Back to top

El temps entre postures

Vàries vegades han arribat a Menorca ocells petrolejats. Són aus que han tingut la mala sort de topar-se amb el petroli que per accident o mala voluntat alguns han abocat al mar. No solen tenir un bon diagnòstic.

Intentant llevar-se la pasta negra que s'aferra a les seves plomes, acaben ingerint hidrocarbur i això es tradueix en disfuncions internes importants. I si el bon fer de veterinaris i naturalistes aconsegueix superar aquesta intoxicació, encara queda un segon problema, sovint més difícil de resoldre. Perquè el petroli elimina la capacitat de mantenir el plomatge impermeabilitzat, i això en ocells marins és una qüestió clau per no morir de fred i per poder operar amb facilitat en el mar a l'hora d'alimentar-se.

L'ús del petroli com a combustible ha estat un invent enorme dels humans, perquè la capacitat energètica que acumula aquest líquid espès és difícilment comparable amb altres fonts energètiques. A canvi, amb l'inimaginable volum que en consumin cada dia, es provoquen coses tan complicades de resoldre com el canvi climàtic o els mateixos abocaments al mar.

Fins ara, tot això s'ha anat engiponant com s'ha pogut, entre penalitzacions a les emissions de CO2 i normatives de vaixell de doble casc. Però ara ens enfrontam a un tema més complex, perquè tot indica que la humanitat ja ha esgotat les principals reserves petrolíferes del planeta.

Alguns llenguatges són molt enganyosos. Així, es solen publicar notícies sobre la “producció” de  petroli, quan el petroli no es produeix, sinó que s'extreu de bosses subterrànies elaborades amb una escala de temps que dista molt de ser la humana. Per això s'anomena combustible fòssil i es diu que és un recurs no renovable.

Tradicionalment, això del petroli ens ha sonat al Golf Pèrsic, a Amèrica del Sud i algunes altres zones, però sempre llunyanes. Això no obstant, l'escassetat d'aquest “producte” fa que les grans companyies que viuen de l'ansietat energètica planetària hagin decidit invertir en la recerca dels pocs reductes d'or negre que se suposa que hi ha en la nostra Mediterrània propera. O sigui, que ara ens enfrontam a les prospeccions amb canons de so que poden convertir l'ecosistema marí en un infern, i al perill sempre latent dels vessaments de l'estil del Prestige.

El coneixement dels projectes extractors al voltant de les illes ha provocat una reacció a la contra que poques vegades es veu. Unanimitat gairebé total a nivell institucional, empresarial i ciutadà. Tot i així, convindrà treballar amb atenció, perquè les companyies que empenyen les prospeccions no són precisament corporacions que es deixin arronsar.

No és recomanable perdre massa temps ni energia (d'això va el tema) en les habituals postures per veure qui és el culpable o qui és el més íntegre. L'actual Llei d'Hidrocarburs és de 1998, de l'època Aznar. Alguns permisos d'investigació (com el de Capricorn Spain, al golf de València, que ha provocat la revolució a Eivissa) són de 2010 i 2011, de l'època Zapatero. D'altres (el de Capricorn Nord-est al golf de Lleó) han començat la seva tramitació en 2013, o sigui època Rajoy.

I per ser justos, també val a dir que els ciutadans de Menorca, Reserva de Biosfera, vam anar augmentant el consum energètic fins que la crisi ha fet que la cresta de consum vagi baixant de nou. Tal vegada idò hauríem d'anar per feina.

En aquest sentit, tant la Llei com els permisos atorgats són clars quan diuen que no suposen una autorització automàtica de feines de cap tipus, perquè prèviament serà necessari realitzar els tràmits d'avaluació ambiental. Per tant, si els impactes ambientals s'avaluen com a massa negatius, els treballs no s'han d'autoritzar i no hi ha dret a cap indemnització. Caldrà vigilar anuncis als butlletins oficials i terminis d'al·legació.

La idea de preparar un món on no hi hagi petroli -o tengui un preu inabastable- ja es comença a veure per part de molta gent com una necessitat més a curt que a llarg termini. Aquesta és la filosofia bàsica de les anomenades “ciutats en transició”, això és, transitar cap un altre model energètic.

Tothom ha pogut veure les conseqüències de les pressions de les grans corporacions petrolieres sobre els governs de diferent signe. El resultat és que s'han frenat tots els projectes d'energies renovables i fins i tot es vol penalitzar l'autoconsum d'electricitat feta amb fonts alternatives. Es pretén així que tothom hagi de passar si o si pel combustible fòssil, que és un negoci controlat per poques empreses. Això fan els suposats defensors del “lliure mercat”.

Serà mal d'arranjar sense una ciutadania que s'informi, que es formi i que es posicioni. I per suposat, es necessitarà que les institucions públiques estudiïn un nou llenguatge corporal, on la postura (la foto, la declaració solemne...) sigui només una conseqüència lògica. No l'objectiu final.

 

(Article publicat per Miquel Camps al Diari Menorca de dia 17/02/14)

Comentaris

Postures

Vaig llegir l'article al diari i no puc estar més d'acord. Menys posturetes davant la càmera i més fets en favor del territori.

pujar el to de veu de la ciutadanía!!!

Es una llàstima que els nostres dirigents no tenguin coratge per mantenir les mateixes posicions davant sa cámara i entre bambalines .Fa falta coratge ,visió de futur i capacitat de risc per a dur endevant un nou model amb convicció i coherencia i apostar pel diàleg social per dur ho endevant. Aixó a Menorca es bàsic.Només confiar que la societat menorquina sí tindrà aquesta visió,i la exigirà als seus dirigents. Canviar d' opinió sobre un model que es demostra insostenible es positiu, quan un sap escoltar pot fer bona política..Ens farem escoltar. Gracies Miquel Camps

CONSTRUIR UNA IDENTIDAD COMÚN

Nosotros somos los únicos individualmente que damos testigo con nuestro ejemplo de quiénes somos como conjunto. Un conjunto definido tiene su propio distintivo. Todos saben de quién se trata, lo que quiere como conjunto y hacia dónde pretende dirigirse EN TODO MOMENTO. Hace falta ( y no basta) implicarse más en nuestro pueblo y construir una identidad común con voluntad común. Defender nuestra tierra pero no con palabras sino CON ACTOS. Si esto pasa no es tan sólo responsabilidad de los dirigentes pues es también responsabilidad ciudadana ("quiero petróleo pero no en mi casa" no suena a justificación razonable). Por lo tanto yo me preguntaría: ¿Se puede parar esto? ¿Cómo? Al final mover el conjunto es más difícil que moverse uno mismo (posición) pero ¿y si lo consiguiéramos? Vale la pena intentarlo pero ¿todos lo quieren? ¡Partamos de ahí! Tener una buena idea es útil si se comparte pues ayuda a mejorar a aquel que quiere tomarla. INVOLUCRÉMONOS. ¿utopía?¡no sé! ¡decídalo Usted mismo!

Tots hi hem d'ésser

Magnífic article. Vaig conèixer Menorca l'any 1960. Com ha canviat tot! Tots som concients del perill que comporta exprémer el planeta fins a deixar-lo exhaust.Tothom hi ha de col-laborar, no només els illencs.

cambio de posición

No podría estar más de acuerdo, no se puede decir más claro y bien explicado. Contradictorio es no darnos cuenta que nuestra forma de vida es también responsable de esto. O bien cambiamos nuestra forma de vida o de poco servirá protestar (quiero petróleo pero no en mi casa! es muy egoísta). Todo al final empieza por un cambio de actitud en las personas y sin eso todo lo demás sirve de poco.

petroli ¡NO!

D'acord amb la necessitat d'un canvi d'actitud personal, cal pensar-hi: menys cotxe i tot el que son els seus derivats, podem? i do! fem-ho!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.