Back to top

Biomassa sí, destrosses no

Les rabasses amb arrels, s'han deixat sobre el terreny
Talls poc nets i branques rompudes
Ningú elimina les branques rompudes pel pas de les màquines
Molta rama tallada (combustible) que no deu donar prou rendiment
Ningú es preocupa de l'estètica, ni tan sols en zones properes a urbanitzacions
Tota la zona és plena de trossets de rama, amb un gran perill d'incendi
En tost d'extreure arbres seleccionats, s'actua creant nous vials
Obertura de vials i vegetació esbrellada
Concentracions de branques tallades i arbres ferits
El risc d'incendi és més gran ara que abans

L'extracció de biomassa pot ser una activitat interessant, fins i tot recomanable en alguns casos, però de cap manera pot justificar actuacions com les que s'estan veient darrerament per Menorca.

Arbres esbrellats, rames trencades, extracció en base a obertura de vials, gran quantitat de rama deixada sobre el terreny, facilitats d'erosió i major perill d'incendi, són un mal balanç per una activitat que es vol presentar públicament com a “sostenible”.

Fa temps que es parla de les possibilitats de l'aprofitament de la biomassa als boscos de Menorca. Certament, és una oportunitat per a contribuir, encara que de manera modesta, a disminuir la dependència del combustible fòssil i a dinamitzar una certa activitat econòmica. Algunes zones boscoses de l'illa permetrien aquesta extracció racional d'un recurs que és renovable.

Però el que s'està observant amb les intervencions de les empreses que talen per enviar combustible cap a fora, no té res a veure amb aquests plantejaments raonables. I és que diversos factors es sumen per fer difícil un resultat positiu.

En primer lloc, cal tenir en compte que aquesta explotació per exportar es fa a partir de subcontractes de subcontractes. És a dir, que l'empresa que actua dins el bosc té uns marges molt petits de benefici, que acaben traduint-se en que s'oblida qualsevol plantejament de sostenibilitat i es converteix en un extreure el màxim de m3 de llenya en el mínim de temps. A costa del que sigui.

En segon lloc, es tracta d'empreses no lligades a l'illa, amb visió molt a curt termini. Les empreses que fan extracció forestal i volen continuar fent aquesta feina a Menorca, no actuen ni d'enfora amb aquestes males arts.

I en tercer lloc, no es sap per quins estranys motius, a les empreses que treballen per exportar biomassa no s'hi apliquen per res els mateixos criteris que s'exigeixen habitualment a les empreses menorquines. Perquè d'altra manera, resulta inexplicable comprovar la permissivitat amb què es treballa, del tot inhabitual a Menorca (vegeu el reportatge fotogràfic, corresponent a una zona de Coves Noves).

En darrer terme, també s'ha d'entendre que l'enviament de biomassa menorquina cap a Itàlia o Suècia (i transportada amb combustibles fòssils), fa que es perdi qualsevol avanç en la baixada d'emissions contaminants.

Els boscos no són només conjunts d'arbres. Són ecosistemes on conviuen i interaccionen moltes espècies de plantes, animals, fongs, etc., i que a part del seu valor paisatgístic i recreatiu, compleixen funcions molt importants a nivell climàtic, de formació de sòl i aportació de recursos.

El GOB considera que s'hauria de potenciar que Menorca tengui boscos madurs i ben estructurats, S'haurien d'afavorir els alzinars, que són boscos que difícilment es cremen. Especialment interessant seria la promoció de franges d'alzinar en tost dels actuals tallafocs, que acaben provocant erosió i major risc d'incendi per l'aparició de plantes més propenses al foc que els arbres i arbusts que abans hi havia.

Fa molts d'anys que els experts en gestió forestal tenen clar que no es poden aplicar només criteris econòmics en la gestió dels boscos. Per a què sigui un recurs renovable, l'economia s'ha de complementar amb criteris racionals de gestió.  Per exemple, convé tallar els arbres més prims i malformats, que no poden créixer gaire més per un excés de densitat, i deixar els més robusts perquè vagin escampant llavor i conservin el paisatge i les funcions ecosistèmiques. No s'ha d'aclarir el bosc deixant que hi entri llum, ja que llavors hi apareixen plantes que afavoreixen els incendis. Quan només s'apliquen criteris economicistes, com el què està passant ara a Menorca es fa radicalment al revés. L'objectiu aquí no és gestionar el bosc ni prevenir incendis, sinó extreure la major quantitat de biomassa en el menor temps.

El GOB ha dirigit aquestes reflexions, així com el reportatge fotogràfic, a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, que és qui ha autoritzat aquestes empreses a actuar, i l'administració responsable d'inspeccionar i vigilar les intervencions dins les zones forestals.

Comentaris

Solo empezando por el ultimo

Solo empezando por el ultimo punto, es decir, transportar miles de Km la biomasa para quemar por no quemar combustibles fosiles, queda injustificada su extraccion. Si ademas se le añaden todas las razones esgrimidas en el escrito no comprendo como se permite esto. Hace dias unas compañeras me preguntaron si sabia algo del tema, alucinaron viendocomo cargaban leña en un barco....Con bosques destrozados, costa envenenada, tierra ocupada por rotondas, en resumen, GRANDES EMPRESAS especulando en Menorca, apañados estamos.

Biomassa

Aquesta denuncia que feis fa tems que la sospitava; gaire be totes les grans obres que es fan per tot arreu, estan orquestrades a la capital de l'Estat, allà es mouen enormes quantitat d'interessos econòmics vinculats al amiguisme, a l'oportunisme i a les polítiques d'interessos que mouen les grans empreses i els capitals. Segurament, la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear no és la que ha decidit res, lo més probable és que la adjudicació de la empresa per duu a terme la actuació li hagi vingut imposada des de Madrid i a partir de aquí, “sálvese quien pueda” Ja s'han afavorit els interessos dels amics, han de tenir marge comercial suficient per cobrir totes les necessitats i am la fam que hi ha de feina, la ma d'obra la fan les petites o no necessàriament tan petites empreses, que tenen necessitat d'agafar obres al preu que sigui o en voran obligades a tancar les portes. És clar que el que estic dient no està comprovat, però la experiència dels any de feina dintre el comerç m'ha demostrat que en moltes ocasions, és així com funciona aquest país.

seguimos con la especulacion

Simplemente con hacer la limpieza racional de los bosques, y el resultado de esa limpieza, se dedicase a realizar compost que mezclado con las tierras pobres produciria un resultante muy bueno para la germinación de plantas y árboles que nos daría riqueza medio ambiental, agrícola, y paisajística . Habrá que tener cuidado, que no se enteren de estas ideas los especuladores y arrasen los bosques

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.