Poc després del solstici d’estiu vam iniciar la bateria de colònies ambientals d’enguany! Aquest any ha estat el primer en què hem augmentat una activitat, fent-ne 4 de seguides, cadascuna dirigida a una franja d’edat concreta: colònies petites, mitjanes, juvenils i la ruta dirigida a joves.
Mongofra Nou, dins el parc natural de l’Albufera des Grau i la part més salvatge del nord de l’illa, ens han proporcionat el marc incomparable per xalar i aprendre col·lectivament valors ambientals, de respecte, convivència i autonomia. Tot plegat sempre en contacte ininterromput amb la natura.
Les colònies dels més petits i dels mitjans
La darrera setmana de juny van començar les primeres colònies a Mongofra Nou amb els més petitons. El valor natural extraordinari de la zona fou una font d’inspiració incomparable per a iniciar el que seria, per a molts i moltes, la primera experiència de convivència fora de la llar.
Tretze fillets i filletes d’entre 6 i 8 anys van viure cinc dies plens d’aventures i aprenentatges. L’eix central de l’experiència d’enguany ha estat el descobriment i el treball sobre l’afectació del canvi climàtic sobre la diversitat de fauna i flora. Ens han visitat personatges coneguts: na Bresca, una abella que viu a Mongofra i explica a nens i nenes el món de la pol·linització, i diverses aus migratòries amigues que es troben cada any, que els han mostrat el gran grau d’importància que té el paper al planeta i els ecosistemes i les seves grans funcions en relació a la diversitat biològica; la dispersió de llavors i el control de plagues en cultius.
Les quatre aus migratòries amigues que han acompanyat l’abella Bresca són en Zen, un cames de jonc, au aquàtica migratòria que fa niu a les salines de Mongofra, entre altres zones humides de Menorca; en Tortell un estornell que, juntament amb el seu gran estol, també hi fa la temporada d’hivern; i na Rutxi, un rossinyol, conegut i romàntic ocell que a banda d’ensenyar-nos cançons i danses populars ens va fer aprendre moltes coses sobre els muscicàpids. Cadascun d’aquests personatges ens ha permès de treballar diferents continguts de forma divertida, a partir de tot tipus d’activitats, com ara gimcanes, jocs cooperatius, sensorials i tallers. Els infants han estat en tot moment els protagonistes de la història i dels seus processos d’aprenentatge.
També hem dut terme activitats ambientals en relació al medi marí, la fauna i flora que ens envolta, i hem treballat la cura i l’estima a la natura i l’entorn.
Més d’una vintena de fillets i filletes van conviure a Mongofra. Durant aquests campaments mantenim l’eix temàtic de les aus migratòries a través dels personatges ja presentats, però amb activitats adaptades al desenvolupament cognitiu i evolutiu de cada grup d’edat. En aquest cas, centrant més l’enfocament en el contingut sobre l’afectació que provoca el canvi climàtic, problemàtiques concretes i treball reflexiu sobre hàbits i accions individuals i col·lectives per fer-hi front.
Campaments juvenils
A la tercera setmana es van realitzar els campaments amb els juvenils, un grup de 23 joves van conviure i treballar per a convèncer dos grans empresaris anomenats COdos i NOdos de no construir cap fàbrica de cotxes a Mongofra.
Aquest eix temàtic va permetre que gràcies als missatges que anaven donant als infants diferents personatges com l’abella Bresca o el cames de jonc Zen, poguessin aprendre i reflexionar sobre aquelles problemàtiques que experimentarien la flora i fauna si es destruís la zona.
En aquesta ocasió, la feina pedagògica es va centrar en fer comprendre als joves la importància de la preservació del medi ambient, per mitjà d’activitats pràctiques i dinàmiques que fomenten el treball en equip, la resolució de problemes i el pensament crític. Els joves van participar en debats, tallers creatius i excursions a la natura, on van poder observar directament els efectes potencials de la destrucció ambiental.
Aquesta experiència va permetre als joves desenvolupar una consciència més profunda i un compromís més ferm amb la protecció de l’entorn.
Ruta jove
I arribem a l’activitat culminant, la ruta amb joves per al nord de l’illa. Un estol de joves d’entre 13 i 16 anys va emprendre la marxa en una caminada de sis dies, des de la Vall fins a Mongofra.
Les rutes a peu i en grup són pur aprenentatge per si soles. El grup es va compensant i desenvolupant a mesura que passen els dies, aprenen a cuidar-se a si mateixos i també entre ells i elles. El valor de l’esforç i tots els paratges naturals que travessen els caminants són els ingredients necessaris per una experiència educativa plena i irrepetible.
Vam començar per la zona més salvatge de l’illa i ens vam anar atracant a grans urbanitzacions i platges denses d’activitat turística, realitzant una observació activa, donant pas a interessants debats sobre el consum, la massificació i sobre com afecta el medi el turisme estacional. Vam debatre sobre l’eix nord-sud, el concepte de pobresa i totes les seves variables, el gènere, el consum i diversos temes de l’interès del grup. Hi va haver espai per a activitats de cures, debats, jocs de rol i vetllades amb estrelles, però també per a moments de jocs físics, col·lectius i cooperatius, descobertes de l’entorn i tasques i treball de les responsabilitats col·lectives en petit i gran grup.
Com a equip educatiu hem posat l’accent en el treball del grup, la participació i l’autogestió. Conviure, envoltar-se de natura, les tasques conjuntes, la calma de les vetllades, l’ecosistema de les platges del Sivinar, l’adrenalina i la cooperació en els jocs, fer amics i amigues nous i retrobar-se amb vells companys i companyes que, de ben segur, han proporcionat un sac de memòries inoblidables i noves experiències i aprenentatges per als qui han pogut gaudir de l’aventura.
Aquestes setmanes intenses d’immersió també han estat possibles gràcies al suport de l’Ajuntament de Maó, l’Ajuntament des Mercadal i l’Estalvi Ètic de Colonya Caixa Pollença.
Views: 213
Una resposta
El meu nét va anar a la ruta jove, l’any que ve vol tornar