Back to top

Cala Galdana: la culpa no és del torrent

Un any més, des de fa dècades, el darrer tram del torrent de cala Galdana mostra seriosos símptomes de contaminació. El GOB vol alçar la veu perquè s'abandoni d'una vegada la política de desviar l'atenció per no abordar el problema en el seu origen.

Aquests dies s'han pogut veure notícies a la premsa sobre la contaminació del torrent de cala Galdana. Surt ara perquè la temporada turística és a punt de començar, però en realitat els abocaments que han provocat la contaminació es van realitzar fa mesos.

A finals de novembre passat, el torrent va canviar bruscament cap un aspecte blanquinós des de la part alta de la urbanització cap avall. Un cas similar es va donar a principis de març de 2021.

No va ser petites filtracions, sinó grans abocaments en un moment que no hi havia pràcticament activitat a la urbanització. O és la depuradora o és qualcú que té un sistema d'acumulació d'aigües residuals i un canal d'abocament directe al torrent.

No són fenòmens naturals i no venen del mar. Són canvis dràstics a partir d'un determinat punt del torrent que està a més d'un quilòmetre enfora de la platja.

Tant pel canvi de color com per la forta olor que desprenia el torrent en cada ocasió, és impossible que cap responsable de la urbanització no ho detectés. Recordem que la urbanització suma els termes municipals de Ciutadella i Ferreries, i que la depuradora és gestionada pel Govern Balear. Per tant, tres administracions i un munt de propietaris particulars es troben constantment sobre el terreny.

Ara que el turisme arriba a la cala, es torna iniciar la cerimònia de la confusió, per no voler abordar el problema real. I es gasten doblers en dragar el torrent i s'apunta com sempre a la posidònia.

Però cala Galdana fa dècades que pateix contaminació lligada a la urbanització del darrer tram del barranc. Enguany, amb les restriccions de la pandèmia, és encara més escandalós que hagi tornat a succeir.  Qualcú té per costum abocar al torrent sense miraments i és a aquest qualcú que s'ha de buscar, obrir un expedient i sancionar-lo adequadament.

Deixem de donar la culpa al torrent i a la posidònia, que només són víctimes d'aquesta situació.

Comentaris

Riu a Cala Galdana

Ahir el riu feia una pudor de claveguera insuportable. Està clar que algú hi aboca la merda. Es tan difícil trobar els responsables? Que fa Sanitat?

Cala Galdana.

Fa més de quaranta anys que vaig conéixer el torrent...Era per veure i admirar-lo.No és pot vigilar ?

rio Cala Galdana

En el rio de Cala Galdana este año se pueden observar peces muertos mientras las aves han desaparecido. Un olor a veces insoportable y siempre desagradable. El agua sigue blanca despues de una limpieza de solo un trocito de rio, donde hay un aparcamiento sin casas. No se entiende porque no se ha acabado de limpiar el rio por lo menos hasta el puente. Se trataba de una pequeña inversion puesto que el camion ya estaba alli.. No podemos pensar a la isla como reserva natural cuando las pocas reservas de aguas quedan comprometidas y en peligro. De ellas depende la vida y la integridad de flora y fauna.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.