Back to top

Recurs contra els fets consumats del gas canalitzat

Una llicència nul·la de ple dret. Així creu el GOB que s’ha de considerar la llicència que va donar l’Ajuntament des Migjorn per instal·lar canalitzacions de gas, malgrat que els informes tècnic i jurídic en contra. Aquests dies s’ha donat entrada a un escrit que demana la revisió d’ofici de l’esmentada llicència.

El GOB sempre s’ha manifestat en contra de la implantació del gas canalitzat a les cases abans de l’arribada de les energies renovables. Una resolució del Govern Balear, firmada dos mesos abans de les eleccions de 2015, va adjudicar a Gas Natural (ara l’empresa ha canviat el nom per Nedgia) la possibilitat de tramitar un projecte de gas canalitzat a Menorca.

Els més de 500 quilòmetres prevists de síquies pels carrers de tots els pobles de l’illa per oferir una energia fòssil, no es tradueixen en cap estalvi apreciable d’emissions contaminants. Ben al contrari, poden ser una obra magna que es vulgui amortitzar abans de facilitar energies més netes.

Per aquests motius, s’està seguint l’expedient i s’han presentat al·legacions en diversos tràmits. Com a mínim, encara hi manca l’autorització administrativa, l’autorització ambiental i la declaració d’interès general. Però es va constatar que, abans de disposar de les autoritzacions pertinents, ja s’estaven instal·lant canalitzacions de gas en alguns municipis, per la qual cosa s’ha iniciat la consulta de la documentació en els ajuntaments.

El paradigma d’aquests fets consumats s’ha vist a l’Ajuntament des Migjorn, on una empresa constructora que res té a veure amb el gas va obtenir una llicència, amb els informes en contra de tècnics i juristes, i al cap d’unes setmanes la va cedir a l’empresa que vol instal·lar el gas. Un procediment que el GOB considera nul de ple dret.

En els arguments que s’esgrimeixen a l’escrit presentat, es recorda que no es pot concedir llicència abans que l’empresa disposi de les autoritzacions prèvies. També es recorda que la regulació estatal d’aquestes instal·lacions requereix que estiguin previstes en els instruments d’ordenació territorial i, si es fan a zones urbanes o urbanitzables, en el planejament municipal. As Migjorn no hi ha estan previstes.

Cal recordar que la llicència es va discutir en una Comissió d’Hisenda i Territori, on va sortir aprovada pel vot favorable de l’Alcalde i dos regidors del Partit Popular, front a tres vots contraris de l’oposició socialista, de forma que es va usar el vot de qualitat de l’Alcalde. Al respecte, caldria clarificar també si un dels regidors populars tenia vinculació laboral amb l’empresa que va rebre la llicència, perquè si és així s’hauria d’haver abstingut de votar.

El GOB ha revisat també la llicència concedida per l’Ajuntament des Mercadal i està preparant un recurs. S’ha reiterat la petició de poder consultar la documentació als ajuntaments des Castell i de Maó, que no han contestat la primera petició.

Comentaris

Més publicitat

S'apropen eleccions, cal que totes aquestes coses siguin conegudes pel màxim de gent possible. Per ara l'únic que tenim al nostre abast és fer tot el possible per tal que no tornin els mateixos que promouen i permeten aquestes coses.

No al Gas

Una vegada més el GOB ens informa i pren mesures per evitar,el que obviament, sembla beneficiar als promotors i no a la població en general ni a la salut de l'illa. Gracies i seguiu informant.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.