Back to top

Carretera. Teoria i dades.

Cada vegada que es produeix qualque accident greu a les carreteres de Menorca, s'obre una lògica polèmica sobre les possibilitats de minimitzar aquestes tristes notícies. Les famílies que han perdut alguna persona en els accidents, difícilment hi trobaran consol, però com a societat estem obligats a analitzar les maneres de fer més segures les carreteres.

És aquest argument, el de la seguretat, un dels que s'estan esgrimint sovint per demanar el desdoblament en la carretera general de Menorca. Però les informacions disponibles no apunten a que això sigui una via per fer-la més segura. Vegem quines són les dades.

En primer lloc, no s'ha d'oblidar que, en un accident, entren en joc tres elements bàsics: el vehicle, la carretera i el conductor. A les nostres terres, els vehicles acostumen a estar en bon estat. De la carretera en parlarem a continuació. Però dels tres elements esmentats, el més important és el tercer, la persona que condueix. Això és el que explica que a totes les carreteres es produeixin accidents. Amb conductors imprudents, no hi ha carreteres bones.

Ara bé, si acceptam que la majoria de conductors es comporten amb correcció, llavors les estadístiques ens poden donar una idea de quines carreteres són les més perilloses. Perquè, quan la culpa és del disseny de la carretera, els accidents s'acumulen a determinats punts. Són els que tècnicament s'anomenen punts negres i la Direcció General de Trànsit ha anat publicant anuaris que mostren on hi ha els punts negres de les carreteres de tot l'Estat.

El darrer anuari publicat és de 2014, però per agafar una sèrie més gran podem mirar quina és la realitat dels punts negres que es troben a les carreteres de Balears en els darrers quatre anys dels que es tenen dades.

El resum es pot veure al gràfic adjunt. Però en definitiva les dades oficials, de la DGT del Ministeri de l'Interior, ens diuen que:

  • En 2011 es van registrar 35 punts negres a Mallorca, 4 a Eivissa i cap a Menorca.
  • En 2012 n'hi va haver 33 a Mallorca, 5 a Eivissa i cap a Menorca.
  • En 2013 se'n van comptar 58 a Mallorca, 19 a Eivissa i cap a Menorca.
  • En 2014 (darrer any publicat) n'hi va haver 48 a Mallorca, 12 a Eivissa i cap a Menorca.

La campanya que s'ha llençat aquests dies a Menorca per demanar un desdoblament diu literalment: “la actual carretera general de Menorca llamada Me-1, es una carretera convencional de un carril para cada sentido y llena de puntos negros.”

Les dades, no les opinions, demostren que aquesta afirmació, que és la base per moure la campanya, és completament falsa. Per tant, qui la promou no sembla que cerqui seguretat. Deu buscar altres coses manco confessables (més velocitat, desgast polític, etc).

Però si continuam mirant les estadístiques hi trobam encara més informacions sucoses. La teoria que diu que les carreteres desdoblades són més segures també cau en picat. La carretera desdoblada d'Eivissa a Sant Antoni, anomenada C-731, té quatre punts negres en 2013 i quatre punts negres en 2014.

Si miram Mallorca, la carretera desdoblada Palma Manacor, anomenada Ma-15, té 6 punts negres en 2014 i 8 punts negres en 2013. La nostra carretera general de Menorca, que alguns qualifiquen de “tercermundista” té zero punts negres. Cap ni un.

Abordar els reptes reals

La velocitat acostuma a ser el factor més important a l'hora de definir la gravetat d'un accident. Aquí les estadístiques sí que són ben clares. Segons el darrer informe de sinistralitat vial (de 2015), el 65 % dels accidents a Espanya succeeixen a les zones urbanes i el 35 % en carretera. Però el 74 % de les víctimes mortals es produeixen en els accidents de carretera. A major velocitat, major risc de gravetat en cas d'accident. Menorca té ara mateix les carreteres més segures de Balears. I si realment el que ens preocupa són els accidents greus, no ens convé gens una carretera desdoblada, perquè implicaria incrementar la gravetat potencial de qualsevol accident.

Per tant, hem de centrar l'atenció en els veritables reptes en matèria de seguretat viària: l'excés de velocitat, la falta de vigilància en moments clau (matinades de cap de setmana), la manca d'informació sobre l'estalvi real de temps que es pot guanyar fent avançaments (1 minut?, 2 minuts?, 5 minuts?), el costum dels darrers temps d'anar mirant el mòbil, etc. Com veim, tot està lligat a qui condueix, no a la via en qüestió.

Un tema tan difícil com són els falliments de persones en accident, es presta a tota casta de reaccions. Algunes passionals, d'altres més interessades per la vessant política. Totes són comprensibles, però com a col·lectivitat, no ens podem moure només per aquesta casta de raonaments.

La carretera general de Menorca no té cap punt negre. Ho demostren les dades. Està clar que s'hi poden fer millores en alguns indrets, però el problema principal dels accidents a Menorca no és la carretera.

Des del GOB creim que és bo parlar de seguretat vial, que també implica abordar coses com els problemes de la massificació turística de ple estiu, els cotxes de lloguer sense límit, la necessitat de promoure més el transport públic, facilitar altres tipus de mobilitat, etc.

Tothom aposta per evitar al màxim els accidents. Apuntem idò cap els problemes reals i no desviem l'atenció en teories que no se sostenen.

Comentaris

SA NOSTRA CARRETERA PRINCIPAL.

En totes les legislatures sempre hi ha aquests pons negres, aquests son precisament la mala conducció, n’estic segur que si tot conductor anés a sa velocitat adequada i respectes les normes de tràfic a no ser un fall del vehicle passarien anys sens que hi hagués cap accident, per tant en un illa com san nostra que de punta a punta hi ha uns 50 Km. No hi ha perquè passar d’una velocitat segura. En aquest moment que estic xerrant de san nostra carretera principal, no entenc que si hi havia diners per fer s’obra que va ser aprovada, és un fet curiós, perquè es dona sa circumstancia de que ara està pitjor que abans, es hora de que tots els responsables de la política siguin persones coherents.

carretera general

I per què no una autopista amb 4 carrils per banda? Posats a fer com això es paga amb es diners públics! I a propòsit d'això, des bodri des tram Alò-Maò, qui es el responsable? Qui pagarà i restaurarà sa malifeta? Es farà amb voluntaris com a sa Illa des rei? Tot plegat em sona que amb aquestes històries hi ha alguns que s'omplen ses butxaques i no precisamemt amb còdols. D'aquí sa moguda.

És clar que el problema no és la carretera.

Gràcies per les dades. Ja podia intuir que el model mallorquí i eivissenc, del que sentim parlar contínuament pels embossos i accidents, no ha de ser el nostre. És clau mantenir la carretera tal i com està amb les millores puntuals que puguin ser necessàries i, especialment, anar cap un transport públic més freqüent i eficient.

PUNTS NEGRES

Esteim d'enhorabona !!! Menorca sense punts negres a sa carretera !!!! Aixi no fa falta ni fer cap obra, ni rotondes, ni cuatre carrils, res deixar-ho com està tot. Ho sou inteligents els del GOB. Esteim salvats. Jajajajajaja !!!!!!

error 404 logic not found

Mai heu fer aquell problema a escola de: si un taxi va de maó a ciutadella 90km/h y un bus surt de ferreries a maó a 80, quant es trobaran? Pues crec que vau fallar! Deizant de banda lo des punts negres (que tot es posar-s'hi). Estic dacord en que més velocitat = més ric de mort ja que hi ha molta més enregia amb s'impacte. Per tant si ara per ara 2 cotxus xoquen un contra s'altre ses velocitats es sumen, es a dir, anant a 90 tots dos, es lo mateix que si un anes tot sol (per sa soposada carretera desdoblada) a 180. Jo crec que quan l'arribem a desdoblar sa velocitat màxima sera algo inferior a 180, pero bonu tot i així en aquest tipus d'accidents sera igual de segura anat a fondu!. Anant al gra! que no es tracta de montar una carretera del mil, s'ha danar amb cap. En un món idil·lic mus ajuntariem tots, mediriem superficies perjudicades, coses a canviar, sa gent que "enten" més de medi ambient aportaria sa seva part, sa gent més " de la pela" faria un bons presupostos.... ja veis per on vaig no? fer lo nostro nostro i bén aclarit. Però nooo! que va! any rere any una cosa diferent. Però açò amb tot! bueno ja esta, ja m'he quedat agust! seny!

Carretera, teoria i dades

Se'm fa dificil pontificar sobre aquest tema, perque tothom te raó. 4 carrils consumeixen molt territori (2 per sentit), per contra nomes 2 es clarament insuficient. Sobre que en sa nostra general no hi ha punts negres, ho podran dir ses estadistiques, pero no es cert pas cert del tot, n'hi ha. Jo pens que ja hi ha unes inversions fetes, ara ocioses, que s'haurien d'acabar, perque ja s'hi han enterrat molts doblers, i retrocedir a s'estat inicial seria una bogeria i un malbaratament de recursos publics. Altra cosa es que allà on encara no s'hi ha actuat, ses actuacions es limitin a millores puntuals de molta efectivitat i poc cost en inversió i en consum de territori. I per acabar una millora de nul cost i molt eficaç, encara que topi amb un prejudicis molt arrelats. Es dona per fet que nomes s'ha de limitar sa velocitat màxima. I per que no sa mínima? Quan es produeix un accident per avançament, es culpable podra ser qui avança, però qui el provoca (per a mi maxim culpable, encara que no reconegut) es qui fent abus d'un dret que no deuria tenir, va de "passeig" amb es major menyspreu per a tots qui van rere seu i amb mes pressa que ell. Bastaria amb multar a tots aquells que van a una velocitat inferior a una raonable per a cada tram, per a solucionar bona part des problema. I aço, en termes economics i mediambientals te cost zero.

La velocidad mínima legal ya

La velocidad mínima legal ya existe: es la mitad de la máxima permitida. Si no nos leímos el código de circulación seguro provocamos accidentes. ¿ Un carril por dirección claramente insuficiente? No veo por que. ¿Por que no puedes correr en agosto? Por trabajo cruzo la isla todos los días de verano a diferentes horas. Con todo en contra tardo 11 minutos más , sin pasar de 90. Salgo 15 minutos antes y ya. Hay puntos de mala visibilidad , cruces mejorables, alguna señal más que defectuosa o confusa, pero todos los accidentes que he visto han sido en lugares diferentes. Lo que yo veo coincide con las estadísticas.

La cançó de cada estiu i les infraccions al codi de la circulaci

Cada any la mateixa cançoneta d'estiu, la carretera queda petita o no es pot fer la via que fem la resta de l'any. Fer canvis per destruir territori per dos mesos? Més valdria limitar l'entrada o el lloguer de vehicles? Abans de fer res primer de tot que fóssim modèlics en compliment del codi de circulació i no que sigui paper banyat a les carreteres i a les ciutats amb el vist i plau de les autoritats competents. Aquest és l'ordre i la modernitat que volem per Menorca?

Vehicles invasors

No pens a ser l'única a observar que l 'anomenat "turista" sembla un invasor, no respecta el pas zebra, no fa servir l'intermitent, fa les rotondes com li peta i llença llaunes per les finestres i fins i tot burilles, sense nombrar a la velocitat que vol circular, però no son vacances? no es ve a Menorca a descansar? els que no podem relaxar.nos som els que vivim a l'illa!!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.