Back to top

Camins de patrimoni

L'entorn de Llucmaçanes va acollir l'itinerari d'aquest passat diumenge del programa A peu per Menorca, en una dia de llebeig i xafogor.

160 persones de tota edat van prendre part de la caminada, que es va iniciar a les 10 h del costat de l'aeroport. L'antic camí de Tornaltí, un camí de bístia dels que no disposen d'amplada perquè hi passessin els carros, condueix, entre ullastrars i tanques, cap al poble de Llucmaçanes.

D'allà es va continuar pel camí de Baix. Els ulls observadors detecten molts elements que mostren la història del passat: barraques de bestiar, parets de vinya, eres, aljubs, safareijos... Les grans pedres que apareixen en les parets del camí, són així mateix testimoni d'antics restes megalítics, molt abundants en aquesta zona.

Degudament organitzats per fer un tros de carretera, els excursionistes arribaren a sa Cudia Cremada, on s'hi troba un important jaciment arqueològic. Després d'un breu descans per reposar, es va iniciar la visita guiada pels talaiots, l'antic recinte de taula, el probable sitjot reconvertit en aljub, la resta de murada ciclòpia o les coves funeràries.

Es desconeixen moltes coses d'aquest recinte perquè no ha estat excavat. Fani Montoro va oferir les informacions que es disposen i Francesc Carreras va comentar aspectes de la toponimia de l'itinerari de l'excursió. Cal recordar que l'existència dels valors arqueològics de sa Cudia Cremada va ser un dels principals arguments que va frenar el projecte de la carretera orbital que havia de passar pel quadrant de Llucmaçanes.

Agraint a la propietat la possibilitat de visitar aquest espai desconegut per molta gent, es va tornar emprendre la marxa cap el camí de na Ferranda. Poc després del creuer amb el camí d'en Claudis i el camí des Corb, es troba un altre dels antics camins de Tornaltí.

Entre unes mates de soca excepcional i algun ullastre que mereix la catalogació d'arbre singular, aquest antiga via va portar de nou els excursionistes molt aprop del punt de sortida. Eren les 13.30 h.