Back to top

Carta a Ashome en relació al creixement urbanístic a la costa

Vials i urbanització prevista per créixer entre Son Parc, Coves Noves, Arenal d'en Castell i Punta Grossa

El comunicat que el GOB va emetre el passat divendres dia 7, ha provocat una rèplica per la premsa insular de l'Associació Hotelera de Menorca (Ashome). Una resposta que val la pena analitzar per a seguir reflexionant sobre la mateixa temàtica.

En el comunicat del GOB es recordava que Menorca té encara unes 400 hectàrees de creixement urbanístic previst a la costa de l'illa, fruit d'allò que el Pla Territorial de 2003 no va poder desclassificar i que fins ara s'han desenvolupat molt poc degut a la crisi econòmica de 2008.

Però en els darrers temps s'han aprovat l'execució de diverses zones, amb hotels i xalets (Son Saura, Torre-solí, Sant Tomàs, Santandria..). La reflexió del GOB és que s'han de buscar mecanismes per evitar que es vagi implantant més ciment al litoral i que Menorca hauria d'aprovar un màxim de places turístiques, de manera que sigui necessari donar de baixa una plaça existent (com a mínim) per a poder-ne fer una de nova.

Des del punt de vista econòmic, l'objectiu hauria de ser reconvertir places d'estiu en altres allotjaments que puguin funcionar fora de la temporada i així alleugerir també la massificació creixent del juliol i l'agost.

A l'escrit de resposta, Ashome surt en defensa dels nous hotels dient que el turisme és un motor econòmic i advertint que els hotels citats a l'escrit del GOB només representen 605 places. No sabem d'on treu Ashome aquestes xifres, però estan molt allunyades de la realitat. Ho podem repassar. El GOB citava quatre creixements ja aprovats per executar-se:

  • Hotel nou a Sant Tomàs, de 165 habitacions i 329 places turístiques.
  • Hotels nous de Santandria. L'anomenat Small Sagitario és de 44 habitacions i el Gran Sagitario és de 104 habitacions. Els dos junts representen 261 places turistiques.
  • Hotel de Torre-solí, de 450 places turístiques.
  • Hotels nous a Son Saura (Son Parc), els quatre hotels representarien 1.345 places.

De la suma de les dades anteriors, es dedueix que, només amb hotels, s'han aprovat per executar 2.395 places (quasi 4 vegades el que diu Ashome). Però és que a això s'hi ha d'afegir el creixement aprovat en xalets: 1.473 places a Son Parc i 1.191 a Torre-solí. O sigui que, tot junt, representa més de 5.000 places i una transformació molt considerable de territori de costa.

Si a Ashome no li preocupen aquestes xifres, li haurien de preocupar. Perquè una cosa és l'activitat turística i l'altra és el creixement urbanístic. Aquestes coses es confonien en els anys vuitanta, però hores d'ara convé saber-ho diferenciar. Precisament des del punt de vista d'una estratègia turística racional, és molt difícil defensar -com fa la patronal hotelera- que a Menorca li interessi afegir urbanització i milers de noves places a la costa.

El GOB posa aquest tema sobre la taula perquè hi ha planificat molt més creixement similar (vegeu la fotografia que acompanya aquesta notícia) i s'han de buscar fórmules per modelar-lo. Insistir en afegir places turístiques a l'estiu és un camí que duu a una problemàtica creixent de saturació i d'escassetat de recursos, al temps que una mala aposta econòmica i de condicions de treball.

Convidam a Ashome a actualitzar el seu discurs i a obrir un diàleg sobre les possibilitats de reconduir aquesta planificació i, per suposat, combatre l'oferta il·legal, que és un altre front.

Comentaris

Ashome

Molt intel·ligent diferenciar activitat turística i creixement urbanístic. Molt intel·ligent pensar en potenciar turisme de fora de temporada. Pensa Ashome en que els recursos hídrics de la illa no són il·limitats?

Qualitat

Les polítiques d'urbanisme en quant a turisme, haurien d'anar encaminades a reconvertir per dotar de major qualitat l'oferta existent (apartament/hotels/xalets del anys 70 quasi sense reformar) en tost de construir més. Més qualitat en tost de quantitat. Menys turistes per que que gastin més diners, menys pressió sobre els recursos de l'illa, més eficiència en el repartiment d'aquests. Han de dur a terme polítiques per reformar els immobles perquè siguin més eficients energèticament, menys consum d'electricitat i aigua, energies renovables integrades (obligatòriament).

Turisme

Ashome només l'interessen els doblers per omplir les seves butxaques i pagar un salari misèrrim als seus treballadors. Les patronals de qualsevol sector ja és ben sabut que fan els números a la seva mida i Ashome sembla que no és l'excepció.

Estimada Menorca

S'acaben els comentaris...ASHOME deu estar compost de gent que vol omplir.se les butxaques sense importar l'illa. No deuen ser menorquins i no crec tinguin coneixements del que representa matar la Natura

Menorca sostenible?

Molt malament anem si s'ha permès la creació de 2.395 noves places turístiques. On és la política proteccionista del territori? Això ens està fugint de les mans, a tots els que no volem que Menorca es converteixi en Can Pastilla, que ho serà en pocs anys si no aturem aquesta boixaria. No sé si tenim en compte la creació de molts hotels urbans, la nova plaga que ha modificat l'estructura dels centres històrics, al manco a Ciutadella. És necessari un límit de càrrega humana de tota l¡'illa, no és tant difícil i podria permetre que els menorquins també gaudíssim de l'estiu i no caure any rere any en el caos actual.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.