Back to top

Al·legacions al projecte de planta de triatges de Biniaiet

El GOB demana que la nova planta de triatges que es vol fer a Biniaiet sigui construïda en alguna de les zones industrials vacants. No es veu cap justificació perquè sigui declarada d'interès general i haver de consumir més sòl rústic.

El GOB ha presentat al·legacions a la declaració d'interès general que tramita el Consel Insular de Menorca, per tal de permetre en sòl rústic una nova planta de triatges de restes d'obra entre Maó i Alaior, en el lloc conegut com Biniaiet. A l'expedient, es detecten deficiències ambientals, de patrimoni i d'infraestructures.

La zona que es pretén transformar i esplanar com a zona d'edificacions, maniobra i magatzem de materials, supera els 90.000 m2. Això implica eliminar tota la xarxa de paret seca que hi ha actualment als terrenys, a més de les espècies vegetals d'interès (Biniaiet va ser proposada com a microreserva de flora per part del programa Life de conservació de plantes del propi Consell Insular).

Actuar sobre una zona tan gran també significa que es poden veure afectats diversos valors patrimonials, atès que la zona on es vol actuar es troba entre dos importants jaciments arqueològics. Així mateix, cal recordar que el projecte no resol la depuració dels lixiviats potencialment contaminants que arriben amb les restes d'obra (pintures, esmalts, aïllaments degradats, etc) i que el Govern considera els terrenys com a vulnerables a la contaminació d'aqüífers.

Una planta de tractament de restes d'obra implica una important entrada i sortida de camions cap a la carretera. En aquest sentit, la iniciativa posa llum a la inexplicable gran rotonda de doble nivell que el Consell Insular va dibuixar entre Maó i Alaior, en un lloc on no hi ha cap creuer ni cap entrada principal. Ningú s'explicava què feia allà aquella gran rotonda. Ara es demostra que les sospites del GOB, que ho relacionaven amb aquesta planta de triatges situada a pocs centenars de metres, eren fonamentades.

Efectivament, els promotors de la planta diuen en el projecte que aposten per integrar la solució de connexió amb la carretera amb la proposta que el Consell ha fet en el traçat entre Maó i Alaior. Però el GOB recorda que la proposta de la carretera no es troba aprovada definitivament. De fet, la seva aprovació inicial ha estat objecte d'al·legacions no contestades, que plantegen la seva anul·labilitat atès que les grans rotondes contradiuen instruments d'ordre superior, com ara el Pla Territorial Insular, el Pla Director Sectorial de Carreteres o la normativa d'impacte ambiental.

Per altra banda, el GOB creu que aquesta planta no aportarà cap benefici en llocs de feina. És de general coneixement que l'activitat de la construcció es troba en una fase extremadament baixa. A això cal afegir-hi una enorme oferta d'habitatges i locals ja construïts i que no s'estan usant, que podran abastir el mercat de demanda durant molts anys.

En conseqüència, no sembla en absolut encertat pensar que en els pròxims anys es generarà una activitat constructora suficient com per justificar aquesta nova planta de triatges, que s'afegeix a les tres ja existents més les que reciclen materials d'excavació.

Evidentment, el tema del risc empresarial és un aspecte que competeix als promotors. Però quan el què s'avalua és l'atorgament d'una declaració d'interès general per destinar o no una zona de sòl rústic amb prou valors intrínsecs cal també avaluar, per part de l'administració pública, aquesta viabilitat econòmica. Com també altres intencions especulatives de futur que pugui amagar.

En opinió del GOB, la principal alternativa que caldria estudiar és la possibilitat d'evitar el consum de territori rústic a partir d'ubicar la nova instal·lació de triatges d'obra sobre la gran quantitat de superfície de sòl industrial, urbanitzat però no aprofitat, que es troba disponible.

En aquest sentit, la IV Fase del polígon industrial de Maó va habilitar amb vials, dotació d'energia i d'aigua, una superfície superior als 430.000 m2., la major part dels quals roman ociosa. Una alternativa que el Departament que dirigeix Cristóbal Huguet hauria d'analitzar en tant que reduiria molt les noves afectacions sobre el territori, evitaria l'habilitació de serveis ja existents i situaria la planta de manera més cèntrica sobre els tres nuclis de llevant.

Comentaris

Gràcies per defensar els jaciments.

Gràcies per la vostra inestimable feina. A més de tot el valor paisagístic i ecològica Biniaiet hi ha les restes prehistòriques , que sembla que a gairebé ningú no importen. S'han sentit poquetes veus i dèbils sobre aquest punt i envers la seua defensa. Aquest monuments están catalogats i protegits??.

Jaciments de patrimoni

Hola Magda El projecte no altera els valors fins ara detectats de patrimoni. El problema és que l'esplanada d'operacions que projecten fer, de 90.000 m2, està situada entre dues grans concentracions de monuments. És de suposar, per tant, que si hi fan obres (han d'eliminar tota la vegetació, les parets, han d'esplanar el terreny i han de fer fonaments per construir els edificis), apareixeran altres valors fins ara no detectats entre un jaciment i l'altre. Si surten elements de patrimoni, caldrà paralitzar les obres fins a la seva avaluació detallada, amb la qual cosa es corren dos riscos. Per una banda, que la iniciativa es comenci però tengui importants problemes per a continuar. Per una altra, que la voluntat de tirar endavant el projecte derivi amb poca observació dels elements que puguin sorgir i s'acabi perdent, a la pràctica. un patrimoni d'interès. Aquest és un més dels motius que ens fan pensar que Biniaiet no es tracta d'un lloc adequat per fer aquesta planta de triatges.

planta para especular

Especular muchos de los valores historicos, paisajìsticos, medio-ambientales, artísticos, agrarios, rurales, patrimoniales, y todos metidos en en una hormigonera para acabar junto a los desperdicios que dicen que trataran de...... especular. Y para eso les hacemos una rotonda a cargo de nuestros bolsillos. GRACIAS OTRA VEZ GOB POR ESTAR AQUI

Curioso, por un lado

Curioso, por un lado concursando a nivel internacional para que nos concedan el titulo de patrimonio de la humanidad por todo, valga la redundancia, el patrimonio arqueologico y cultural que tenemos y por otro llenando el territorio de escombros y rotondas....se les ha esfumado el sentido comun a estos gobernantes. Menos mal que tenemos gente en Menorca que si tiene ese sentido comun, ambiental, de la medida, etc, etc, gente como el GOB , yo tambien me siento orgullosa de formar parte de este equipo

Biniaiet

La feina es dura però algun dia en donarà resultat. Respectem la terra i als que l'habiten

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.