Back to top

Hotels de Son Bou, documents perduts i soterranis no permesos

Les dues grans torres que es van alçar a primera línia de l’arenal de Son Bou en els anys setanta, segueixen oferint sorpreses. Uns documents oficials de 1971 que exigien reduir l’alçada dels edificis han desaparegut de totes les institucions. En tot cas, els hotels haurien estat edificats sobre uns soterranis que es va dir que no es construirien en el moment de concedir la llicència. Això posa en entredit la situació legal de tot l’edifici.

L’actual propietària dels edificis, la cadena Sol Melià, està intentant consolidar els dos hotels per unes dècades més. Des del GOB es considera un error que no s’aprofiti l’obsolescència de les construccions per a plantejar un projecte de menys impacte i major compromís ambiental.

Quan es van construir aquests dos hotels a Menorca no hi havia cap planificació racional del territori. Encara era vigent la dictadura i això queda molt de manifest amb alguns documents que el GOB va trobar quan va consultar l’expedient antic.

Recordem que l’arquitecte que informava els projectes per part de l’Ajuntament, actuava també com apoderat dels propietaris dels terrenys davant altres instàncies, i que el seu informe deia que els hotels eren un exemple d’integració paisatgística.

Després d’uns primers indicis de possible incompliment amb els paràmetres urbanístics, fa unes mesos que es va trobar una nova documentació en un llibre, separat de l’expedient, que garantia -es va dir i publicar reiteradament- la legalitat dels hotels. El GOB va demanar per veure aquest llibre d’actes i va constatar que la nova llicència trobada de 30/11/1971 estava condicionada a l’estricte compliment d’uns escrits enviats per la Dir. Gral. d’Empreses i Activitats Turístiques, depenent del Ministeri de Turisme (veure document adjunt).

El GOB ha sol·licitat, en reiterades ocasions, poder veure el contingut d’aquests dos documents. L’Ajuntament ha tardat mesos en respondre, i fa pocs dies es va rebre la comunicació que diu que els dos escrits del Ministeri de Turisme no s’han trobat a l’Ajuntament i tampoc en el Govern Balear ni en el Ministeri actual.

El tema no és menor. Ja s’havia localitzat a l’expedient antic un escrit del Delegat Provincial del Ministeri de Turisme, que es dirigia a l’Ajuntament informant que havia vist el projecte dels hotels i que considerava que podien entrar en contradicció amb els principis de defensa del paisatge (veure adjunt). Per aquests motius, recordava que era obligatori complir amb els requisits del Decret 3787 de 1970.

L’esmentat Decret, precisament, deia que els projectes turístics s’havien de sotmetre a l’aprovació de la Dir. Gral. d’Empreses i Activitats Turístiques. Per tant, era preceptiu complir allò que es deia en els escrits que es troben citats en la llicència de 1971.  Un era de data 31/07/1971 i l’altre de 13/11/1971.

Per una documentació complementària, el Certificat expedit per l’arquitecte, que té visat de 07/12/1971, se sap que un dels escrits del Ministeri va exigir reduir alçada als edificis. La resposta del projecte va ser edificar Planta Baixa, Planta Noble, Planta Pis i Nou pisos. No havent pogut veure els escrits del Ministeri, no sabem si aquesta opció complia amb els requisits imposats.

Però en aquest Certificat de l’arquitecte, es diu també que es renuncia a construir els  soterranis, perquè s’ha detectat que el nivell freàtic és molt proper a la superfície. La realitat és que els hotels actuals tenen soterrani, amb la qual cosa l’edifici que es va construir no seria el què es va autoritzar.

Per tant, apareixen nous interrogants sobre les dues construccions. Si els soterranis no són legals, en quina situació es troba la resta de l’edifici que està construït a sobre? Què més deien els dos escrits del Ministeri de Turisme que s’han perdut a totes les institucions?

Comentaris

menorca

com que certa gent, es tant (disculpeu sa expressió) cap-quadrat, enlloc de donar llicència per sa proposta de Sol meliá, molt més integrada a n'es territori i moderna, ens haurem de quedar amb ses dues torres d'es anys 70. ES mal ja es va fer, per tant tot lo que sigui millor FANTÀSTIC, ja que si deim que no a tot, pues queda lo existent, que evidentment ja no es podrá derruir perque té llicències i apertura, en tot cas si no tingues llicència com que ha prescrit, seguim IGUAL. Gràcies Gob.. quin equipas.. mare meva..

no sé si és factible, però se

no sé si és factible, però se m'acud que es podrien intentar cercar aquests documents a l'arxiu del Ministerio de INformación y Turismo, que va desaparèixer el 77, tot i que la Dirección General d'Empresas Turísticas va pasar al nou Ministerio de Comercio y Turismo. Sobre l'arxiu del primer: http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/description/167458

cerca

cerca cerca... que no sabeu que es acte prescrit??? perque no es tiren a terra tots es chalets fets en rústic?? perque estan prescrits!!! i aquí passa lo mateix, per tant deixau de rodar tant, hi ha 2 opcions: 1 - quedarse amb els mamotretos així com estan. 2 - fer un projecte de remodelació que accepti el promotor. no hay mas, podeu fer escrits, cercar, rodar.. fer xarles.. bla bla bla.. l'esquerra sempre ha estat super ineficient, com ses rotondes, 4 anys d'escrits.. xerrar... bla bla bla, i as final, ni tirarles enterra, ni fer res nou. sort que els goberos no governen.. sinó.. mare meva...

Resposta a Cerca

Desgràcia que hem estat governats per peperos tants anys i que han robat i s'han beneficiat el que ningú sap, sort del GOB i molt d'altre gent que han defensat s'illa i l'interès general en front dels interessos d'una minoria (el club de la Gurtel i afins). La veritat acabarà sortint com ara a Son Bou i no podeu seguir aprofintant-vos de Menorca com si fossiu els amos d'una finca. Vent nou i barca nova!

cap menjat

Sort del psm d'en Ramonet, que a n'es seu municipi es va fer s'unic camp de golf de Menorca. Sort de s'esquerra, que va fer sa rotonda més grossa de Menorca (ferreries) i s'unic tunel de Menorca. Sort d'es pacte de govern d'aquesta legislatura, que han fet-tramitat un emisari a sa costa Nord dins zona de posidonia. que deies del PP?? vos tenen es coco menjat. ara perdreu ses eleccions, i com bens, a posarse la camiseta verda i a fer excursions per tirar ses construccions de sa carretera, mentre que aquest darrers 4 anys, mutis a la gabia,

Prescripcions

Tenc entés que les edificacions il.legals poden ser legalizatbles o no. Legalizatblrs son les que es podien fer però no es va demanar permís. I aquestes il.legalitats prescriuen. Les no legalizatbles son les que no es podien fer. I aquestes no prescriuen mai. No és així?

No era en aquets soterranis

No era en aquets soterranis on hi vivien els treballadors de temporada de l'hotel? si és el cas, no es tractava per tant d'espais que tenien una funció d'habitatge que no els hi era propi?

menorca

y cuando revisamos las licencias de los talaiots?? y de las cuevas??? y de las casas del casco antiguo de 1800??. esta claro que en expedientes antiguos la gestión documental era pésima, pero una vez prescrito, lo que se debe hacer es controlar lo que se hace a partir de ahora. ser un busca papeles, para regodearse en que guay soy porque he descubierto cosas que se hicieron mal hace 50 años no sirve de nada.

Resposta a Menorca

La mentira no prescribe, por mucho que se quiera enterrar. El tiempo de las cacicadas ya pasó. A veure si comenceu a comportar-vos com demòcrates i no com extraterrestres del Nodo.

Hotels Son Bou

Volguer redreçar els efectes nocius de decisions anòmales, malgrat la selva dificultat, mereix siempre el meu respecte. Resignar-se a "prescripcions" i "desaparicions" de documents no ajuda a millorar, com tampoc ho fa excusar-se en les irregularitats dels altres. Força GOB.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.