Back to top

Aterratges laboriosos

Pensar globalment és més fàcil que actuar localment. Passa en moltes facetes de la vida, però aquesta dificultat també es detecta de forma considerable quan es parla de temes ambientals. Entre el dit i el fet, entre el discurs general i la concreció local, no només hi ha distància, sinó que a vegades hi ha abismes. És entretingut veure'n alguns motius.

Fer teories significatives sobre maneres de canviar el món té les seves dificultats. Especialment quan es tracta d'elaborar discursos que presentin una solidesa suficient com per poder acabar tenint una influència que no sigui merament anecdòtica. Alguns teòrics hi han deixat literalment la pell en èpoques passades o en moments més recents a determinats indrets.

Però francament més complex i arriscat és intentar portar les idees cap a la pràctica. A mesura que l'avió de la teoria va descendent i permet veure més detalls del terreny de sota, el consens inicial que sembla unànime a gran alçada, es comença a matissar. Quan les tanques de conreu, els murs de pedra seca, les cases i les distàncies agafen proporcions més aptes per la comprensió humana, les visions s'esbiaixen amb facilitat.

Des de fa unes dècades, poques autoritats hi ha que no mostrin preocupació pel medi ambient. En Trump sembla una involució, tot i que els sociòlegs que ho estudien apunten més a una reacció contra el sistema establert, alimentada especialment per ingredients racistes o dels perjudicis econòmics causats per la globalització, en un país on milions de persones creuen més en el creacionisme que en la teoria de l'evolució.

Però en el nostre entorn immediat, des dels anys noranta cap aquí, el concepte de desenvolupament sostenible ha presidit gran part de les reflexions. Desenvolupar-se (que no sempre vol dir créixer), però conservant, de forma que la dinàmica es pugui sostenir en el temps. Expressió brillant, que ha aconseguit molts adeptes. Tants, que al final ja hi ha tantes accepcions, que ningú sap molt bé què vol dir.

En el desenvolupament sostenible hi caben més camps de golf? Més ports esportius? Més urbanitzacions? Hi cap el desdoblament de la carretera? Hi caben més dessaladores? Hi cap un segon abocador de residus? O una incineradora? Hi caben molts més vehicles dels que ja tenim a l'estiu?

Concretar no és fàcil. Dins d'aquest conflicte, hi ha qui opta per l'ambigüitat. Per exemple, durant els anys que encara es feia la cartografia oficial en paper, alguns tècnics espavilats marcaven les línies que separaven les zones urbanitzables de les protegides amb un retolador molt gruixat. Sobre el terreny, podrien ser molts metres que quedaven inclosos en la pròpia línia, en una indefinició que, per vies més o manco expeditives, es solien resoldre a favor del creixement urbanístic.

Tothom està a favor d'un model turístic diferenciat per a Menorca. Però quan hi ha l'oportunitat de refer els dos grans hotels de Son Bou, que són una mostra paradigmàtica d'allò que no hauria de ser l'illa, sorgeixen les discrepàncies. Els qui esgrimeixen les amenaces de les indemnitzacions (confonent demanar un projecte raonable amb expropiar un hotel) o els que al·leguen la gran inversió que es pensa fer (com si només es puguin fer inversions en hotels d'onze plantes).

No hi falten els que adverteixen de les molèsties d'una demolició parcial (apunten cinc anys d'obres per una reforma significativa, perquè després diguin que l'administració és lenta). O els que es fixen en què els hotels són més eficients que els altres allotjaments i no veuen benefici ambiental en deixar l'edifici amb paràmetres urbanístics actuals, que vindria a significar passar de 597 habitacions a unes 100. Aterrar a la pràctica, és certament una feina àrdua.

Alguns científics asseguren que els humans estem quasi absolutament condicionats per la nostra biologia. Que una cosa és la racionalitat mental i l'altra els impulsos que sentim a nivell emocional. Potser la contradicció la portam sempre a sobre.

Diuen que Descartes es va equivocar. Que no existim perquè pensem, sinó perquè sentim. Les emocions són les que obren pas i després les processam, si podem o en sabem. La por és l'emoció més forta i alguns ho saben bé. Però la por es supera amb indignació. I els impulsos primigenis es superen amb cultura.

Finals d'agost. Haurem de demanar que quan parlem de desestacionalització també ho facem de desmassificació. Un terme que caldrà posar de moda. Perquè d'altra manera, la sostenibilitat només serà un xerrar boig quan estem enlairats molt amunt. Toca aterrar i anar per feina pràctica.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de politica territorial del GOB, al diari Menorca de 28/08/2017)

Comentaris

desmassificació

Fa quasi 50 anys que visito l'illa diverses vegades l'any. Veig un deteriorament greu. Els hotels, les carreteres, els aquífers, la vida animal i vegetal al mar... I a l'estiu la brutesa per tot arreu, el soroll dia i nit, cotxes i més cotxes, autocaravanes, embarcacions de tota mena, motos aquàtiques... Cal seguir augmentant vols, vaixells, hotels, turismes rurals, cases particulars, carreteres, rotondes...?

Menorca

Totalment d'acord. Vaig venir per primera vegada a Menorca el març del 1967, i des del 1971 vinc a Menorca a l'estiu i altres mesos a l'any. Constato des de fa uns anys que Menorca cada vegada es menys Reserva de la Biosfera i es constata una actitud deplorable de la majoria de la gent que ens visita a l'estiu. Els poders fàctics de l'illa, Foro illa del Rei per exemple, els importa només els doblers per omplir les seves butxaques, també hi ha els hotelers amb ASHOME al davant. I també els inversos de fora que estan comprant, com mai, molts dels llocs de Menorca fent fora els pagesos dels llocs. L'agroturisme a Menorca no te res a veure amb un agroturisme d'altres llocs, és una forma de camuflar hotels de luxe per potentats.

Aterratges

La oferta i la demanda. Uns quants pocs organitzen i es beneficien en raó de la demanda que és majoritària. Què es pot fer?. Formar una cua numerada ? Sols són preguntes, que poden ser considerades absurdes i que provaplament ho són. L'article d'opinió i denúncia és profund i denota la capacitat de sentir i pensar o a la inversa, de l'autor. Però és necèssariament partidista. Oblida o no considera el com i perquè s'ha arribat a l'actual situació. Tem l'esdevenidor però erra en la correcció. Llegint això dono peu a fer creure que estic a la banda dels pocs, però sóc un més dels molts. Malgrat tot, felicitacions.

Per pensar

En la meva opinió aquest article està plantejat per analitzar de manera general la dificultat de concretar. Com es diu a un altre comentari, fa pensar. En aquest mateix portal hi he vist molts altres textos que expliquen amb prou detall com i perquè s'ha arribat a l'actual situació, com demana en Raimon, i també hi he trobat moltes propostes concretes. Respecte d'això de les bandes, prefereixo pensar que estic a la banda dels molts.

DESCONTROL I GESTIÓ PÚBLICA DEFICIENT

No tots els mals vénen dels lloguers turístics... ans al contrari... que hi hagi brutícia a les voreres de les carreteres, que hi hagi caravanes estacionades a tocar de platges com Cala Viola o Son Bou, els sorrals plens de colilles i plàstics... potser en lloc de donar directament subvencions i ajuts a tort i a dret senzillament l'Administració ha de contractar més vigilants, jardiners, netejadors... i posar una mica d'ordre en la màquina de l'Administració... la inseguretat jurídica que patim la pagarem molt cara. Ens estem carregant tots plegats Menorca... i gran culpa la té la pròpia Administració i el governants que amb mor dels seus pactes han fet que el turisme a la nostra Menorca estigui desgavellat. Mentres l,Administració no disposi de la zonificació i del nou PTI com gosa prohibir que vingui gent a cases i apartaments particulars com s,havia fet sempre i així ho estableix la LAU ? Algú té clar que enguany i haurà una perdua important econòmica que arrossegarem tots l,any vinent també ? a hores d,ara ja se n,adonen els taxistes, les farmàcies, els restaurants.... aquest mes d'agost (cabdal per l,economia de l,illa), amb la implantació de la nova Llei turística, el Govern Balear ha donat una ganivetada a molts botiguers i treballadors de l,illa... Ho té present el Consell Insular ? Amb aquesta Llei no caldrà que ens plantegem quin turisme volem o no volem... els vaixells a les platges (camping en el mar) ? les autocaravanes de tot tipus estacionades des de Binidalí al far de Cavalleria ? hotels de deu pisos ? hotels desfassats i deficients ?... Anem amb compte, no volem que els errors dels polítics d,avui ens duguin a indemnitzacions futures tipus Cesgarden. Els qui estimen Menorca volem lo millor per l,illa i per la seva gent, de forma sostenible i amb seny, molt de seny !!

Menorca

Les persones que estimem Menorca val a dir que estimem el Planeta i entenem que fer malbé la Natura es un mal que ens fem a naltros. Viure a l'illa i sentir com se la menja la brúticia, el soroll i la manca de respecte, fa plorar d'impotència. El que ens diu en Miquel m'ajuda a no perdre l'esperança, tot i que sembla una gota en un pantà.

La pregunta

I ves,...Menorca ara està de moda .Apexuguem no?...Quan es confón qualitat amb preu no hi ha res que fer, es el que hi ha ...Aquest es el problema bàsic sense resoldre ni clarificar .Sense cultura no hi ha futur ni pel medi natural ni pel medi humà .Tothom, sigui quin sigui el seu poder adquisitiu ha de poder venir a Menorca ,sempre que des de Menorca es posin els limits i les condicions .I no es fa a base de pujar preus . Per exemple: No pots venir i arrasar posidonia encara que sopis despres caldereta ...No pots gastar litres i litres d aigua a inmenses piscines i netejant les cobertes dels iots encara que paguis molts euros per consumir la...No te preu ni la posidonia ni l aigua .Es inmaterial ,es cultura i proteccio . La pregunta es :doblers a qualsevol preu?volem conservar "valor" a través dels preus ?.. Si el concepte principal ,que es aquest,es tingues mes clar, llavors aquesta "concrecio "de la que tan acertadament xerres sería mes ágil i clara . Les mesures necessaries serien mes facils de prendre ..Crec .Fem bones preguntes i tindrem millors respostes Gracies per les reflexions Miquel

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.