Back to top

Inseguretat jurídica insostenible

Les construccions il·legals, un problema greu en el sòl rústic.

Premiar als que s'han saltat les normes, afavorir interessos particulars i rescatar antics projectes d'urbanització en primera línia de costa. Aquesta és la filosofia que es desprèn del nou Decret urbanístic aprovat pel Govern Balear i que ha de discutir-se al Parlament.

Aquells ciutadans que han fet les coses conforme a la llei, que han redactat projectes, han pagat llicències i han passat inspeccions, veuen ara com la nova norma atorga un premi als que s'han saltat tots els tràmits. Aquells que no han seguit la llei, que no han contribuit amb els seus impostos, que no han generat llocs de feina legals, ara tindran una situació de privilegi.

El Decret no només preveu la legalització de zones d'hortal i similars, sinó que obliga als ajuntaments (la redacció actual no és opcional) a declarar-ho urbà. I quan un terreny es declara urbà, llavors cada ajuntament ha de proveïr de tots els serveis propis d'aquest sòl (llum, aigua, recollida de fems, etc). Un servei que es pagarà amb diners públics, o sigui, amb càrrec a la resta de ciutadans.

Certament la nova normativa proposada pel Govern és l'antítesi de la seguretat jurídica que tan proclamaven en campanya electoral. Si s'aprova l'actual redacció, tornarem als anys setanta i vuitanta, quan es permetia als promotors edificar i vendre sense tenir totes les tasques d'urbanització prèviament executades (sanejament, il·luminació, construcció de voreres, etc). En molts de casos, les empreses promotores es van esfumar quan ja tenien prou cosa venuda, i llavors, una vegada més, els serveis d'urbanització es van haver de fer amb càrrec públic.

Alguns trams d'urbanització en primera línia, que el PTI va aconseguir desclassificar, podrien tornar a aparèixer gràcies a l'ambigüetat d'aquest Decret llei. I els béns de patrimoni que no estiguin als inventaris municipals (generalment molt deficients) podran ser destruits, perquè els ajuntaments ja no estaran obligats a incorporar el catàleg de manera prèvia als processos urbanístics.

Ara, els camps de golf tornaran a ser el què sempre han volgut ser a les nostres terres: una excusa per poder urbanitzar allà on no es podia. Ara aquests projectes que es presenten com a sostenibles, podran anar acompanyats d'oferta complementària, és a dir, d'urbanització. I també les evaluacions d'impacte ambiental es podran resoldre quan l'administració simplement no contesti.

L'economia no s'alçarà a base de destruir el territori. Precisament ha estat aquest model el què ens ha duit a l'actual crisi. Aquest decret és urbanisme a la carta, és a dir, pensat perquè alguns grups de pressió obtenguin grans beneficis ràpidament, mentre que la resta de la societat hi perd. Això és totalment contrari a la lògica de la planificació territorial i un agravi comparatiu amb els que ho han fet bé. Un Decret que desplanifica, no pot crear seguretat jurídica ni activar l'economia.

Aquesta filosofia és del tot incompatible amb una Reserva de Biosfera. Esperem que el Consell Insular mostri més seny en l'ordenació del territori o això serà un ridícul internacional.

Comentaris

Seny, senyors, seny...

Ara és el moment de pressionar i fer saber que si prospera el projecte ens tindran en contra d'una forma bel · ligerant i no transigent. Vosaltres esteu ben situats per liderar l'ofensiva i cercar, si hi ha ..., potser si ..., suports al Consell Insular per desmarcar-se en el possible de les polítiques, diguem, Mallorquines.

Previsible

No podem dir que sigui motiu de sorpresa. Amb la dreta guanyen els interessos dels empresaris i els empresaris es mouen pels diners. Punt. No hi ha més. No dic que sigui una mala cosa, sempre hi quan es tinguin en consideració una sèrie de valors ètics, medi ambientals, de responsabilitat social empresarial,... Es possible ser sostenibles enmig d'aquest mar de situacions insostenibles. Però es necessita tanta calma, mesura i seny que dubto que en sortim si ens deixem fer pels qui manen el vaixell. No es manca de confiança. El que passa es que cal fiscalitzar d'aprop els moviments. Probablement abans calia un consorci de disciplina urbanística. Ara es necessita més. Proposo, vista la situació, que tota la màniga ample que es dona ara en urbanisme es condicioni a que els projectes tingui un caràcter clarament reversible, com quan es va condicionar als parcs fotovoltaics a tenir aquest paràmetre per poder ocupar un espai de la Rerserva.

Quien premia a un tramposo, se mancha

De sorpresas nada, si el PP realizo una oposición, rencorosa y de engaño hasta lo indecible, realizo una campaña mentirosa y de engaño descomunal, he inicio unas reformas mezquina, con la sola intención de beneficiar a los empresarios, como nos sorprenderían ahora quieren revitalizar la gran burbuja del ladrillo que tanto beneficio le dio a sus amigos y arruino el país, esa es la verdadera herencia del PP que además se esfuerzan darle al ventilador de las culpas de la crisis. Ahora que han llegado como los salva-patrias, solo espero que se deban tomar, varias dosis, su propia medicina y así, se coman gran parte de la porquería que además de crearla con la ley del suelo, la alimentaron con la sola intención de quitarle votos, se puede ser mas mezquino. Viva el masoquismo y que la crisis dure 4 años mas, es la única forma de sacudirnos de una vez a los que anteponen el dinero y las empresas a las personas.

HAN TARDAT POC

Ja comencen, en molt poc temps s'han tret sa careta. Reforma laboral ( a matar es treballadors), reforma educativa (a matar es futur), reforma sanitaria (comença es copagament, a matar sa sanitat pública) i no hi podia faltar, reforma lleis territorials (a matar s'Illa). Si volen guerra, haurem de tornar a lluitar com als 80s i 90s. PODEM!!!

La nova política urbana del PP.

Benvinguts companys, abans de res, no ens enganyem, no podem esperar que el Consell Insular pretengui canviar de model de gestió de l'urbanisme a la carta que sempre han desitjat i que ara pretenen posar en marxa, un cop que governen a tot el arxipèlag, el seu sentit de responsabilitat ja la coneixem. Hem de fer tot el possible perquè el nou decret surti a la llum, i mentre més ciutadans la coneguin de la nostra Illa millor. El més perillós de tot això és que el decret preveu que els Ajuntaments gairebé tots ells del PP, puguin legalitzar zones de horts i similars a declarar com a zones urbanes, sense tenir tots els requisits de serveis en condicions. El PTI que tant esforç va costar construir i planificar gràcies a la participació ciutadana, es pot anar en orris. No ens ho podem permetre. Els camps de golf serà l'excusa perfecta per a la tramitació i execució. Ens hem de posar en marxa de nou. Alguna cosa seriosament caldrà fer al respecte. No podem tornar a la situació dels anys setanta. Vénen temps de moltíssima reflexió.

previsible

Poca movilizacion hay aun.....tendran que dar mas vuelta a la tuerca para que casi ahogados saltemos. Durante años nos han domesticado, han conseguido que nos metamos cada uno en nuestro rinconcito y no digamos nada. Como no hablamos con los demas, no nos ayudamos, no compartimos, es facilisimo que hagan lo hacen. Recuperemos las plazas, PODEM!!!!

Seny, però per tots

Mes a dalt demanava seny a la classe política, crec que també cal demanar-ho als autors d'alguns comentaris, no aneu corrents a esmolar els sabres sense tenir tota la informació, una cosa és saber i una altra és imaginar, una cosa és ser diligent i l'altra precipitat. És cert que a priori no pinta bé però interlocutors vàlids i ben posicionats com el GOB​​, i per que no altres, han de realitzar la seva tasca en l'entorn del CIMe en un intent de modificar opinions i conductes, vull pensar que més mal informades que mal intencionades. Han de realitzar la seva tasca d'agent moderador, assessor i pedagògic i ... ja veurem venir. No dic que no sigui oportú tenir l'eina ben esmolada si un sap com utilitzar-la i en el seu moment oportú. No siguem simplistes, deixeu-vos de bons i dolents, nosaltres i ells. En aquest tipus de coses cal fer un ús adequat de la informació i no de la imaginació. Arribat el moment, modestament, aportare el meu granet de sorra allà on i com sigui precís i m'agradaria veure-us a tots. I per cert, una cosa és esmolar l'espasa i una altra molt més practicada és esmolar la llengua o com a molt la ploma. No va especialment per vosaltres, amics, però jo ja m'entenc ... i vosaltres segur que també.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.