Back to top

La campanya del rústic

La cacofonia s'ha posat de nou en marxa. Com ja va passar el 2011, s'estan estructurant missatges per insistir en que, aquelles problemàtiques que són compartides amb molts altres territoris, a Menorca són culpa de la protecció territorial.

Aquesta illa és un pastís que fa gana per l'economia especulativa, sobretot en la part de sòl rústic. Els que busquen ingressos ràpids es senten molt atrets per poder comprar, construir i vendre en el camp menorquí. Els guanys en cada operació d'aquest estil són, sense exageració, de milions d'euros. I ara hi ha dues qüestions claus en aquest tema: la revisió ja iniciada del Pla Territorial i les eleccions de l'any pròxim.

Preparem-nos, perquè Menorca serà prest el territori de tots els mals. Recordem el mantra que es repetia en 2011, quan la crisi de 2008 es feina sentir amb força i hi havia una col·lecció de països europeus a punt de l'enfonsament econòmic. En aquells moments a Menorca es generaven sistemàticament titulars apuntant que la crisi menorquina era deguda a la protecció territorial.

Fa molts anys que els joves formats i preparats de tota Espanya han de marxar a l'estranger a cercar feina, perquè el govern central ha tancat els pressupostos per a la recerca, el desenvolupament i la innovació (han baixat un 40 % respecte a fa 10 anys). Idò ens diran que els joves de Menorca han de marxar perquè aquí ho tenim tot protegit.

Un dels sectors que pot generar llocs de feina i contribuir a millorar el món és el de les energies renovables, que actua com a motor a altres indrets. Però dels Pirineus cap a avall ho van aturar després que una gran inversió s'estàs dirigint cap aquest canvi tan desitjable. Haurem d'esperar que les sentències internacionals ens carreguin de sancions (que pagarem entre tots) per recuperar el seny energètic. A Menorca ens diran que està aturat perquè no deixam fer res enlloc.

Tota la península s'ha convertit en un espai on la gent jove té poques oportunitats de treball que no passin per fer de cambrers (amb tots els respectes cap una professió que hi ha de ser). Aquí ens diuen que ens passa degut al model que ha agafat Menorca.

És un missatge que pot semblar estantís, però que en altres ocasions ha donat resultats pràctics. Es tracta d'enfrontar medi ambient i economia, una disjuntiva que les societats més avançades ja han superat, fins el punt de convertir el medi ambient en la punta de la seva economia. Però aquí estem uns escalons per davall.

Aquí encara hi ha un sector que accepta l'ecologisme amb la condició que només parli de pardalets i floretes. Però si opines de conservar els ecosistemes o els processos ecològics essencials (bàsics per a conservar els pardalets i les floretes) llavors ja fas política.

Donem per suposat que les persones tenim grans possibilitats de condicionar els espais. Allò que no tanta gent sap és que l'espai també ens fa a nosaltres. I haver aconseguit sostreure el sòl rústic de la urbanització progressiva que pateixen altres llocs propers, fa que Menorca sigui diferent i que la gent que viu a l'illa també sigui diferent.

Haver sabut conservar els valors del camp menorquí ha posat aquest tros de terra al mapa mental de molta gent. Malgrat les crítiques locals que són corretja de transmissió d'altres interessos més amagats, la veritat és que aquesta manera de gestionar el territori ha rebut premis estatals i internacionals, i ha marcat un camí que molta altra gent ara segueix.

Queda molt per avançar en matèria d'aigua, d'energia, de residus, de massificació, de generar nous jaciments de feina no consumidors de territori, de recuperar gent preparada que ha hagut de sortir de l'illa, de diversificar l'economia més enllà del turisme. Qüestions complexes que requereixen fugir dels reduccionismes del tot o res, que banalitzen -molt intencionadament- el debat.

Menorca té encara un excés de terrenys programats per fer créixer les urbanitzacions existents i ve registrant un increment de places turístiques a gran ritme que carreguen sobretot la temporada alta. Davant aquells que consideren escassos els terrenys i els allotjaments disponibles, les dades mostren una realitat contrastada i fan bona la frase d'un recent conferenciant quan deia que també existeix una escassetat psicològica.

El futur -i el present immediat- passa per fer que el medi ambient i la qualitat de vida siguin eixos centrals en l'economia. I aquesta illa té l'oportunitat de fer-ho.

 

(Article publicat per Miquel Camps. com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 29/01/2018)

Comentaris

Protección territorial y HUMANA

Si queremos que Menorca sea un lugar de equilibrio entre la naturaleza y el ser humano, es éste último el que tiene que tomar determinaciones que protejan el entorno y postule un Plan Territorial acorde a las proporciones de la isla, protegiendo los territorios rústicos que hacen de esta isla un lugar singular y único, tanto por el paisaje que generan dichos territorios, como por la idiosincrasia de las familias que los trabajan. Esta es la razón por la que creo que se hace necesario, no solo ser conscientes de esta peculiaridad menorquina, sino tomar consciencia en cada momento de las decisiones al respecto por parte de los actores políticos que nos representan. Espero y deseo que Menorca siga siendo la isla que, en su momento, fue declarada Reserva de la Biosfera y nos siga seduciendo y enamorando a todos los que vivimos y la disfrutamos. Ya en los últimos años se está haciendo ligeramente asfixiante en el periodo estival y nos toca buscar maneras para regularlo y que así la isla siga siendo un entorno de equilibrio y convivencia. Por ello, es totalmente desaconsejable desde mi punto de vista recalificar terreno rústico, que únicamente nos llevaría a más superpoblación estival (y no estival) y a acercarnos cada vez más a los modelos de las grandes urbes y de aglomeraciones urbanas. ¡Por una Menorca rural, afable y cautivadora! ¡Que prime el ser humano y la calidad de vida por encima de del capital y los intereses especuladores!

Medi ambient

Crec que no esteim prou concienciats esteim en un punt on molta gent te prou feina amb viure eldia a dia i per desgracia a molta gent l'importa un ravec

Menorca

Res es pot afegir al que ens diu en Miquel, passo el seu escrit al Facebook demanant el màxim de difusió, tot i que està tristement dificil que els Midas, semblen majoria, tinguin en compte les veritats que defensem el GOB i alguns humans,

Na Coia ho confirma

Aquest article està molt endevinat. Avui mateix, divendres 2, la batlessa d'Alaior diu que l'increment dels preus de lloguer son culpa del PTI.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.