Back to top

La kafkiana llicència del gas des Migjorn

Amb informes tècnics i jurídics en contra, amb una ordre per escrit del Batle dient que la llicència s’ha de donar com sigui, amb dues companyies interposades que res tenen a veure amb la que té la concessió del gas. Al municipi des Migjorn Gran, la polèmica estesa de gas canalitzat agafa noves dimensions.

A finals de març de 2015, a un mes i mig de les eleccions, el Govern de Bauçà adjudicava a l’empresa Gas Natural Fenosa l’execució i explotació de les instal·lacions de distribució de gas natural a l’illa de Menorca. Una obra que implica obrir més de 500 quilòmetres de síquies pels carrers de la majoria dels pobles i urbanitzacions, i que no s’acaba d’entendre en el moment que tot el món aposta per les renovables.

De fet, aquesta Resolució era només el primer d’una sèrie de tràmits que són necessaris per a poder dur a terme les obres. Abans de començar les instal·lacions cal disposar de la declaració d’interès autonòmic, de l’atorgament d’utilitat pública, de l’autorització administrativa del Govern i de l’avaluació d’impacte ambiental. Cap d’aquests tràmits està realitzat en relació a les obres des Migjorn, però les màquines han alçat els carrers.

Els tràmits iniciats per una constructora

Va ser l’empresa constructora Antonio Gomila S.A. qui el mes de maig es va dirigir a l’Ajuntament per demanar poder instal·lar canonades de gas a diversos carrers del poble aprofitant que el Consell Insular li havia adjudicat les obres de pavimentació posterior a la fibra òptica. Antonio Gomila no té cap relació amb Gas Natural (que ara s’anomena Nedgia).

Gomila argumentava al seu escrit que col·labora amb una altra empresa que es diu Climaigas Menorca S.L., que actuaria com a promotora de l’obra. L’objectiu final, diu l’escrit, era poder oferir després l’obra a l’empresa que si té adjudicat el servei de gas, Nedgia Balears.

Els informes, desfavorables

Passats uns mesos de la petició de la constructora, el Batle es dirigeix per escrit als serveis municipals i els diu que posin les condicions que trobin necessàries, però que la llicència s’ha de donar.

Tant l’informe tècnic com l’informe jurídic emesos es manifesten explícitament desfavorables a la concessió de la llicència. Adverteixen que ni Antonio Gomila S.A. ni Climaigas Menorca S.L. disposen de l’autorització necessària per a instal·lar gas canalitzat. Adverteixen també que Nedgia (antiga Gas Natural Fenosa) encara està tramitant els requisits necessaris per fer les obres. I afegeixen que el planejament municipal des Migjorn no preveu la instal·lació de canonades de gas.

Però malgrat aquesta argumentació es va passar a votació i el Batle i dos regidors del Partit Popular van votar a favor i tres regidors socialistes en contra. Va quedar aprovat pel vot de qualitat del Batle.

La llicència canvia de mans

A finals de juny, després de la votació, es concedeix llicència a Antonio Gomila S.A. (no apareix Climaigas Menorca S.L. a la resolució). Al cap de tres mesos, Gomila diu que ha arribat a un acord amb Nedgia Balears i es concedeix el canvi de llicència, de manera que la promotora passa a ser Nedgia.

Recordem que, com s’ha citat i diuen els informes tècnics i jurídics, a Nedgia (antiga Gas Natural Fenosa) li falten diverses autoritzacions ben complexes abans de poder començar obres. Però a Migjorn Gran, com es veu a les fotografies, els carrers estan alçats.

Cercant la transparència

Poder consultar l’expedient de Migjorn no ha estat fàcil. El GOB ho havia demanat per escrit fa cinc mesos i ha estat necessari insistir-hi repetidament. Després de contrastar la informació existent, s’està preparant un recurs formal contra la concessió de la llicència.

A més, ja s’han presentat escrits per demanar la consulta dels expedients d’altres municipis on se sap que estan fent obres de gas: Es Castell, Maó i es Mercadal.

El GOB sempre ha manifestat la seva opinió contrària a haver d’alçar els carrers de tots els pobles per a possibilitar l’arribada d’una nova energia fòssil que, en el millor dels casos (si aconseguissin tots els clients estimats) no suposaria un estalvi d’emissions més enllà de l’1,6 %.

L’aposta energètica de Menorca s’ha d’invertir en renovables. El gas només tindria sentit si s’aplicàs directament a la central tèrmica, com a transició manco contaminant que el fuel o el gasoil que ara s’usa. O puntualment en indústries interessades. En opinió del GOB, la gran despesa de fer-lo arribar a les cases no respon a cap interès general. En qualsevol cas, no és acceptable cap tipus de tracte de favor i es seguirà treballant per evitar-ho.

Comentaris

Qui paga?

Aquestes obres d’haver d’aixicar 500km qui les paga? Si les ha de pagar Nedjia ok, però veig que d’aquí uns anys, quan hi torni a haver el PP en es govern balear, Nedjia demanarà una indemnització per no haver aconseguit es ingressos que s’havien dit en es estudis aprovats en es govern den Bauzà.

Qui vol posar portes al camp?

Heu pensat en els consumidors?! Ho torno a repetir: preferiu que la gent vagi amb bombones de butà per aquí i per allà? Voleu que posin fogons elèctrics i ENDESA guanyi més €? O potser aposteu per les cuines econòmiques, alimentades amb llenya?

Actualitat

Avui en dia per Europa estan canviant ses instalacions de gas natural per altres d’energies renovables. Perquè contamina tambés es gas! Tenir electricitat amb plaques solars no vol dir donar doblers a ningú, sino estalviar, i fins i tot sa gent que no té teulada o pati on posar plaques solars o molinets pot fer-se de Som Energia i tampoc donarà doblers a una multinacional com Endesa. A part, Naturgy és una multinacional amb tantes males praxis com Endesa. O mos pensam que Si pensassin amb es consumidors haurien firmat un contracte per tota una illa un mes abans de ses eleccions?

Yo conozco gente de Madrid

Yo conozco gente de Madrid que ha tenido que pagar más de 1000 euros a Gas Natural Fenosa para que le llegue el gas natural de la calle a la puerta de su casa. Y eso sin contar la factura.. Así que está claro que al final quienes pagaréis la instalación de gas en Menorca seréis los menorquinos, ya sea a través de la compañía que os haga pagar una burrada por poner 4 metros de tubos o a través del Consell Insular porque le den una indemnización.

Sí, preferim es butà

En termes econòmics, ho és molt més es butà. No has de pagar quota mensual mínima, i una bombona de butà per sa cuina et pot durar mig any. No crec que ni jo, ni ningú, prefereixi pagar 30€ cada mes per haver de canviar una bombona. Per altra part ja t'han contestat, hi ha alternatives amb ses renovables. Gent com tu necessita sortir un poc de sa roca i anar a veure món, ja que sembla que no t'enteres.

Pagat?

I van fer les obres amb la llicència amb sa mà? Vull dir...la van pagar abans d començar com qualsevol vei???

Primero hay que enterarse bien

Las fotos que se muestran son de la entrada del pueblo y la carretera ( y no hay tubo de gas, antes de acusar primero pensar. Si tan interesados esta el GLOB en mejorar el clima y nuestro planeta,¿por que se oponen a todas estas energuias mas linpias asi como la eolica y la solar, por que no se les da nada? ¡sera! Las mentiras tienen las patas muy cortas señores del GLOB

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.