Back to top

Amnistia d'edificacions i aparcaments il·legals

Aquesta setmana el Consell Insular ha anunciat dues coses preocupants. D'una banda, la intenció de legalitzar les construccions il·legals en rústic, i de l'altra la voluntat de mantenir alguns aparcaments sense llicència.

Al principi de la legislatura, aquest equip de govern va fer molta bandera del que anomenava “seguretat jurídica”, a fi de poder animar l'economia de l'illa. Però les actuacions que s'estan fent van just en sentit contrari i mostren una deriva que està acabant amb les garanties dels interessos generals.

La Conselleria d'Ordenació del Territori proposarà al pròxim Ple que tots els edificis il·legals en rústic amb infraccions prescrites siguin legalitzats. Una amnistia que consisteix en premiar als que ho han fet malament.

Efectivament, la gent que no ha respectat les lleis, que no ha pagat impostos, que no ha contractat professionals i que ha contribuït a espanyar el paisatge de Menorca, ara veurà com el govern insular li atorga el premi de la legalització. Al costat, el vesí que no ha construït perquè estava prohibit, es quedarà amb un pam de nas veient com l'edifici il·legal puja espectacularment de preu al mercat immobiliari.

Aquest són els principals efectes que causa la legalització anunciada. Guanys especulatius per als infractors i incredulitat per als que respecten la llei. Un nou episodi contra la credibilitat de les institucions.

El GOB enviarà aquests dies un escrit a la Consellera Marta Vidal per recordar-li aquestes consideracions i per demanar una demostració clara d'aposta per l'efectivitat del Consorci de Disciplina Urbanística en rústic. Aquest òrgan, que es va crear fa 10 anys per vigilar el sòl rústic, ha estat pràcticament paralitzat els dos darrers anys per interferència de l'estament polític. En un dels darrers casos, han passat nou mesos entre que es rep una denúncia i que s'alça acta d'inspecció.

I també és molt preocupant l'incompliment sistemàtic de les normes amb què està actuant el conseller Alejandre. Amb aquesta política de fets consumats, no només s'ignoren els procediments establerts (que els ciutadans d'a peu han de complir) sinó que s'està entrant en contradicció important amb normatives de conservació.

És el cas de les ampliacions il·legals dels aparcaments de Macarella i cala en Turqueta, que estan provocant una enorme massificació de gent sobre les platges. Aquestes obres s'han fet sense llicència i contradiuen els plans especials que marquen les dimensions que han de tenir els aparcaments per no malmetre aquestes autèntiques joies de l'atracció turística de Menorca. Els arguments de seguretat no s'aguanten tampoc, perquè posar més cotxes al final dels camins que van a les platges no fa més que augmentar la dificultat d'actuació en cas d'emergència.

En aquest sentit, el GOB escriurà de nou a l'Ajuntament de Ciutadella per saber en quin estat es troba l'expedient de disciplina urbanística que es va obrir l'any passat precisament per l'obertura sense llicència de l'aparcament de cala en Turqueta i demanar com és possible que es permeti que enguany es torni a usar.

La sensació de menyspreu cap els temes ambientals en aquesta Reserva de Biosfera va creixent de manera grollera, com també creix la urgència d'una regeneració de les maneres de fer política que no passin per l'autoritarisme i per la recerca de privilegis per a uns pocs.

Comentaris

Instàncies superiors?

Hi ha cap instància superior, espanyola o millor europea, on es pugui acudir? D'altra banda no sé si es podria plantejar una recollida massiva de signatures a través de plataformes tipus 'change.org' o 'Avaaz'.

Amnistia d'edificacions i aparcaments il·legals

És dificil trobar una resposta adeqüada, si la teniu m'hi ajuntaré. És pales el despreci total per qualsevol qüestió ambiental per part del "nostre" Consell.Obliden totalment el concepte de Reseva de la Biosfera i smblen tan sols sensiblitzats per el tema económic de inmediatesa.

Amnistia d'edificacions i aparcamentes il.legals

La sensación de menosprecio crece de tal manera que no queda más remedio que plantearse la necesidad de llevar a cabo el cambio en la manera de hacer política que escuche al ciudadano y no a intereses que no tienen nada que ver con el respeto a nuestro patrimonio.

Sempre impunitat

Estic farta de tanta impunitat, de que la llei com vosaltres dieu, sigui només complerta per la bona gent i que siguin els bons ciutadans els que sempre surten perdent. Com pot existir tanta impunitat contra els qui passen per damunt de la llei? Com poden crear normatives, espais, construccions, ... sense complir la legalitat i després considerar-les legals? Qui es creuen que són per passar per damunt de la llei o per crear-ne de noves a la seva mida? Estic d'acord en que hem de fer-ho més públic, que hem de batallar-ho, i es una pena, per que si tothom fes el que correspon ningú tindria que lluitar per defensar el pasaitge, elmedi ambient o tantes altres coses.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.