Back to top

Apuntant al model agrari del futur

Existeix un model d'explotació agrària que aconsegueix una rendibilitat més gran que la mitjana i a més és compatible amb la conservació dels valors ambientals. Els acords de custòdia del territori poden ajudar molt a aconseguir aquests nous enfocaments, tan necessaris en temps de crisi.

Al llarg de tres dies intensos, una quarentena de persones de diferent procedència s'han reunit a Menorca per discutir sobre els punts de connexió entre el món agrari i el medi ambient. Un curs sobre custòdia agrària, auspiciat per la UIMIR i coordinat pel GOB ha permès aquesta trobada, que ha comptat amb gent de vàries comunitats autònomes.

Propietaris, pagesos, tècnics de l'administració, gent vinculada al món ambiental o persones simplement enamorades de Menorca, han compartit formació, visites sobre el terreny, anàlisis i debats. Al final, optimisme per haver evidenciat les claus que convé considerar per buscar una viabilitat al sector agrari, tant important en la gestió del territori.

Diversificar els productes, saber adaptar-se a les condicions de cada finca, reduir els costos, buscar el comerç directe i diferenciar els productes, venen a ser els elements bàsics de la sostenibilitat econòmica de la pagesia de zones un tant aïllades. Aquest principi és vàlid tant per a l'agricultura d'alta muntanya, com de poblets de zones poc poblades o, com en el cas de Menorca, d'algunes d'illes.

El nostre sector agrari no pot competir en preu. Els productes que cal importar són més cars que al continent, i els que s'han de vendre tenen un gran cost afegit en transport. Per tant, cal orientar-se a fer productes diferenciats. I aquí, la conservació del territori esdevé un valor que pot ajudar a diferenciar-se de cara al consumidor. Els acords de custòdia agrària busquen precisament això.

Les races autòctones i les varietats locals, a més de servir també per distingir-se, poden ser molt bons aliats per disminuir costos, atès que requereixen manco atencions en estar molt adaptades. Així mateix, el comerç directe aconsegueix millors preus tant per al productor com per al consumidor.

En la llista de dificultats hi trobam les mentalitats sedimentades en una altra època, els prejudicis mutus entre el món agrari i l'ambiental, o la magnitud de la crisi econòmica. Però també s'identifiquen molt clarament les pressions del lobby agroindustrial (que necessita pagesos poc autosuficients, que consumeixin grans quantitats de fertilitzants, de pesticides, de maquinària, de pinsos o de medicaments), la manca d'una estratègia institucional o la dificultat per fer visibles els models que ja s'estan demostrant viables actualment.

Les ponències, les visites a finques, les excursions conjuntes, les degustacions de productes de custòdia i les particularitats de l'illa, han estat molt ben valorades per la gent participant.

La Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR) és una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Maó, l'Institut Menorquí d'Estudis, el Consell Insular, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Oberta de Catalunya.

Comentaris

Curs de Custòdia Agrària a la UIMIR

Moltes gràcies amics del GOB , al programa de Custòdia Agrària i a la UIMIR per aquesta experiència tan enriquidora que hem viscut aquets dies. Moltes gràcies Conxa, Núria, Ague i Miquel, i a tots aquells que han fet possible aquets moments inoblidables tan a nivell d’organització, de continguts, de la qualitat dels ponents, les excursions i el càtering, i també a Algendaret Nou i Parelleta, la seva activitat es exemplar. El meu sentiment es que ha estat un grup molt cohesionat ; alumnes, ponents i membres del GOB tots treballant i compartint els mateixos objectius i amb una noble i necessària finalitat que es preservar el medi ambient mitjançant unes pràctiques agràries respectuoses i de las que ens beneficiem tots. Seguirem treballant amb il•lusió per fomentar l’agricultura i ramaderia ecològiques així com totes les bones iniciatives que obren un camí de canvi, un camí cap a la sostenibilitat de Menorca. Alexandra Büttikofer de Olives

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.