Back to top

Posa l'ull a la posidònia

La posidònia que tenim a Menorca: just un estret anell al nostre voltant

La posidònia està protegida des de 1992, però així i tot ha seguit patint impactes que han minvat les seves poblacions. Ara, amb la recent aprovació del decret del Govern Balear sobre la seva conservació, tenim més eines per a que aquesta protecció sigui efectiva. Si veiem embarcacions fondejades sobre posidònia podem avisar el 112 per a que s'activin els dispositius de vigilància i sanció que preveu la nova normativa.

L'alga, altina o posidònia és la responsable de les platges i els esplèndids paisatges marins que podem gaudir a l'illa. Aquesta planta és la base d'un ecosistema on hi viuen moltes altres espècies, hi crien peixos d'importància econòmica, crea l'arena de les nostres platges, neteja l'aigua i captura CO2. Les restes de la posidònia ajuden a l'acumulació d'arena a les platges, redueixen la seva erosió durant els temporals i aporten nutrients als sistemes dunars. La posidònia, per tant, és un dels recursos mediambientals i econòmics més estratègics i importants que tenim. D'ella en depèn el medi marí, la pesca i el turisme. Casi res.

La posidònia és una planta que viu durant molts de segles, creant grans extensions, o praderies. Tot i així té un creixement molt lent, de devers un metro cada cent anys, i no habita gaire més enllà dels trenta metros de profunditat. Per tant l'extensió de posidònia que tenim es redueix a un anell estret al voltant de la costa, i les agressions que rep es pot dir que no són recuperables a escala humana. Per açò és tan important actuar en totes les ocasions on veiem que hi ha un impacte negatiu sobre aquesta planta.

Els seguiments científics que s'estan portant a terme demostren que les praderies de posidònia de Menorca s'estan degradant. D'un estat global molt bo de conservació hem passat a un estat d'alarma al constatar que s'està notant un impacte negatiu a zones habituals de fondeig d'embarcacions. Hem de ser conscients de que amb el gran creixement del sector nàutic a Menorca no podem seguir actuant com antany, sense cap mirament a l'hora de fondejar. Aquest sector hauria de ser el primer interessat en l'adopció de mesures que permetin compatibilitzar la seva activitat amb la protecció del medi marí, i per tant el manteniment futur de la seva activitat. Per açò sobta sentir declaracions d'empresaris i representants d'associacions de navegants contràries al decret aprovat.

Som els primers a dir que no està tot fet. S'han de millorar els recursos de vigilància i sanció. S'ha de millorar la cartografia de les praderies de posidònia i les eines que facilitin el compliment de la normativa als navegants. Però aquestes mancances no són excusa per demorar les accions urgents per a protegir la posidònia. Basta mirar per la borda per saber si hi ha posidònia o no. La cartografia pot ajudar però no és en absolut imprescindible per decidir on ancorar la nostra embarcació.

Pensam que tothom pot ajudar a fer més efectiva la protecció d'aquesta planta primordial de la nostra essència marinera. Si navegam, ull a la posidònia. Si veiem algú que ha fondejat malament, informem-lo, potser no coneix tota la problemàtica i la normativa. I recordeu que podeu comunicar sempre qualsevol fondeig sobre posidònia al 112, per a que activin els mecanismes de vigilància i sanció.

El futur de la posidònia és el futur de tots.

 

 

Comentaris

I més coses...

També podriem afegir que, si es banyista no posa es peus (ni els arrosega) a partir de 75 cm de profunditat a ses platges, sa reneració seria molt més ràpida. No només ses àncores i cadenes fan mal, també es banyista... Ningú ho diu? Tampoc hem de ser catastrofistes, i englobar totes ses illes Balears. A Mallorca, Eivissa i Formentera, només fent una "sota" es veu clarament que sí ha menguat, però no a Menorca. Només a petites zones, i molt concretes, però no menys importants (Illa de'n Colom, s'Illa de l'Aire, refugis ventosos de Ponent, Fornells..). Sempre s'ha de corregir, açò sí. I mai, mai, treure s'alga regenerada, morta, de cap platja, sigui turística o no. I, com ja s'ha comentat, és una pena que es mapa sigui tan poc detallat i "englobi" zones on n'hi ha, però ni molt menys predominant. Lo ideal i indispensable, sempre, es comprovar-ho abans de fondejar. També, un altre punt interessant, podria ser es mal que fan ses algues invasores, com sa caulerpa, a determinades zones, i que ningú diu absolutamente res. I, com sempre, es buit legal que hi ha i haurà amb ses possibles multes a barques de bandera extranjera, sa majoria, ja que dificilment arribaran i es perdran per forats burocràtics.

difícil

Realment aquests dies m'he plantejat sa idea que proposau. He estat a algunes cales i he de dir que lo de "posar s'ull a sa posidònia" per part des ciutadà, és realment difícil. Per posar un exemple, a Santandria aquest diumenge hi havia 35 barques. Allà hi ha posidònia. Moltes d'elles estaven fondejats damunt sa planta, i algun yate d'un ricachon que lo únic que té és doblers, experiència 0, feia desastres llaurant es fons intentant fondejar. Avui, nedant per sa zona, està tota sa posidònia destrossada i n'hi ha per tot. I açò va passar a Santandria, no imaginem a altres punts. S'112 pot rebre 3000 telefonades diàries. Sa solució ha d'anar per un altre punt, i és posar boies de fondeig, vigilants i multes catastròfiques per qui no compleixi.

Fondeig a cala sanitja

Avui a la una a cala sanitja havia quatre embarcacions : Dos velers fondejats de unes 15 metres: "es Cava," de bandera belga, i es " Buriac", de bandera espanyola i base en es Club Nàutic de Barcelona. I dues lantxes de un deu metres, una de elles de nom "Carum", i matrícula de Altea. Tots ells amb àncora i cadena damunt posidonia He avisat a s,112

Barcos fondejats de Cap de Cavalleria fins sa Bombarda .12-8-18

Entre les 14.30 i les 15 h. del diumenge 12-8-18 Sa Bombarda: 2 (de 12-15 m). El pilar:10 Calderers:9 Barril:10 Pregonda: 25 (11 velers i la resta llanxetes i llauts) Binimel.là. 5 Mica:3 Cavalleria: 24 (12 velers ,un parell de iots grossos i la resta llanxetes i llauts) Torta: 3 Sanitja: 3 . TOT TRES DAMUNT POSIDONIA Davant cala viola .2

Embarcacions d'esbarjo i Posidònia

L'elevat nombre d'embarcacions estan perjudicant el fons marí de menorca reserva de la biosfera; concretament la posidònia. Diumenge 16 d'agost a cala Mica (costa nord de l'Illa) hi havia més de 10 embarcacions molt a prop de terra. 2 de les barques van tenir dificultat per llevar l'ancla i van aconseguir-ho arrencant gran quantitat d'alga posidònia. Suggereixo que limitin, físicament i es minimitzin els espais per a fondejar en les zones protegides de menorca per tal de preservar el seu fons marí.

Embarcacions fondejades a Pregonda .13-8-18

A les 13h. Al manco una dotzena de embarcacions, la majoria petites, però destacant dos megaiots fondejats a de fora de s'illot., aparentment damunt arena: -Génesis, de 43 m i bandera de conveniència de ses Illes Marshall. -Oasis, de 60 m i bandera anglesa

Posidònia

Llegeixo els comentaris de les persones que veien les embarcacions fent malbé la posidònia, s'indignen i avisen,com ens orienta el GOB però em sembla que alguns ajuntaments volen tenir més cura dels turistes que de la conservació de l'illa. A Binibeca l'excavadora s'ha fet un tip de treure posidònia i la sorra? com queda després de les passades?

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.