Back to top

Idees per a destinar l'ecotaxa a Menorca

Construcció d'un nou hotel a Biniancollet, Sant Lluís

L'aigua hauria de continuar sent un dels temes prioritaris de Menorca per rebre fons de l'Impost turístic a Menorca. També les inversions en espais naturals, paisatge i territori, es consideren especialment necessàries.

El GOB mostra la seva preocupació per la manca d'un debat a fons sobre la destinació a què s'haurien de dirigir els ingressos que anualment es recapten amb l'impost sobre les estades turístiques, popularment conegut com ecotaxa. Hi ha el perill que s'acabi prioritzant la compra d'edificis perquè això elimina la dificultat que solen tenir les administracions públiques per executar projectes.

Cal recordar que, segons diu l'exposició de motius de la Llei que regula l'impost, "l'activitat turística, que certament s’ha constituït en el nucli de l’economia balear i que ha generat progrés econòmic i social a les Illes Balears, ha suposat, alhora, una explotació excessiva dels recursos territorials i mediambientals".

Amb l'objectiu que no hi faltin idees per aplicar els fons que s'atorguin a Menorca, perquè es puguin fer compensacions a la pressió humana derivada del turisme, es fan públiques algunes propostes al respecte.

En matèria d'aigua, es considera que caldria prioritzar coses com la recuperació i la construcció de grans aljubs municipals per a recollida de pluvials, així com també millorar substancialment la qualitat de les aigües depurades. Així mateix, s'aposta per crear una xarxa de fonts amb aigua potable, impulsar programes permanents de detecció de fuites i aplicar una vigilància efectiva sobre les grans extraccions.

En espais naturals, es considera prioritari la conservació i les actuacions integrades en el Camí de Cavalls, no per fer-lo més accessible sinó per evitar erosions i dispersions de gent a zones fràgils. Caldria impulsar la reutilització de l'aigua depurada de la nova estació d'Addaia per a poder abastir l'Albufera des Grau, que pateix una greu baixada d'aigua dolça. També incrementar la dotació de vigilància per les actuacions al mar.

El GOB considera prioritari desclassificar territoris en perill de ser construïts quan tenen drets adquirits i limiten amb sol protegit o es tracta de zones en primera línia del litoral. A Menorca hi queda molta superfície condemnada a ser construïda al voltant de les urbanitzacions actuals.

Altres qüestions, com l'increment substancial de l'oferta de transport públic per fer baixar el transport privat, o un pla de paisatge que afronti tots els enderrossalls dels camins de l'illa, podrien ser més destinacions amb interès per a Menorca.

L'entitat anima als ajuntaments i al Consell Insular a debatre aquestes qüestions amb el Govern Balear, per tal que els fons que s'apliquen a Menorca responguin a una lògica ambiental que abordi les prioritats que es presenten a l'illa. I també s'anima la ciutadania a plantejar propostes i reflexionar en aquest sentit.

Comentaris

Depuració de les aigües

Penso que també hauria de ser prioritari la connexió de les urbanitzacions a les depuradores. És increïble que encara n'hi ha moltes que funcionen amb pous moure,els quals no sempre es mantenen en les condicions adequades. Encara és concedeixen llicències de construcció en llocs on no hi ha una correcta xarxa de clavegueram. Gràcies per les vostres idees.

Idees per a destinar l'ecotaxa a Menorca

Bones jo proposo, per reduir la gran quantitat de tràfic entre Mao i Ciutadella, que s'ha incrementi el nombre de autobusus i es redueixi el seu preu, per incentivar el seu us i potser si es fes un carril estret adicional per motos i bicicletes . També estaria be que els cotxes de lloguer siguin electrics.

Idees per a destinar l'ecotaxa a Menorca

Molt d'acord amb el vostre article. Crec que seria interessant també destinar alguna partida a ajudar als ciutadans per a la recollida d'amianto (asbesto), és un tema molt polèmic i costos, hi ha molts que ho enterren i després acaba parant als aqüífers. Ens mata! Crec que hem de començar a afrontar els problemes greus, ja que d'aquí a uns anys sofrirem les conseqüències, com l'aigua, la pol·lució i com no... l'excés de l'ús del plàstic a les nostres vides.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.