Back to top

Caminant contra les propeccions sísmiques

L'amenaça de greus afectacions al medi marí per les prospeccions sísmiques que s'estan tramitant al voltant de Menorca era el motiu central de l'excursió que es va celebrar ahir diumenge per la costa nord.

A les 9:30 h la gent s'anava concentrant en el vial de Binimel·là, en un matí que es mostrava fred i boirós. La caminada que es va iniciar a les 10 h va ajudar a recuperar la calor que el sol negava. En els vials de l'antiga urbanització, es va fer una explicació de les labors de restitució paisatgística que s'han duit a terme mitjançant el projecte Life Reneix.

Va ser un bon moment per recordar la perspectiva de creixement urbanístic que es va programar en els anys 70 i 80. Tots els costers de Binimel·là s'havien de trinxar de vials i construccions, amb un port esportiu dins el torrent i dos hotels sobre la platja. Finalment, la urbanització no va prosperar i l'aprofitament urbanístic es va traslladar a Coves Noves. El botànic Pere Fraga va detallar les actuacions que s'han fet ara per anar tancant les cicatrius que aquesta història va deixar sobre el territori.

En arribar a cala Mica, es va buscar un recer del fred vent de gregal que arribava del mar, per mostrar els diferents projectes de recerca de petroli que estan en tràmit. La zona propera a Eivissa és la més coneguda, perquè fa mesos que és objecte de campanya en l'illa veïna. Allà, la companyia Capricorn -filial de Cairn Energy- preveu prospectar el mar del golf de València per buscar bosses de combustible fòssil.

Molt més a prop de Menorca (només a 20 quilòmetres) és on vol operar la companyia Spectrum, sobre una zona moltíssim extensa que agafa tot el nord de Menorca i el sud de totes les illes. La iniciativa pretén operar amb un vaixell amb canons d'aire comprimit que emeten trons amb una intensitat superior a la bomba atòmica.  Aquests canons disparen cada 15 segons, les 24 hores del dia. Del rebot de les ones sonores, que penetren varis quilòmetres sota el fons del mar, es dedueix l'existència o no de reserves de petroli.

Com és de suposar, aquesta intensa activitat sísmica afecta greument la vida marina. Així s'ha constatat ja en varis estudis realitzats a zones que han patit aquestes prospeccions. L'espai existent entre la península i les illes és massa petit com perquè la vida marina (la que tengui capacitat de desplaçar-se) pugui trobar refugi enlloc.

Aquesta situació obliga també a plantejar-se el model energètic que tenim. Les reserves que hi pugui haver a Balears han passat a tenir interès comercial perquè les grans reserves petrolíferes s'estan esgotant. Serà difícil poder mantenir aquest model al llarg de moltes dècades més. Per tant, cal començar a treballar per estalviar l'energia que ara malgastam i per dinamitzar les fonts renovables. Aquí, tindrà molta importància la mobilització ciutadana, perquè les pressions de les grans corporacions sobre els governs són enormes, com s'ha pogut comprovar amb el fre absolut que s'ha decretat sobre les renovables a l'estat espanyol.

Després d'aquestes reflexions participades, els excursionistes van tornar emprendre la marxa pel camí de Cavalls en direcció a la platja de Cavalleria. Allà es va dur a terme una laboriosa feina de col·locació de totes les persones per conformar el lema “Menorca diu no”. Més de mitja hora de col·laboració i bon humor va fer possible aconseguir-ho. El planeta semblava agrair-ho amb unes ullades de sol que mitigaven el fred.

En arribar a l'aparcament, el servei d'autobús va retornar la gent al punt d'origen. Un matí ben aprofitat.

Comentaris

Menorca diu No

Moltes gracies per fer tot el que esta en ses vostres mans per ajudar a conservar el mediambient. Es el moment de dir No, Pero ho em de dir molts quans mes millor perque sino no se sentirant ses veus. Si no ho fem un dia plorarem i recordarem amb nostalgia com era la nostre terra el nostre planeta. Poc a poc li fem mal, un mal que comença a ser irreversible. Faig una crida a tothom per que s'uneixi a aquesta causa i a totes les que ens porti a viure en un mon mes just i viu. Gracies per tot i endavant. Gloria

no emprar petroli

faig un poc d'autocrítica i em veig un poc hipòcrita quan empro petroli a diari però no ho vull aprop des territori. a xina ja venen cotxes que funcionen amb plaques solars. a espanya venen cotxets elèctrics de segona ma per mil euros. a menorca amb bixis elèctriques cobreix bastant, i per dins poble pedalejant. quan vegi a tothom posar de sa seua part, m'ho creuré més, i encara que també, no val pel gob. si voleu info sobre es vehicles elèctrics em trobareu en ets horts de santa maria. salut.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.