Back to top

Camí d'en Barrotes, sense plàstic d'un sol ús

Nou barri amb el “compromís 2020”. Aquesta vegada ha estat l’Associació de Vesins Camí d’en Barrotes la que ha firmat el conveni comprometen-se així a no tornar a emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús a les celebracions que organitzen.

Aquesta iniciativa impulsada per la nova línia de medi marí del GOB s’engloba dins d’una campanya que vol eliminar el màxim de materials plàstics no reutilitzables de la societat menorquina.

Sense donar-nos compte hem patit una plastificació del nostre entorn, mirem on mirem trobem objectes fets amb aquest material. Desafortunadament l’exponencial increment de demanda de plàstic no ha anat de la mà d’un bon pla de gestió de residus. Això ha fet que ens trobem avui en dia amb un greu problema a escala mundial ja que molts d’aquest residus acaben al medi i sobretot a la mar.   

El plàstic te la peculiaritat que no es biodegrada sinó que es trenca en trossos cada cop més petits anomenats microplàstics. Segons estudis realitzats pel CSIC i per Greenpeace, la concentració de microplàstics a la Mediterrània es una de les més altes del món. De fet, una campanya en la que es van estudiar diferents especies de tonyina de la Mediterrània, va revela que un terç de les tonyines analitzades tenien concentracions de microplàstics al seu interior.

En aquesta línia, el GOB proposa una conscienciació i un canvi d’hàbits a l’hora d’emprar plàstics d’un sol ús, que poden ser fàcilment substituïts per opcions més sostenibles. Per exemple, quan parlem de celebracions, la millor opció de vaixella la trobem en els materials reutilitzables, tot i que si les característiques de la festa no ho permeten, existeixen alternatives de materials d’un sol ús biodegradables.

Un acord múltiple, amb la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, l'empresa Sunseeker i la Fundació Blue Marine, està permetent que el GOB serveixi vaixella biodegradable a aquelles associacions que s'estan apuntant a fer el canvi a les seves festes. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent del rebuig vegetal de la canya de sucre, i també de cartró, fusta i fècula de blat d'indi.

Agraïm el compromís adquirit per l’Associació de Vesins Camí d’en Barrotes. a qui també s'ha entregat un diploma. Animem a totes aquelles entitats que organitzen festes periòdiques, a que contactin amb nosaltres i se sumin a la iniciativa. Amb una mica d’esforç i consciencia aconseguirem que l’any 2020 no quedi quasi ningú a l’illa consumint elements de plàstic d’un sol ús.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.