Back to top

Carta al nou president de Melià, sobre Son Bou

Sr. Gabriel Escarrer,

Aquests dies s'ha publicat que l'empresa Melià, propietària dels grans hotels de Son Bou, ha canviat de direcció. Vostè, Gabriel Escarrer fill ha substituït en el càrrec a Gabriel Escarrer pare. Volem aprofitar l'ocasió per felicitar-lo en la nova responsabilitat assumida i desitjar-li un camí d'encerts.

Com segurament sabrà, a Menorca tenim una certa polèmica amb un dels seus establiments. Hem pensat que, ara que comença en aquest nou càrrec, podria ser útil explicar-li els motius de les desavinences del GOB amb el projecte de modernització dels hotels de Son Bou que la seva companyia intenta tramitar a la nostra illa.

Als anys setanta, es van alçar a la platja més gran de Menorca dues torres de 12 plantes, que tenen algunes construccions afegides als laterals i que configuren un sol hotel, anomenat amb el singular nom de Milanos-Pingüinos. La companyia Melià ho va adquirir ja fa uns anys i, en 2017, va presentar un projecte per modernitzar l'edifici.

La suposada millora no va acompanyada de reducció de places, com es podria esperar, sinó que preveu mantenir les actuals 1.140 places, la major part de les quals funcionen amb sistema de tot inclòs.

De manera resumida, l'actuació que la seva empresa vol dur a terme implicaria mantenir l'actual alçada de les torres, escapçar només 428 m2 a un cantell entre els pisos 9 i 12, i afegir molt de volum nou (6.000 m2) entre la planta baixa i el pis setè. Això implicaria augmentar molt l'afectació paisatgística, perquè ara es pot veure el mar entre les torres, però amb el nou projecte seria tot una pantalla opaca.

També preveu duplicar l'actual superfície de piscines, de tal manera que es pretén disposar de 2.245 m2 de piscina, en una parcel·la que està en primera línia, a menys de 90 metres del mar.

Aquestes característiques, Sr Escarrer, semblen casar malament amb la declaració de sostenibilitat que fa la seva companyia i amb els compromisos que s'anuncien a les seves publicacions. No acabem d'entendre com pensen reduir el consum energètic de l'establiment, com imaginen complir amb els objectius de l'Agenda 2030 que anuncien, o com podran avançar en la millora de la petjada hídrica, si amplien l'hotel, mantenen les places i dupliquen les piscines.

Li explicam aquestes coses perquè sabem que és habitual que l'alta direcció no conegui els detalls de les informacions que publica la pròpia companyia. Per exemple, potser vostè no és conscient que fan ostentació d'haver aconseguit una reducció d'emissions de carboni del 51 % (que és un percentatge enorme) però l'exemple que usen correspon a l'any 2020 (que és l'any de la pandèmia, on el món es va paralitzar).

Sr. Escarrer, pensam que tenen vostès una oportunitat d'or per demostrar la seva aposta real a una illa com aquesta, que és Reserva de Biosfera. Tenen vostès la possibilitat de presentar un nou projecte, que s'adeqüi als paràmetres urbanístics vigents, de planta baixa més dos pisos i alliberar Menorca d'un dels atemptats paisatgístics més importants que s'han fet al seu litoral.

A l'hora de decidir, tengui en compte que el GOB ha escrit repetides vegades a l'Ajuntament d'Alaior advertint que aquests hotels estan en una situació d'il·legalitat, cosa que han confirmat diversos informes judicials encarregats pel municipi. No tenen prou superfície de parcel·la.

Recentment, la nostra entitat, amb l'ajuda de molta gent, ha interposat un contenciós judicial contra l'agrupació que pretenia afegir metres quadrats i legalitzar l'hotel. Perquè sembla que han agafat zones verdes i, així i tot, la superfície no els basta.

En funció del resultat d'aquest contenciós, es podrà veure també el grau de responsabilitat de les persones que han treballat per evitar que es pogués consultar prèviament la documentació, que han elaborat informes i que han donat ordre de tirar endavant les maniobres que ara analitzen amb detall els advocats i pèrits designats.

Aquests són els temes que venen d'herència dels temps passats. Però vostè comença un nou període i potser podria ajudar a que les coses vagin d'una altra manera. En la nostra opinió, les empreses poden tenir un paper molt actiu en la reconversió que el món necessita. Si en qualque moment desitja parlar-ho directament, li resultarà fàcil fer el contacte. Rebi una salutació atenta.

GOB de Menorca.

 

Comentaris

DESINTEGRACIÓ DE MENORCA

Què gran seria el qui. fos capaç, de tornar a l'Illa de Menorca, al su cor ferit pel mal tracte, la meravellosa salut que ens sobreviurà!

Carta al nou President H.S.Bou

Contingut i formes immillorables. Queda la pilota a la seva teulada, tot i que és probable que amb el temps es desinfli, allà on és. Tot i que dóna la sensació que la feina feta està posant entre les cordes a aquests empresaris responsables.

Melià Son Bou

Totalment d'acord amb la carta al nou president. Gràcies per la vostre feina i visca Menorca Reserva de Biosfera. La marca Menorca Reserva de Biosfera és un distintiu de sostenibilitat que posa en valor els productes i els serveis de l’illa desenvolupats seguint uns criteris de protecció del medi, la identitat i la cultura de Menorca.

Son Bou

Bravo per aquesta iniciativa tan original tan intelligent! Queda per esperar que arribi al seu destinatari i que sigui seguit per efecte

Reforma dels hotels de Son Bou

Me sembla que si el GOB té sa seguretat que pot aturar aquest "atemptat", a ont s'hauria de dirigir directament es a qui mos van concedir es títol de Reserva de Biosfera.

Fantàstic escrit.

Tot el meu suport a aquest escrit. L’elegància, claretat i contundència de la carta m’encanten. Moltes gràcies per tota la feina que feis.

Són bou

Tan de bó, aquest senyor,. Empri s'lògica i no tiri endavant.aquet mega projecte. Gràcies per s,feina feta

Megahotel Són Bou

I les vostres autoritats, i les vostres lleis, no les podeu fer aplicar en aquest flagant atemptat al vostre preciós territori?. Bona feina GOB! Des de Catalunya, molta força!

Carta

Molt bona iniciativa! Esperem rebre una resposta que vagui més enfora que el típic blablabla que els alts càrrecs estan acostumats a presentar. Moltes gràcies per la vostra feina impecable a aquest tema, tot junt aconseguirem que Son Bou sigui la platja que va ser al seu dia i es respecti la legislació.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.