Back to top

Carretera general: evitem mals irreversibles

Imatge extreta del projecte del Consell Insular

Una gran pèrdua en la percepció del paisatge de Menorca. Aquesta és la conseqüència que el GOB considera que es provocaria si es dugués a terme el projecte que ha dissenyat el Consell Insular per a la carretera general.

El tema de fons és que existeixen alternatives per controlar els canvis de sentit (els girs a l'esquerra) molt manco impactants que les rotondes a diferent nivell. El GOB treballarà en tots els fronts per tal d'intentar que la solució aplicada tengui la màxima compatibilitat entre seguretat i paisatge.

La idea d'incorporar vàries rotondes a un nivell inferior a la carretera, obligaria a construir els corresponents carrils d'accés i sortida a cada lateral, implicaria un gran consum de territori i es traduiria en un canvi important en la visual paisatgística que s'observa des de la carretera general.

En concret, en el tram entre Maó i Alaior, amb la suma de les rodones previstes a Biniai, Alcaidús, Argentina i entrada d'Alaior, s'estima una transformació de territori equivalent a 76.500 m2. A partir de Biniai, cada 2,5 kms aproximadament, ens trobaríem una gran rotonda a diferent nivell, amb els seus corresponents carrils laterals d'entrada i sortida.

L'impacte paisatgístic d'una obra d'aquestes característiques superaria en molt la variant de Ferreries, perquè es podria reproduir al llarg de tota la carretera general, si les actuals intencions del Consell Insular aconsegueixen tirar endavant.

L'obra de la carretera es podria consensuar fàcilment si s'eliminen les rotondes a diferent nivell. Amb l'ampliació dels vorals (arcenes) es podran decantar els vehicles especialment lents que afecten la circulació dels mesos d'estiu i l'alteració paisatgística seria mínima. Però si s'incorporen les rotondes un pis per davall, la nostra illa perdrà un dels principals encants que ara té, que és la visual paisatgística que presenta la principal carretera.

El GOB no ha discutit obres com la carretera de Torralba (que s'ampliarà parcialment per incorporar un carril bici) o la de Maó a l'aeroport. Però és que el disseny que s'ha presentat per la carretera general presenta un model ben diferent i oblida completament que s'està treballant en una Reserva de Biosfera.

En les valoracions turístiques, es ve repetint sistemàticament que els punts més forts de Menorca són el seu paisatge i el potencial per un producte diferenciat.

No és de rebut que es vulgui malmetre aquest paisatge al·legant que hi ha diners públics per fer carreteres. Les obres que s'hagin de fer han de ser mesurades, estrictament les necessàries. Fer obres més grans del raonable no és cap avanç econòmic. Les obres grans les fan sempre les grans empreses, però els costos de manteniment posterior s'hauran d'assumir de partides pròpies (totes les rotondes han de dur il·luminació) i la pèrdua de valor paisatgístic repercutirà damunt tota la societat illenca.

El GOB mantindrà oberts els diferents fronts d'informació, sensibilització, negociació i defensa del paisatge de l'illa, amb l'objectiu d'aconseguir intervencions raonables sobre el territori.

Comentaris

carretera

Les grans obres son a vegades una font de comissions per a polítics i intermediaris,altres unes despeses enormes que son totalment inutis,i en aquest cas l'afegit seríen perjudicials pel territori i la imatge de la Menorca que tan promocionen.

Territori

De fet el que voldrien els manaies actuals és desdoblar la carretera general. Com que encara no s'atreveixen a fer-ho, de moment volen fer les rotondes. La de Ferreries ja ha estat un despropòsit. Si a la propera legislatura tornen a guanyar, ja tenim el desdoblament assegurat, per una carretera que es congestiona de tant en tant el mes d'agost. Els conductors de cotxes de lloguer tenen molta pressa sempre i els manaies actuals no els volen impacientar.

De tot el que volen fer, l

De tot el que volen fer, l'únic que m'agrada es la rotonda a l'entrada de alaior en tant que punt negre i perillós. En faria un altre a la carretera mao-fornells km6,5. I afegiria carril bici per tota menorca com tant per servei pels residents com un atractiu pel turisme que volem aqui i que ens diferencia del que tenen a mallorca i eivissa, i si és com al de la carretera mao-aeroport encara millor, perque esta enfora de l'asfalt i redueix perills pel ciclista. Impulsar el ciclisme turistic aprofitant la empenta del cami de cavalls pot marcar una diferència en positiu per menorca envers ses altres illes.

Carretera

estic totalment d'acord amb vosaltres, no deixeu de pressionar, teniu el meu recoçament

Carretera

Si es cert que hi han diners per carreteres, per què no fer un millor carril bici a alguns trams? per què no posar pas per a vianants en aquells llocs en que uneixen indrets molt transitats per a persones? ... Un exemple (de mil que hi han), des de Binibeca a Biniancolla als vianants tenen que anar per la carretera, no hi han aceres en molts trams, ni tampoc voreres, ... passejar en molts llocs es transforma en un perill. Per què no canviar el "chip" i dir: tenim la millor xarxa de carreteres amb seguretat pels vianants i ciclistes, ... enlloc de dir, tenim 3,4,5,6 ... grans rotondes??? Les obres han de ser conseqüents amb una reserva de la biosfera, no han de ser desproporcionades ni innecessáries. I que encara tinguem que dir això als nostres polítics !!!, increíble!!!

rotondas

Siempre me repito lo mismo, pero tanta crisis, tanta crisis, no hay dinero, no hay dinero....lease: en la calle sin curro profes, sanitarios, empleados publicos variados, empresas cerradas, ayuntamientos al borde de un ataque de nervios, muchos de ellos en completa ruina, servicios sociales desmontados, ley de dependencia parada, carteras de servicios sanitarios en franco receso, etc, etc, etc, Y resulta que la niña bonita del Consell Insular no va a ser la Reserva de la biosfera no, ni va a ser la promocion de pequeñas empresas relacionadas con el turismo de medio ambiente, ni va a ser la promocion de empleo `para jovenes, o potenciar la vuelta al campo con otras miras, o ayudar a los artesanos, o potenciar mercado local no un sucedaneo, o potenciar custodia pesquera, o invertir en lo que tanta falta nos hace que es en energias alternativas o mil cosas mas que se nos puedan ocurrir , no LA NIÑA BONITA DEL CONSELL INSULAR SERAN LAS ROTONDITAS DE LA CARRETERA GENERAL ayudadas por el dragado de autoridad portuaria, para que el gasto sea completito. ¿ sentido comun? ¿ vision de futuro? Sencillamente intereses ocultos

Desastre visual, pressupostos i altres "mangoneos"

Sóc arquitecte de Barcelona i vaig cada estiu a Menorca des de fa molts anys perque el meu nòvio té casa allà. Adoro la illa i per Menorca MATO! Considero desproporcionats els projectes que es proposen per un territori que té que vendre els valors de la natura i la pau com a reserva de la biosfera que és en comptes de vendre aquest asfalt negre que ens devora. El veritable atractiu de la illa apart de la riquesa de la seva gent i els seus productes és aquesta energia que desprèn, la seva llum única, la seva olor i el color dels seus camps. No podem caure en la destrossa que s´ha fet a les altres illes amb l´objectiu erroni de la modernitat amb unes comunicacions que només funcionarien uns mesos a l´any. El turisme que va a Menorca no vol aixó i més aviat o més tard passarà factura el despropòsit d´uns il.luminats que com sempre només veuen pressupostos i comissions. JO VOTO NO a l´impacte visual d´aquests projectes i animo a promocionar la Menorca autèntica, la que té que promoure la sostenibilitat i el desenvolupament racional dels seus recursos.

Salvem el paisatje.

¿No creieu que ens ha faltat més seguiment d'aquest tema tan delicat per als interessos del nostre paisatge?,,, Sincerament hem baixat la guàrdia molt aviat. Em comenten des de Menorca que el projecte està pràcticament decidit, ia punt d'adjudicar les obres amb un simple canvi insignificant, és cert?. Vaig anar a un parell de caminades per la carretera, i de veritat, una gran iniciativa. Si és cert que aquest conveni tira endavant per part del Consell,,, que es pot fer mes?,,,

MENORCA!

Menorquins, no us deixau enredar! Lluiteu per tal d'evitar aquests abusos que només serveixen per a amagar corrupteles. Les agressions al territori són el mateix que agressions a les persones. Destruir la terra equival a destruir la personalitat i el caràcter dels seus habitants.

Carretera General

No us deixau enredar! Lluiteu per tal d'evitar abusos que només serveixen per a amagar corruptes. Les agressions al territori són el mateix que agressions a les persones. Destruir la terra equival a destruir la personalitat i el caràcter dels seus habitants.

Rotondas de difefent nivells

S'apren dels errors; el error basic ha sigut permetre que el PP pugui imposar els seus criteris. Aquesta gent ens fa molt mal i el pitjor es que molta gent els vota ancara

Change.org

Us heu plantejat fer servir la plataforma change.org per recollir signatures? Va funcionar bé amb el tema dels fangs del port. Molta gent estima Menorca i signaria contra aquests projectes que fan malbé la illa. Moltes gràcies per cuidar Menorca! Sou la veu de molts i em sento molt agraïda

Poseu el logo al vostre vehicle

El Consell Insular es nega a reconsiderar el tema de les rotondes a la carretera general i els diaris insulars no treuen les notícies contràries a aquest projecte. Per això us demanam que imprimiu el logo de la campanya i que el poseu al vidre del vostre vehicle, perquè molta gent pugui saber que no volem que es rompi el paisatge de Menorca per unes obres que es podrien fer d'una manera molt manco impactant. El projecte no està encara aprovat i cal mantenir la pressió. Adjunt a aquesta nota de premsa hi trobareu un pdf amb el logo "Aixi No", que es pot imprimir en blanc i negre. Si no teniu impressora, al local del GOB a Maó (Camí des Castell 53) n'hi haurà d'impressos (dilluns a divendres, de 9 a 15 h.). Moltes gràcies.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.