Back to top

Al·legacions al segon aparcament de cala en Turqueta

Eliminar el segon aparcament fet de manera il·legal i controlar la capacitat de vehicles abans d'entrar en el camí. Aquesta és la proposta del GOB per a regular els aspectes ambientals i de seguretat de cala en Turqueta. L'agost de l'any passat, tocava a 2 m2 de platja per usuari, molt similar a Benidorm.

L'estiu passat, el departament de Mobilitat del Consell Insular va habilitar un segon aparcament vora la platja de cala en Turqueta. L'obra es va fer sense llicència i contradient el Pla Especial de l'ANEI. Amb aquest operació es passava d'una capacitat de 120 vehicles a una de 262. Més del doble.

Ara, el Consell Insular ha tramitat la declaració d'interès general i l'estudi d'incidència ambiental. El GOB hi ha presentat al·legacions.

La platja de Turqueta no ha experimentat cap creixement territorial. Resulta evident que duplicar l'aparcament de vehicles es tradueix en la superació de la capacitat de càrrega d'aquest espai natural de primer interès turístic. No s'entén que s'hagi fet aquesta actuació i molt manco que ara es vulgui declarar d'interès general. L'actuació de l'administració pública, recorda el GOB en el seu escrit, no pot ser arbitrària.

El tema tampoc es justifica per motius de seguretat. L'informe de la Policia Local de Ciutadella deia que “podrà estudiar-se l'ampliació del pàrquing però el problema principal d'accés com de circulació no es solucionaria, ja que la quantitat de gent que vol accedir és superior a la quantitat de vehicles que pot suportar el camí d'accés”. Com recomanen aquest i d'altres informes de cossos de seguretat, el més prudent per a la seguretat dels usuaris -i també el més raonable per a la conservació ambiental- és establir un control abans d'entrar en la trama de camins estrets (en aquest cas, per exemple, vora Sant Joan de Missa), a fi d'evitar col·lapses irresolubles.

Buscant teories que justifiquin una actuació com la que es vol fer, es pot pensar que es pretén donar satisfacció al turisme que acudeix a l'illa i que, lògicament, vol visitar les platges verges més anomenades.

Però aquest fet tampoc sembla complir-se quan es constaten les percepcions que s'han recollit a alguns estudis de satisfacció turística, com l'elaborat a Menorca en 2011. Qualsevol platja per sota de 8 m2 per usuari genera una percepció de saturació. En el cas de cala en Turqueta, el 80 % del usuaris creia que era un indret excessivament massificat en hores de freqüentació punta. Imaginem la sensació ara que s'ha duplicat l'aparcament.

S'ha de recordar que el nou aparcament, fet l'any passat sense llicència, va motivar vàries denúncies i que hi ha obert un expedient de disciplina urbanística a l'Ajuntament de Ciutadella. Veient que l'obra no es basa ni en justificacions ambientals ni en seguretat, serà interessant veure com es resol.

La proposta del GOB és definir la capacitat màxima de càrrega -com ho va fer el Pla Especial esmentat i com es fa a qualsevol recinte que registra gran afluència de persones- i instaurar un sistema de control per no superar-lo. Altra cosa és incrementar, amb diners públics, els problemes existents.

Comentaris

cala TURKETA

Si els menorquins no defensen la seva terra amb " uñas y dientes", sense pensar primer que tot en la butxaca, Menorca s'en va en orris...Tothom busca tranquilitat i talla humana en un món que està sortint de mare, i Menorca,ENCARA ho pot oferir.

Al.legacions

Esta obert encara el plaç per a presentar al-legacions? Seria bo que la gent n'enviés a títol personal? Si encara hi ha temps, i ens podeu cedir el vostre model per a presentar-les, segur que més d'un s'anima!

turistes

Cada cop hi ha més turistes que marxen molt enfadats, els hi venen una mentida. Crec que preferien no poder anar-hi quan volguessin, però trobar una platja més semblant a la de les fotografies.

Un altre

Un altre disbarat, i van. . . Aquest segon aparcament no té sentit.

Termini d'al·legacions

El termini de presentar al·legacions va acabar a finals de març. El GOB n'ha presentat, però desconeixem si altres persones o organitzacions ho han fet.

Turqueta

Les platges verges a l'estiu són violades sistemàticament, deixem-ho clar d'entrada. I per què són violades? doncs per la manca total de sensibilitat medioambiental de les il·lustres autoritats de l'illa de Menorca que només pensen a satisfer els forasters sense pensar primer en els de casa.

CALA TURQUETA

Som amant de la pau. No entenc la manera de obrar dels polítics, de cada vegada noto que sa majoria d'ells son uns ineptes i per tant com he dit altres vegades, sembla que la seva consciencia estigui al marge de la dels ciutadans de peu , dels pobres, dels ancians i sobre tot d’un poc respecte a la nostre illa i al seu entorn natural. Al principi de la democràcia creia amb la eficàcia dels Consells Insulars i dels Governs Autonòmics, però d’un temps ençà el meu vot és que desapareixen el més prest possible i que ses seves competències passin a ser dels ajuntaments de cada poble..........

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.