Back to top

Alliberat un aligot accidentat a la carretera

L'aligot alliberat per una voluntària del Centre de Recuperació
Els tècnics del Centre de Recuperació arredonint la feina
L'aligot amb el bec perfectament recuperat

Recentment hem alliberat un aligot recuperat d'una fractura múltiple al bec per l'atropellament a la carretera. Cada any ingressen entre 30 i 50 animals al Centre de Recuperació de Fauna per atropellaments amb vehicles, i molts més hi moren accidentats. És una de les principals causes d'ingrés a l'hospital d'animals. Es podria disminuir incorporant mesures ambientals correctores a les carreteres.

L'aligot va ingressar a principis de desembre amb la mandíbula superior del bec rompuda, el que li impedia caçar i menjar normalment. Després de tot aquest temps de cures i haver comprovat el seu restabliment, s'ha alliberat al lloc de Santa Cecília, de Ferreries. Aquesta finca és una de les més de trenta que té acord de Custòdia Agrària amb el GOB. Ha iniciat la seva reconversió cap a la producció ecològica, i té uns hàbitats molt diversos i adequats per a l'aligot.

L'aligot (Buteo buteo) és un ocell rapinyaire que només es veu a Menorca en època de pas i a l'hivern, i en escàs nombre. Des de 2011 alguna parella ha començat a criar a Mallorca. S'alimenta de tot tipus d'animal petit que pugui capturar en terra, sobretot ratolins, però també llagosts, etc. Localitza les seves preses planejant o guaitant des d'un posador alt, com els pals de vora les carreteres. Per tant és una espècie molt interessant com a controladora de plagues.

Les carreteres són una trampa per a molts d'animals que volen travessar-les, però també per aquells altres que intenten alimentar-se dels animals morts atropellats, que es poden veure sorpresos per algun vehicle mentre intenten endur-se algun cadàver. Possiblement és el que li va passar a l'aligot que ara hem recuperat. Hi ha sistemes de passos de fauna que condueixen els animals, com eriçons o tortugues, per davall la carretera, de manera que s'evita que accedeixin a la calçada i puguin ser atropellats. Aquests sistemes s'han incorporat en part a la reforma de la carretera general entre Ferreries i Ciutadella, i seria molt important que s'instauressin com a elements essencials de les carreteres en qualsevol reforma.

El Centre de Recuperació de Fauna de Menorca funciona mitjançant conveni del GOB i el COFIB, amb el suport del Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell. La participació de persones voluntàries és també bàsica per a portar a terme la seva activitat, així com també l'ajuda de totes aquelles persones que apadrinen algun dels seus animals. Pots ser una d'elles clicant en aquest enllaç per a apadrinar.

Comentaris

Alliberat aligot

Me'n alegro molt d'aquest alliberament. És una gran tasca que es fa al centre de recuperació i, que serveix per contrarrestar els efectes que provocam amb el nostre model de vida damunt la fauna silvestre. Gràcies, gràcies, gràcies.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.