Back to top

Cada vegada ingressen més animals al Centre de Recuperació de Fauna

Xòric ferit atès a l'hospital d'animals
Visites a l'hospital d'animals
Grup juvenil de voluntaris del Centre de Recuperació de Fauna

Presentem la memòria del Centre de Recuperació de Fauna Sivestre de Menorca. Durant 2018 han ingressat 1363 animals de 61 espècies diferents. Aquesta feina es realitza gràcies a la participació de diferents administracions, entitats privades, aportacions personals i especialment a la col·laboració de més de 60 persones voluntàries que hi dediquen el seu temps.

Segueix la tendència a l'alça en la recollida d'animals amb necessitat d'assistència a l’hospital d’animals, fet que volem creure que es deu a que cada vegada és més conegut i les persones que es troben un animal amb necessitat de ser assistit ens avisa. Adjuntam la memòria sencera al final d’aquesta nota.

Les principals causes d'ingrés són molt similars a altres anys. Es deuen sobretot als impactes de l'activitat humana sobre la fauna silvestre. La primera d'elles és la recollida de pollets caiguts del niu en zones urbanes, que gràcies als voluntaris s'acaben de criar al Centre. Afecten sobretot espècies com el mussol, xòric, vinjola i pardal. La segona causa d'ingrés a l'hospital són els atropellaments, que principalment pateixen tortugues, eriçons, òlibes i mussols. Amb aquestes dades, el GOB ve proposant diferents mesures a la reforma de la carretera per a disminuir aquests impactes, com són passos segurs per a la fauna per davall de la via i diferents solucions per evitar que els animals invadeixin la calçada. També hem proposat adaptar els passos canadencs per a que no siguin trampes mortals per a tortugues i eriçons.

Durant 2018 hem ingressat 76 tortugues d'aigua exòtiques invasores, provinents la majoria d'elles de zones humides de Menorca on han estat introduïdes, posant en perill la tortuga d'aigua autòctona. Des del Centre s'intenta conscienciar la societat del perill ambiental de tenir espècies exòtiques com a mascotes. Ho desaconsellem i advertim que en tot cas mai s’han d’alliberar aquests animals al medi ambient.

L'hospital d'animals té com a objectiu important servir de recurs per a l'educació ambiental. Donar a conèixer la riquesa de la fauna de Menorca, els problemes que té i les possibles solucions que depenen de nosaltres. Pel Centre de Recuperació han passat prop de 2000 persones, d'activitats amb escoles, visites concertades i obertura al públic els mesos d'estiu.

El Centre de Recuperació de Menorca pot realitzar la seva feina gràcies a la col·laboració de molta gent i entitats. Està gestionat pel GOB gràcies a un conveni de col·laboració amb el Consorci de Fauna de les Illes Balears (COFIB). És bàsica també la col·laboració de la Fundació Lithica, que ens cedeix l’espai, la clínica veterinària de Jaume Pons, el Consell Insular de Menorca, i els ajuntaments de Ciutadella, Es Mercadal, Maó, Ferreries i Sant Lluís. També empreses com les carnisseries Sa Muradeta de Ciutadella i Ca'n Calucha de Maó. També agraïm la col·laboració de les policies locals, dels Agents de Medi Ambient i el SEPRONA. Especial agraïment mereixen les persones que han contribuït al finançament apadrinant el Centre, i aquelles altres que ens han fet arribar algun animal per a que fos assistit. I com no a tot l'equip de més de 60 persones voluntàries, sense el qual no podríem funcionar.

S'adjunta la memòria del passat any 2018 on es poden trobar tot tipus de detalls.

Comentaris

Voluntariat

Bona tarda, Us escric en nom d'un grup de vuit joves i un monitor pertanyents a l'Agrupament Escolta i Guia Mare de Déu de Núria, aquest estiu ens agradaria poder formar part d'un voluntariat durant la setmana del 15 del mes de juliol, i ens preguntàvem si seria possible participar en el vostre centre de recuperació de la fauna i quina seria la nostra tasca. Moltes gràcies i esperem la vostra resposta, Elisabet Molina

Contactar via mail

Hola! Millor si ens podeu fer arribar la vostra petició al mail voluntariat@gobmenorca.com indicant les edats, les dates... i els responsables del Voluntariat us informaran. Moltes gràcies!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.