Back to top

Caminada pel camp antic

El passat diumenge es va organitzar una excursió per conèixer una mica més els llocs de Biniguarda Vell i Nou. Una de les finques porta temps sense gestió i l'altra va acollir durant anys ramats de bens en extensiu. Fa dos anys que dos germans pagesos s'han animat a tornar posar l'explotació agrària en marxa i han signat un acord de custòdia del territori amb el GOB.

70 persones es van arreplegar a l'ermita de Sant Pere Nou, en un dia tapat i amb oratge. El camí vell des Migjorn va ser la senda agafada per caminar sense gaire interferències de vehicles. El camí passa tot el primer tram entre horts i tanques amb cavalls. Les flors de les corritjoles, els lletsons o les roselles aporten vius colors a les voreres.

Al cap d'un temps, un bosc molt freqüentat d'alzines abraça les dues bandes del camí, oferint ombra i recer als caminants. En el tram de bosc, es va agafar l'entrada per anar cap el lloc de Biniguarda Vell. Els casats es troben alçats, amb magnífiques vistes del poble d'Alaior. Bona part de la família de propietaris van assistir a l'excursió i van tenir l'amabilitat de mostrar a tots els participants l'interior de les cases, que comptaven amb capella.

És un indret que acull importants restes arqueològics, com un talaiot, una murada ciclòpia, vàries coves, una sala hipòstila, etc. Això dóna idea dels milers d'anys que fa que hi viu gent. L'altra cosa que crida l'atenció és la gran quantitat d'aljubs que hi ha per tota la finca. Els pous són molt moderns en aquesta zona on quasi tot és impermeable, de manera que l'aprofitament de les aigües pluvials devia ser molt important, com ho demostra el dens patrimoni que encara es pot veure.

L'explotació agrària s'està orientat a la carn de vedella de raça menorquina i a l'horta, amb complements d'aprofitament forestal. La carn s'està promocionant per lots, en venda directa, de manera que els pagesos tenen l'animal encomanat abans del sacrifici i s'aconsegueixen molt bons preus també per als consumidors. Un dels excursionistes va tenir la sort de resultar guanyador de la rifa d'un lot de carn que es va fer en el pati de les cases.

Es van visitar a continuació alguns dels aljubs més originals, que usaven coves com a dipòsit i es troben dotats d'un safareig posterior. Tots aquests elements han anat perdent el seu ús amb el temps però sorprenen per l'esforç que van implicar. Precisament un dels efectes dels acords de custòdia agrària és que s'organitzen jornades de voluntariat per ajudar les finques. Una bona llista dels participants es va apuntar a la llista per prendre part en les pròximes jornades.

Ja en el tram final, es van visitar les antigues graveres, que van funcionar a partir dels anys seixanta per abastir la gran demanda de la construcció. Ara mateix estan en desús.
Un servei de bus va retornar la gent al punt d'origen, just en el moment que començava a ploure de manera considerable.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.