Back to top

Carretera: Obres que fan ferides, encara que siguin més petites

Han començat les obres a la carretera general entre Ferreries i Ciutadella. El moviment de les excavadores ja mostra ferides al paisatge. Malgrat les reduccions que s'han aconseguit aplicar, hi haurà transformació a vàries zones.

El projecte per intervenir en el tram de ponent de la Me-1 s'havia dibuixat per l'anterior equip de govern del Consell Insular, però l'obra no estava adjudicada. Això ha permès més facilitat per a revisar les intervencions previstes i adjudicar un projecte nou.

Molt més laberíntic està resultant el procés del tram Maó-Alaior, on les obres estaven iniciades i s'havien començat a alçar alguns dels enllaços de doble nivell més polèmics. El contracte es va rescindir quan es va deixar clar a l'empresa adjudicatària que no s'aportarien més diners, com venien demanant. Però a l'administració pública, desfer processos és força complicat. Ara ha començat el nou dibuix del tram de llevant i caldrà veure com acaba.

Mentrestant, la part baixa de la Costa Nova fa dies que ha rebut la visita de les màquines. Sembla que, amb l'objectiu de no entorpir gaire la circulació durant l'estiu, aquests pròxims mesos es faran intervencions que queden fora de l'asfalt.

A l'entrada del Pilar, hi ha una de les actuacions més significatives. En haver eliminat un pas soterrat que inicialment s'havia dibuixat per accedir al castell de dalt la costa, ara els vehicles que venen de Ciutadella i volen anar a aquest establiment turístic han de passar pel túnel del Pilar. Les dimensions de la infraestructura no permeten el doble sentit de vehicles de certa amplada, però no es pot ampliar per trobar-se en zona protegida. Per tant, es fa un altre túnel per als vehicles que surtin de la platja i vagin cap a Ferreries.

Se suposa que s'han d'aplicar una sèrie de mesures de mitigació de l'impacte. Les alzines adultes que interfereixen el nou traçat seran trasplantades -com es va fer amb gran part dels arbres de la variant de Ferreries- i tot el tram s'ha de dotar amb passos dirigits per a la fauna silvestre.

S'han eliminat les grans estructures de doble nivell que en el seu dia s'havia dibuixat davant les pedreres de Son Sintes i davant Es Tudons, però això no vol dir que no es facin intervencions. Igualment, els vorals s'ampliaran a cada banda, hi haurà sistemes de canvi de sentit o regulació d'entrades i sortides.

En el seu conjunt, el tram Ferreries-Ciutadella la carretera general, haurà reduït l'impacte respecte al primer projecte en una tercera part. Per tant, la transformació serà menor del què hauria pogut ser, però segurament més gran d'allò que ens agradaria.

Comentaris

Xiiisss No hi ha manera que

Xiiisss No hi ha manera que canviem el xip, que comencen a NO FER, per a començar a fer d'una manera ben diferent, respectant tot el que es extraordinari i unic.

Obres a la carretera

És llàstima, i no parlo del GOB, que les crítiques es modulin segons el color del partit que fa la destrossa. El que fan a la carretera, a la zona del "castell", fa pena. Quan tindrem un partit que defensi la conservació i el creixement 0? Aquest serà el meu.

Passes amb realisme

Salvador, entenc totalment el que dius, però açò és pretendre que el Consell actuï totalment d'esquena a la voluntat de la gent. Tu ara no facis res a la carretera i en tornar tindràs una altra majoria del PP que ves a saber quina te la farà. Una cosa és allò que pot voler una o altra persona, com li agradaria que fossin les coses, el tipus de societat que requeriria menys carretera o fins i tot viure en un context estatal i de recursos que permetés plantejar les coses d'una altra manera. Però assumir la realitat vol dir convèncer part de la societat que a Menorca no s'han de fer infraestructures desproporcionades, que una autopista (que és el que voldria molta gent per pura comoditat) no faria altra cosa que propiciar un augment de població i de parc automobilístic totalment insostenibles, que es pot anar millorant el transport públic (tal com es fa) i promovent una mobilitat diferent dins dels pobles (tal com es va fent). I anar més enllà d'açò és regalar el Consell als que no tenen sensibilitat pel territori ni per la societat. Jo personalment estic cansat d'explicar per què no ens interessa (als que estimam Menorca, i no rall només de territori) una carretera a dos carrils per banda, i és que a bona part de la societat li és totalment indiferent si la carretera general ocupa 10 metres d'amplada o si n'ocupa 30, però a la majoria l'emprenya quedar-hi aturat o haver de fer paciència una estona perquè ha d'anar més a poc a poc del que creu que hauria de poder anar. I amb açò no vull dir de cap manera que no s'hagi de fer pedagogia i anar explicant que es pot anar canviant el xip, però valorant bé a qui ens adreçam i què pot passar si no ho valoram bé. És allò del pragmatisme, que requereix moure's dins del paradigma, especialment si el vols canviar.

carreteres

Si perqué no una carretera , no amb dos carrils per banda ,millor amb 3. I hotels? contra mes hi hagi millor, blocs d'apartaments o casetes adosades estil "poble de pescadors",si pot ser a la vora de la mar, rotondes a manta etc. Piscines per tot arreu i desalinitzadores, es clar. També es podrien augmentar el ports esportius i per tant el número de llocs d'amarres. Clar que per això farien falta mès depuradores. Mes camps de golf, això tambè es important i dona molts doblers. Això es futur per sa roqueta, es a dir una illa ben cimentada.

Carreteres

Les alzines adultes dificilment sobreviuen a ser trasplantades, es tracta d'una especie d'arrels profundes que no admet el ser trasplantada a diferencia dels ullastres que si donen bons resultats. Per tant opin que es maquillatge i malgastar diners, apart de sembrar un camp d'arbres morts com ja ha passat altres vegades, cosa que tampoc afavoreix el paissatge. Respecta a crítiques segons qui governa i qui fa les obres... és veritat que ara hi ha una mica més de sensibilitat però tot s'acaba fent i els m2 de coberta artificial son els que son, i seguim pel mal camí. D'aqui 15 anys autopista, no? Si es que no han arribat els vehicles voladors... cosa que fara perdra totes les aus i la calma d'aquesta illa. Qui diu progres??

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.