Back to top

El misteriós informe dels dragats de Maó

Operacions de dragat

Autoritat Portuària vol dragar el port de Maó i tirar els fangs a la mar. El GOB va aturar el primer intent quan es va demostrar una alta concentració de contaminants. Ara han anunciat de nou la mateixa intenció perquè diuen que han resolt el problema. El GOB vol veure la nova documentació i Autoritat Portuària no contesta, malgrat que la legislació obliga a mostrar els expedients.

En el 2009 Autoritat Portuària va anunciar que dragaria la part interior del port i que abocaria els materials a un punt proper a s'Algar. Però finalment el tema va quedar aturat, perquè per poder fer aquest abocament a la mar cal que els materials no tenguin contaminació important.

Diversos estudis han demostrat que els fangs del port de Maó contenen gran quantitat de metalls pesants, degut principalment als abocaments industrials sense depurar que es van fer als anys setanta, i també a algunes activitats incontrolades del mateix port. Autoritat Portuària va encarregar en 2009 un estudi propi que semblava demostrar que no hi havia tanta contaminació, però el GOB va detectar un "error" en les sumes i el resultat final mostrava una concentració superior al que marca la llei per poder abocar aquests materials al mar. L'operació es va aturar.

En aquell moment, el GOB va plantejar que si cal dur a terme cap actuació per guanyar més calat, s'hauria d'aprofitar per treure del medi marí uns contaminants que mai haurien d'haver-hi arribat. En aquest sentit, el millor destí dels sediments seria un abocador controlat o una estació de descontaminació. Però de cap manera el mar obert.

Però a finals de 2011 es va anunciar que tornaven a planificar el dragat i que ho abocarien tot al mar perquè ja havien "trobat una solució". El GOB vol saber quina és aquesta "solució", perquè els metalls pesants del port no desapareixen per si sols. I si ja s'ha demostrat que les concentracions superen el màxim permès per la llei per abocar al mar, no sembla de sentit comú que una administració pública segueixi intentant escampar la contaminació en tost d'aprofitar l'actuació per a treure-la. Que és, per altra part, el què diu la llei que s'ha de fer.

Així les coses, es va donar entrada a un escrit per poder consultar la documentació el passat desembre, però no s'ha rebut resposta. La legislació aplicable diu que s'ha de contestar en el termini màxim d'un mes. El GOB ha entrat un nou escrit recordant els drets dels administrats i demanant de nou poder consultar l'expedient sense traves.

Comentaris

L'AUTORITAT DESAUTORITZADA

Quan un organisme actua amb aquesta prepotència perd tota l'autoritat. Què podem fer els ciutadans d'anar a peu per defensar-nos d'un "monstre" com l'Autoritat Portuària? Indubtablement cal denunciar ! Enhorabona al GOB

L'AUTORITAT DESAUTORITZADA

Tenim la sort de que hi ha algun col·lectiu que mire per Tenim la sort de que hi ha algun col•lectiu que mira per el bé del medi ambient que sinó les coses anirien de qualsevol manera i abús de tota mena. Per tant L'AUTORITAT DESAUTORITZADA està obligada a donar la informació que el GOB li està demanant. Ja és hora que tanta prepotència desaparegui de la nostra Democràcia. el bé del emdi ambient que sinó les coses anirien de qualsevol manera i abuso de tota mena.

No hem de badar

Si vosaltres, el GOB, esteu segurs de les vostres afirmacions , si les fonts que os poden assessorar així ho certifiquen, amb garanties, amb rigor científic i disposeu de les proves i analítiques irrevocablement contundents, repeteixo, si es així, es la vostre obligació social i moral fer-ho saber a tothom per tots el mitjans disponibles, presentar les analítiques i els estudis científics amb les seves conclusions, de una forma entenedora a tots aquells que tenim orelles, que crec som la majoria i vosaltres amb tots nosaltres fer una oposició taxativa a que es remoguin el sediments i que posteriorment siguin vertits a la mar. Ja esteu i estem fen tard, amb una gent capaç de falsejar dades d’analítiques amb “error” de suma i que no presenta, es dir que amaga, informes tècnics que li son requerits, no val a badar. El dia menys pensat desembarcaran amb les seves maquines i es posaran a la feina i llavors el intent d’aturar-los no passarà de ser una parodia testimonial. Deixeu-vos de punyetes i aneu per feina. Publiqueu els vostres informes, estudis i analítiques, publiqueu-les a la Web, a la premsa local, passeu la noticia a agencies de presa nacional. Es cert que el poble no coneix els projectes i analítiques que amaga l’Autoritat Portuària, però tampoc hem vist els vostres informes i això solsamènt serveix per crear dubtes i passotisme en el normal dels mortals. I si això no basta truqueu als de Greenpeace o a qui faci falta. El darrer que hem de menester a les nostres costes es mes merda, i menys si es tracta de metalls pesats. Ja seria fer un gra massa que a una Reserva de la Biosfera que pretén ser exemple ,no se molt be de que, permetéssim que vinguin a fer-nos una empasta d’aquestes proporcions. Si al Ministerio de Fomento estan ansiosos de dragar, que draguin el riu Manzanares, i si per força a de ser un port que ho facin a Navacerrada, que també es un port.

LES DADES I QUE PODER FER

He vist els comentàris anteriors, tots ells de indignació i també de sentit de impotència en front d'una entitat com Autoridad Portuaria. En primer lloc, penso que no cal aportar mes dades per que les dades i els anàlisis els varen fer la pròpia entitat portuaria i ella mateixa va admetre que els resultats validaban la perillositat i la necessitat d'eliminar els residus via avocador controlat i no avovant-los al mar. En quant a que podem fer, màgradaria recordar que aquesta entitat en si i com a entitat jurídica no te cap anim d'enverinar el mar de Menorca, si no que els responsables d'aquesta decissió son en tot cas les persones que dirigeixen aquesta entitat, i aquestes persones conviuen amb tots nosaltres. Per tant sempre tenim la possibilitat d'anar recordant-lis les seves males intencions o manca de responsabilitat cada cop que les veiem, cada cop que puguem recordar-lis i cada cop que enviem un correu electronic reiteratiu de recordatori diari al seu nom a aquesta entitat, per exemple.

Dragats ?

Des de Barcelona us dic que cal fer molt de soroll, si no, no hi ha res a fer, cas de exemple el de la petroquímica de FLIX, si no es fa resò del tema, es queda en un calaix.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.