Back to top

Aprovada la Llei del dret de les generacions futures

Per primera vegada,el Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Llei d'iniciativa popular i amb una proposta pionera: garantir el benestar de les generacions presents i futures.

Ahir es va escriure una nova fita en la reivindicació ecologista de les Illes. El Parlament va aprovar una llei, proposada des del teixit associatiu, que ha de vetllar pels benestar de les generacions presents i futures. És a dir, una Llei per garantir que les polítiques que es facin avui, tenguin en compte com poden afectar el benestar de les generacions que estan per venir.

Un text legislatiu es va generar mitjançant el mecanisme de la Iniciativa Legislativa Popular, això és, que es presenta des de l'exterior del Parlament, per iniciativa ciutadana. La campanya, liderada pel GOB però on hi van participar nombroses associacions i persones a nivell individual, va rebre el suport previ de 12.000 signatures i adhesions d'entitats de les Illes i d'arreu de l'Estat.

La nova Llei preveu la creació d'una Comissió que es designarà pel Parlament i comptarà amb experts de diversos àmbits: Educació, recerca i innovació, Agroecologia i sobirania alimentària, Mediambient i biodiversitat, Mitigació i adaptació a la crisi climàtica, Justícia social, Model econòmic, Urbanisme, territori i paisatge, Recursos hídrics i energètics, Polítiques d'igualtat i gènere, Immigració, Cultura, Infància i joventut i Salut Pública

Les funcions de la comissió són, per una banda, emetre les resolucions de valoració dels informes d’avaluació d’impacte intergeneracional elaborats per les institucions públiques en els procediments d'elaboració de normatives, les lleis de pressupostos, els plans territorials i sectorials, els projectes superiors a 5 milions d'euros o els que es declarin d'especial interès. Per l'altra, assessorar i formar els organismes públics que així ho sol·licitin sobre com avaluar l’impacte a llarg termini de la seva actuació.

Aquest plantejament de justícia intergeneracional és pioner a tot l'Estat i obre una nova via d'esperança per millorar la sostenibilitat real (no només teòrica) de les polítiques públiques. S'espera que sigui un recurs útil per posar la vida al centre, en un moment on les nostres societats afronten riscos ambientals sense precedents i desigualtats creixents.

El GOB agraeix la col·laboració de persones i entitats que ha permès mostrar un ampli suport a aquesta iniciativa legislativa popular, que també és la primera que aconsegueix aprovar-se a les Illes des de la democràcia, i en els 40 anys d'Estatut d'Autonomia.

Agraeix també la disponibilitat trobada dins la majoria parlamentària progressista, la Conselleria de Presidència i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que ha permès treballar de manera conjunta les esmenes presentades per a millorar la Llei. Ahir van votar a favor els partits PSOE, Unides Podem, Més per Mallorca i Més per Menorca. La resta de l'arc parlamentari hi va votar en contra

Comentaris

Llei drets generacions futures

Ès fantàstic que s’hagi aprovat una llei tan pionera. Ara farà falta que la seva aplicació tingui prou múscul per fer front a les forces reaccionàries que s’hi han oposat des d’un principi.

Llei benestar generacions futures

Bon dia. M'he llegit les quatre pàgines del text de la llei, i potser se m'ha escapat... Pregunta : està prevista cap sanció en cas d'incumpliment (no es respecta/no s'implementa) de dita llei? Gràcies

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.