Back to top

Al·legacions al gas canalitzat de llevant de Menorca

El GOB creu que l’aposta d’instal·lar gas canalitzat a cada carrer dels pobles de l’illa és un error estratègic. Implica fer una obra enorme (més de 500 Kms de síquies) per una oferta que no té gairebé demanda.

Per aquests motius, es considera que seria millor facilitar el servei a les indústries i establiments que, pel seu consum elevat d’altres combustibles, puguin tenir interès en fer el canvi a gas. Però per fer això no cal construir tota la xarxa de canalitzacions previstes.

Per tal d’evitar centenars de quilòmetres que afectarien la convivència, l’operativitat i la qualitat de l’illa, i per tal d’evitar també les previsibles pressions futures per impedir el desenvolupament de renovables sota l’argument (usat aquests anys passats en altres situacions similars) d’amortitzar les inversions fetes, consideram que s’està davant un projecte que no reuneix les condicions d’interès per la col·lectivitat.

Aquests dies passats ha estat a exposició pública la instal·lació de la xarxa de gas canalitzat al llevant de l’illa, que alberga Maó, Sant Lluís, Es Castell i Alaior, incloses bona part de les urbanitzacions de costa.

Revisant l’expedient, s’ha constatat que la Resolució que va concedir a Gas Natural aquesta obra, donava un màxim de tres mesos per a presentar la documentació. La mateixa Resolució (de març de 2015, només dos mesos abans de les eleccions) preveia que la demora en els terminis d’execució, ha de comportar l’obertura d’un expedient de revocació de l’autorització administrativa. El GOB creu que és una oportunitat per a reconduir el projecte amb uns paràmetres més adequats al temps que vivim, on ningú fa grans obres per implantar energies fòssils que no aportin efectes significatius.

Recordem que l’estalvi màxim previst per aquesta obra, suposant que es faci a tota Menorca, i sense comptar la despesa energètica d’alçar tots els carrers i carreteres, seria de l’1’6 %.  Un percentatge així es pot aconseguir amb un modest parc fotovoltaic de poques hectàrees.

A les al·legacions presentades, el GOB discuteix que aquest projecte es pugui acollir als beneficis de ser declarat d’interès autonòmic. Cal recordar que aquesta facultat es va obrir en plena recessió econòmica, per a facilitar qualsevol inversió pública o privada. Però els paràmetres econòmics actuals han millorat substancialment i també s’ha celebrat la Conferència de París, on l’aposta per les renovables va augmentar considerablement.

S’ha al·legat així mateix contra la declaració d’utilitat pública, que permetria ocupar els espais que cal expropiar per fer les obres. En opinió del GOB, la utilitat pública prevista a la legislació balear per instal·lacions energètiques és per les energies renovables i no seria aplicable a aquest cas.

La resolució final de l’expedient correspon a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern Balear.

Comentaris

Cal mirar cap Europa

Mentre aquí es parla d'instal·lar gas, hi ha llocs com Holanda on ja van començar a eliminar la xarxa de gas natural al 2017 (https://elpais.com/elpais/2016/11/18/ciencia/1479463029_431434.html). És un despropòsit enorme que a una illa RESERVA DE LA BIOSFERA es realitzi una acció com aquesta, tenint a l'abast de ma energies renovables, com ara la fotovoltaica.

Estoy totalmente de acuerdo

Estoy totalmente de acuerdo con el GOB. Llevamos un retraso considerable respecto de países más "evolucionados" que han pasado por situaciones similares hace tiempo, y estamos a tiempo de evitar sus errores, sobre todo teniendo en cuenta que tenemos un potencial para las energías renovables mucho mayor que el suyo.

El gas también puede ser renovable

Cuando se habla de ciertas cosas se debe hacer no desde una perspectiva cortoplacista, es fácil coger noticias de aquí i de allá y sacarles el máximo jugo. Lo difícil es ver más allá, no veo citar noticias relativas al aprovechamiento de las infraestructuras gasistas para inyectar hidrógeno proveniente de excedentes de producción eléctrica de diversas fuentes renovables mezclado con gas natural renovable, producido con residuos sólidos urbanos, tratamiento de aguas y residuos de la ganadería y agricultura local para su uso a nivel local o industrial. https://elpais.com/economia/2017/06/15/actualidad/1497549339_364862.html https://www.telegraph.co.uk/business/2018/01/06/hydrogen/ Un par de ejemplos, pero claro, es importante tener cierta capacidad de investigación y no creerse todo lo que nos cuentan los lideres.

No es pot anar en contra de la modernitat

Aquestes obres són necessàries per la qualitat de vida de les actuals famílies i de les que vindran. Què voleu, anar amb la bombona de butà amunt i avall, o no deixar la cuina econòmica...? En què afecta al paisatge?

ajej@gmail.com

Aquest és el problema: que NO són necessàries. Tot allò pel qual es vol fer servir el gas (cuinar, calefacció, escalfar aigua...) es podria fer perfectament amb renovables.

Tenint en compte com ha

Tenint en compte com ha evolucionat en els darrers anys el tema de la generació d'energia, crec que ens podem estalviar aquest pas (hagués estat interessant als anys setanta, amb la crisi del petroli) i apostar ditectament per les renovables.

Respecte de la gasificació de Menorca

Aquí i ara, ja fem tard, cal apostar x energies renovables. Tenim sol, aigua, vent... No a invertir en gas. No a fer les infraestructures que requeriria. No a les despeses que suposaria.... Aposta decidida per les renovables.

Al.legacions de si i no sense base

Llegir els pocs comentaris que s'han escrit respecte al tema: Gas si, Gas no, produeixen tristesa, sobresurt el personalisme per demunt del bé comú i el desconeixement sobre les opcions més adients per la bona salut de l'illa.

Al.legacions

Pens que potser aquestes al.legacions arriben massa tard. Crec que el tema del Gas no deixa de ser una energía amb data de caducitat, crec que son unes obres totalment innecessaries en una illa com Menorca, pens que que tot l'esforç i la despesa que significa l'instal.lació i implantació d'aquets tipus d'energia fos destinat a energies alternatives sobre tot la fotovoltaica podriem parlar d'una illa que practicament podria ser autosufient energèticament, i no sols amb grans parcs fotovoltaitics que significa consum de territori, sino que ès podrien cobrir la majoria de teulades amb plaques solars, començan pels edificis públics.

Perquè no seré usuària/clienta del gas natural canalitzat.

Sense entrar a debatre totes les consideracions importants que es fan en aquest fòrum, aquí us explico que paga cada mes un particular usuari de gas natural d’un pis a Barcelona: Pis petit (dos hab i un bany) que utilitza gas per cuinar, aigua calenta sanitària i calefacció. La factura de gas natural sense contar el consum es de 7eu al mes per els conceptes fixes de: impost hidrocarburs, teme fix, lloguer contador, mes 21% de IVA. A més, es obligació tenir un contracte de ‘manteniment caldera’ que costa 120 euros l’any, es a dir 10 eu al mes. La despesa fixe sense consum puja a 17 eu al mes i encara no he fregit un ou. La factura del gas d’un mes d’hivern amb la calefacció posada a 23graus al saló i 21 grau a l’habitació, instal·lació moderna amb termòstats, dutxa diària de dos persones i cuinar per 2 dos persones, surt a 10 euros al dia. Es pot pagar fàcilment factures de 300 euros a l’hivern. Aquesta es la realitat del ‘tot’ confort, un luxe o una ruina. A més passa un inspector del gas cada 5 anys i aquesta visita et pot sortir per uns 60 euros amb sort, aquestes inspeccions no paren de trobar problemes d'instal·lació fins que no canvies la caldera a una de ‘condensació’ més moderna. Es molt important estar al dia de compliment de les normes de seguretat amb el tema GAS. Aquí a Menorca cuino amb bombona de gas butà per 4 persones tot s’any i necessito 3 bombones l’any que em costen 14 euros cada una i Butano m’ho porta a casa!. Total 42 eu l’any, es a dir a efectes de comparar 3,5 euros al mes. Es clar que pago electricitat per l’aigua calenta, però aquest tema el solucionaré amb un equip solar.

Gas es una estafa

Totalmente de acuerdo con tu comentario. No tenéis más que comprobar con la gente que ya tiene gas natural en casa las enormes facturas que les llegan y como tienen que andar apurando y ajustando su uso para que no se les dispare la factura. Esto viene derivado de la presión que hay por el acuerdo con Argelia de de consumir su gas antural. Lo que comenta el otro usuario sobre que el gas puede ser de fuente renovable, cierto, pero en Menorca no hay un una cantidad de generación de residuo orgánico suficiente como para sustentar esta fuente ( residuo ganadero, lodos de depuradora, residuo agroalimentario,etc...) además que son necesarias grandes inversiones para plantas de biogás y purificación del gas obtenido para conseguir los estándares de calidad requeridos para poder ser vertido a red de gas natural. Menorca es perfectamente autosuficiente con energía eólica y fotovoltaica incluso generaría excedente de energía.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.