Back to top

Al·legacions als nous pantalans del port de Fornells

Ports de les Illes Balears ha iniciat l'expedient de concessió per a poder construir i explotar cinc pantalans al port de Fornells. El GOB ha presentat al·legacions per recordar que aquestes noves instal·lacions es van aprovar amb una sèrie de condicionants ambientals que ara s'han de cobrir.

Recordem que el projecte de remodelació del port de Fornells va quedar condicionat a una sèrie de mesures que s'han de fer amb caràcter previ a la posada en funcionament dels nous pantalans. Vegem quines són aquestes mesures:

  • Ports IB ha d’aportar 30.000 €/temporada al Fons Posidònia, en concepte d’un vigilant de fondejos que vigili, diàriament durant l'estiu, tot el LIC Àrea Marina del Nord de Menorca i tot el LIC Punta Redona Arenal d'en Castell. El primer pagament es realitzarà abans de l’ocupació del pantalà L.
  •  Enviar a la Conselleria de Medi Ambient IB fotografies submarines de l'entorn dels pantalans A i B que demostrin que no s'ha dragat la zona vermella de l'escull de posidònia delimitada al plànol 1 de l'annex cartogràfic, així com un mapa amb les noves cotes batimètriques resultants del dragat.
  • Fotografies dels pantalans F i G on es demostri que s'han desmuntat els fingers, les cornamuses i/o les anelles dels 41 llocs d'amarrament que s'han d'eliminar.
  • Fotografies de les balises instal·lades que delimiten la zona de navegació prohibida per no afectar el fons marí, així com els canals d'entrada i sortida.
  • Còpia de l'anunci de licitació de les obres corresponents a la instal·lació dels camps de boies ecològiques a la badia de Fornells.
  • Fotografia de les boies ja instal·lades a les cales del llevant de la badia i del costat nord del dic.
  • Còpia de l'anunci de licitació del contracte de servei o, si escau, del conveni signat, o de qualsevol altra forma d'acord vàlida, per a l'execució de la restauració de 5119,92 m² de Posidonia oceanica i Cymodocea nodosa (aquesta actuació ha de dur associat un seguiment de les praderies de tota la zona portuària, especialment de la zona restaurada seguint els criteris de l'acord del Comitè de Xarxa Natura de 27 de maig de 2008).
  • Proposar mesures per minimitzar l’impacte visual de les pilones a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat.

El GOB ha demanat també que s'apliquin criteris de patrimoni històric i de sostenibilitat de les embarcacions, a l'hora de prioritzar l'adjudicació d'amarraments. En concret, es demana que es doni prioritat a embarcacions de construcció tradicional, a les menors de 8 metres, a les que es moguin a vela, motor elèctric o impulsades amb tecnologies més sostenibles que els combustibles fòssils.

Cal tenir present que els estudis fets sobre capacitat de càrrega nàutica de la costa de Menorca mostren que fa 13 anys que estem superant el màxim definit. Per aquest motiu, l'ampliació final d'amarraments que es vol fer a Fornells, de 77 nous punts, també està condicionat al finançament, instal·lació i gestió de 77 boies ecològiques a cales de dintre i fora de la badia, atès que aquesta zona ja no pot acollir més embarcacions en temporada alta.

Comentaris

Fornells

Bien hecho por mantener la presión sobre la Autoridad de Puertos. ¡He perdido la cuenta de la cantidad de veces que he comentado el desarrollo actual en sus páginas y correos electrónicos enviados a Es Diari! El plan de instalación ha sido un desastre para los residentes y negocios locales. También tomó demasiado tiempo e interrumpió tres temporadas de verano, y aún no está completo. He visto construir nuevas urbanizaciones en menos tiempo. El nuevo edificio del puerto debe ser demolido o rediseñado como un edificio antiguo que esté en consonancia con el restablecimiento del pueblo. Lo que se ha completado hasta ahora no es del todo malo. La zona pavimentada alrededor del puerto y donde solía estar el restaurante Es Pla es buena, junto con los escalones para entrar al agua. Sin embargo, el alumbrado público podría ser demasiado moderno y hay alternativas modernas disponibles que parecen antiguas. ¿Por qué la Autoridad de los Puertos parece ser una ley en sí misma? Además, el nuevo alcalde necesita involucrarse con fuerza ya que la administración anterior parece haber tenido muy poca influencia en el desarrollo de Fornells Village. Mi esposa, mi familia y yo hemos estado visitando Fornells todos los años desde 1985 y hemos visto muchos cambios para bien pero igualmente muchos para peor. Si no se controla, el plan actual de la Autoridad Portuaria para aumentar el volumen de tráfico marítimo y de embarcaciones tendrá un impacto negativo significativo en la bahía de Fornells y sus alrededores. Están tratando de llevar la comercialización del puerto a un nivel que hará imposible o demasiado caro conseguir un amarre para la gente local y quitará el carácter del pueblo que la gente viene a ver y experimentar. Sigan con el buen trabajo GOB es muy apreciado.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.