Back to top

Creixements urbanístics i sostre de places turístiques

La part posterior de Torre-solí té un gran creixement previst.

Poc a poc, es van anunciant nous creixements urbanístics al litoral de Menorca. Es tracta de més urbanisme a la costa, que funcionarà a l'estiu, incrementarà la pressió de la temporada alta i complicarà encara més la saturació i el desbordaments de serveis i subministres. Hi ha eines per afrontar aquesta dinàmica, però la societat les haurà de demanar.

Al recent hotel construït a Sant Tomàs (165 habitacions) s'hi afegeix la llicència atorgada per a dos hotels nous a la vorera sud de Santandria (que sumaran 150 habitacions), la llum verda donada a Torre-solí (un hotel i 397 xalets) o el creixement aprovat a Son Saura (4 hotels, 491 xalets, una residència esportiva i un centre comercial).

Potser encara hi ha gent que veu en aquests desenvolupaments una acció de progrés, però qui conegui les zones esmentades sabrà que no és gaire realista esperar que aquesta nova oferta d'allotjament turístic pugui funcionar fora de la temporada d'estiu. I ja fa molts anys que està diagnosticat que a Menorca no interessa incrementar l'oferta turística d'estiu, sinó anar-la canviant per altres que tenguin més opcions d'estar actives en altres estacions. Hi ha eines per anar fent aquest canvi, però encara no s'han aplicat a l'illa.

Aquests anys passats de forta crisi econòmica internacional, han frenat molt les inversions urbanístiques i molta gent pensa que a Menorca no es pot créixer més al litoral, però és una idea molt allunyada de la realitat.

El Pla Territorial de 2003 va eliminar milers de places turístiques previstes, però no les va poder eliminar totes. La Norma Territorial Transitòria de la passada legislatura encara va donar facilitats per a afegir alguns creixements més (com el cas citat de Santandria). A l'illa hi queden devers 4 milions de m2 per urbanitzar a la costa. Si no es fa res, s'aniran encimentant. 

A mesura que hi hagi repunts econòmics, tornarem a veure com es transformen importants zones del litoral i com creixen els problemes d'abastiment d'aigua (l'aqüífer continua baixant encara que plogui, degut a l'increment de demanda), d'energia, de recollida de residus, de depuradores que no donen a l'abast, d'aparcaments saturats o de sensació de massificació creixent.

Menorca hauria de fer una aposta decidida per acordar un sostre màxim de places turístiques, de forma que, qualsevol nou creixement, vagi precedit de l'eliminació de places antigues. La Llei turística ho permet i Menorca és l'única illa que no ho aplica, perquè al seu dia es va considerar que el turisme no estava tan desenvolupat com a les altres.

Si això es fes efectiu i les places turístiques, amb el temps, s'anessin reconvertint, hi podria haver més possibilitats de desestacionalitzar a partir d'eliminar capacitat d'allotjament de la punta d'estiu. Poca gent es va creure que el famós parc aquàtic de Biniancolla desestacionalitzaria res, i poca gent creu que un hotel darrere les dunes hagi de funcionar a l'hivern.

Podria ser bo, per exemple, que els hotels urbans sortissin a costa de reduir places a la costa i frenar indirectament el creixement urbanístic al litoral. La revisió del Pla Territorial és l'instrument que pot fer efectiva la definició d'un sostre de places turístiques. No s'hauria de perdre l'oportunitat.

Comentaris

Hoteles de ciudad

Ojo con dar beneplacito a los hoteles de ciudad, que amenazan seriamente con despoblar los centros de Ciutadella y Mahón y ojo con limitar las plazas turísticas de los hoteles y no controlar las correspondientes a airbnb!!!

Sostenibilitat, massificació i rendibilitat

També s'ha de tenir en compte que la rendibilitat social (la riquesa real que obté la societat en general) és molt major amb el lloguer turístic d'habitatges que amb hotels de costa, on moltes vegades poca cosa queda a Menorca, important fins i tot bona part de la mà d'obra i exportant la riquesa generada. Així que ens trobam amb ocupació del territori, massificació, i ni la riquesa que fa l'empresa ni els llocs de feina beneficien els menorquins. Llavors, què en treim a Menorca d'aquesta pressió territorial i humana? En canvi, com més pròxim als propietaris i treballadors menorquins és el benefici directe, major és el rendiment per turista, més deixen i més queda, o sigui que amb més pocs n'hi ha més per tothom. Personalment, m'estim més una modalitat turística que, amb més poca pressió humana i més sostenibilitat, doni un major rendiment. Dit açò, com més poca dependència del turisme tinguem, millor. Llogar, vendre ca nostra sempre ha de ser un darrer recurs, perquè el que ens interessaria a tots és poder gaudir de ca nostra i que es dediqui a feines de turisme només qui en tengui vocació, cosa que no és el cas. I si un moment donat hi falten menorquins per cobrir tots els llocs de feina en turisme, açò voldrà dir que no interessa més turisme. I les empreses que voldrien explotar-ho s'haurien de dedicar a altres coses o cercar altres bandes on hi hagi gent que vulgui fer feina per ells; ep, o millorar les condicions laborals, a veure si convencen més gent!

Turisme

Em costa d'entendre tot aquest despropòsit d'augment de places turístiques. Entenc que les places a les quals es refereix l'article no hi ha possibilitats de revertir-les. Els poders fàctics del sector hoteler i turístic són uns depredadors del territori com s'ha constatat manta vegada. Miren pel guany econòmic immediat i els importa un rave si l'aqüífer disminueix o no, o que es generi un excés de residus, els importa un rave el consum d'energia de fet els importa un rave absolutament tot excepte omplir-se les butxaques. Per ells Menorca es un negoci, res més.

Lloguer turístic

Bones, hem de tenir en compte que la nostra indústria ens agradi o no és el turisme i no podem anar en contra de tot. Des d'APTUME (Associació pel lloguer turístic de Menorca) creiem que el lloguer turístic podria ser una bona solució per desestacionalitzar però sembla que el Consell entén que és millor que els doblers generats pel turiseme acabin en mans d'uns pocs hotelers que no que es reparteixi de manera més equitativa entre petits propietaris que reinverteixen en l'economia local. Més informació a www.lloguerturisticmenorca.com

Lloguer turístic

Hem d’entendre que viure a les ciutats, pobles de Menorca i vendre tranquil-litat és incompatible amb el lloguer turístic. De cada vegada més, els centres s’estan despoblant perquè hem perdut el silenci, vesins, vida de carrer,... canviat per hotels, cases que es lloguen a turistes, restaurants. Evidentment, el turisme és la base de gran part de la nostra economia, però per açò ja tenim zones declarades turístiques. Hem de mantenir l’esperit veïnals als pobles de l’illa.

Lloguer turístic

No comparteixo gens la teva visió, però si es incompatible el lloguer turístic amb viure als pobles de Menorca, qué proposes per desestacionalitzar? Tots sabem que les urbanitzacions turístiques estan tancades a l'hivern, per tant jo crec que no queda més remei fer compatible el lloguer turístic amb la vida dels pobles de la millor manera possible. Amb la zonificació, el que aconseguirem es plagar d'hotels els pobles, cosa que sí produeix despoblament irreversible ja que un hotel dificilment tornarà a ser vivenda, en canvi una vivenda llogada turísticament durant un temps, es pot recuperar pel seu ús d'habitatge habitual. A banda que el lloguer turístic no suposa consum de nou territori, sino en tot cas ajuda a rehabiliar vivendes que potser no eren habitables pel seu estat i en un temps es dedicaran novament a ser vivendes residencials. Cal veure quin model volem per no empobrir la nostra economia i mantenir en la mesura del possible l'essència dels pobles de Menorca

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.