Back to top

UNA FRIVOLITAT POLÍTICA ANOMENADA “DESPROTEGIR”

UNA FRIVOLITAT POLÍTICA ANOMENADA “DESPROTEGIR”

En la nostra vida quotidiana estem contínuament realitzant accions de protecció. Ens autoprotegim, protegim els nostres fills, els nostres  interessos, el nostre patrimoni, la nostra salut, la nostra imatge, la nostra intimitat........... i fins i tot les nostres possibilitats de futur.

En aquest darrer sentit, aquest futur esta lligat al potencial i als recursos naturals dels entorns en que ens desenvolupem, i per tant emprenem accions socials de protecció que permetin tenir cura d’aquests valors comuns, i obrin debats socials i polítics que generen accions de jurisprudència per la protecció d’aquests espais, assegurant així que puguin ser utilitzats de manera perdurable i no malversats en interès d’uns pocs.

Però vet aquí que un dia, alguns que han rebut l’encàrrec de vetllar pels interessos comuns de tota la societat, decideixen eliminar la protecció dels bens comuns i decideixen “DESPROTEGIR”. Això si, sense fer enrenou i per decret llei en via d’urgència per no tenir que explicar-ho prèviament a ningú.

I enfront d’aquest desencert i d’aquest nivell tan baix de comportament en vers la confiança de la societat i del propi sector social que els ha elegit com a representants, jo em pregunto:

Quina raó pot existir per desprotegir frívolament allò que fortes raons i debats de consens varen decidir “protegir”? Quina raó pot justificar una desprotecció del patrimoni de tots, feta amb caràcter d’urgència i a amagades del previ coneixement social?

Si analitzem el primer interrogant, ens adonarem que, per eliminar la protecció d'allò que raonadament es va decidir conservar en interès del bé comú, cal argumentar els motius de manera prèvia i profunda.

L’anàlisi del segon interrogant, ens porta a pensar que la rapidesa i el secretisme amb què s'ha volgut actuar només poden respondre a un esnobisme frívol (desprotegir per desprotegir) o be a secrets inconfessables que van en contra dels interessos comuns.

Però aquests dos interrogants encara ens obren la porta a una tercera incògnita. A qui poden beneficiar aquestes actituds?

Si considerem la quantitat de sòl que encara resta per poder urbanitzar, la quantitat de immobles en venda, i la feina feta en aquestes promocions que encara està per cobrar, penso que la desprotecció de més sòl i d'àrees naturals protegides solament pot beneficiar a algun sistema especulatiu que generarà riquesa puntual per algú, a base de malvendre i destrossar un potencial natural que actualment genera prestigi i  negoci turístic per a tots, a l’hora que provocar mes consum de recursos, alguns d’ells ja escassos i en mal estat, com es el cas de l’aigua.


En realitat voldria creure, amb tota la meva voluntat, que el fet de “desprotegir” respon a algun plantejament ben intencionat encara que mal concebut, i que l’actitud no obeeix a cap malifeta especulativa emparada per un sistema “berlusconiá” de manipulació de les lleis.

En tot cas, penso que semblaria mes assenyat deixar les proteccions tal com estan i plantejar públicament i cas per cas propostes que puguin ser d'interès per tota la societat menorquina, consensuant prèviament si aquesta societat creu que val la pena desprotegir alguna cosa en concret per tirar endavant la iniciativa. Com a mínim el procediment seria mes transparent, mes democràtic, i segur que mes efectiu per a l'interès general i evitaria mal pensar en vells comportaments polítics irregulars.

Esperem que el seny i la reflexió s’imposin, i la rectificació d’aquestes accions esdevingui immediata, per tornar a portar novament les accions polítiques al debat social i centrades en  propostes concretes de futur que permetin continuar situant Menorca com un punt de referència mundial en aquest nou ordre de sostenibilitat, tan econòmic com de valors humans, morals, culturals i polítics.

Eduard Furró i Estany
Es Castell.
maig de 2012

Sa desprotecció

Estic totalment decort amb aquest comentari, no sa pot dir millor. Es que estimam sa nostra illa, no vulem que pasi, ja que Menorca ja no sera lo mateix, i pasará com a sa palícula "Avatar", que per es benefisi d'uns pocs, matarán molts d'abres, que tenen dret a viura, ja que son sers vius, i destrosarán molta part de sa marina, afectant a tot tipus d'animals. Esper que aso no pasi, perque, si pasa, voldra dir que sa impusat es desitx d'un pocs, per fer un punyat mes d'euros, que no crec que els sa faixi mes felisos, ja que, que hi ha mes polit, que poder estar a una platje verge, a on sa respira aire pur, sa senten cantar a n'es osells i tens aigu totalment cristalina per banyar-te cuant tens calor? Que els i espera a n'es nostres fills a n'es futur? Si no u aturam els i espera una Menorca masificada d'ormigó.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.