d’objectes de plàstic d’un sol ús, la millor opció la trobem en els materials reutilitzables, tot i que si les característiques de la festa no permeten la recuperació de la vaixella, llavors tenim alternatives de materials biodegradables d’un sol ús, que ens permeten reduir els rebutjos plàstics.

A partir d'un acord múltiple, amb la Fundació per a la Preservació de Menorca i la Fundació Marilles, el GOB està servint vaixelles biodegradables a aquelles entitats que s'estan apuntant a fer el canvi a les seves festes i activitats. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent del rebuig vegetal de la canya de sucre, i també de cartró, fusta i fècula de blat d'indi.

Agraïm a l’associació Bellver – Casa Melqur, que contactessin amb el GOB i s’interessessin per la campanya que vol eliminar per 2020 el màxim de materials plàstics no reutilitzables de la societat menorquina.

Animam a totes aquelles entitats i associacions de l’illa que vulguin sumar-se a la iniciativa, que ens contactin per més informació.

Aquí podeu trobar la relació d'entitats que s'han sumat al Compromís 2020.

Comentaris

Lluitar

Una observació,fa falta lluitar i anar en contra , seria millor comunicar-ho amb positiu i emprar altres paraules?,gràcies.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.